La benedicció d'animals de Sant Antoni es trasllada al diumenge 23 de febrer per la pluja

Després de suspendre's el diumenge 16, la tradicional benedicció d'animals de Sant Antoni se celebra a Puçol el 23 de febrer, a les 12 hores. Com sempre, primer passaran les mascotes i després els cavalls. Tots tindran un xicotet detall gràcies a l'esforç dels 8 components de l'Associació Sant Antoni i, per descomptat, la benedicció del nou sacerdot, Ismael Ortiz.

No va poder ser la data inicialment prevista. Encara que va esperar fins al mateix diumenge a veure si es podia realitzar, finalment la pluja va obligar a suspendre la benedicció d'animals de Sant Antoni, però la comissió va prendre la decisió de traslladar-la de data i el 23 de febrer és la triada, mantenint el mateix programa i el mateix horari.

Des de fa anys, un xicotet grup d'amics, tots ells amants del cavall i de la tradició, es distribuïxen la faena per a aconseguir que a Puçol no es perda la benedicció d'animals a càrrec de Sant Antoni Abad. Durant un temps van ser els 7 magnífics, encara que hui ja són 8: José Vicente Sanchis, José Cisneros, Amadeo Alonso, Alejandro Sancho, José Antonio, Juan Sancho, José Javier Izqierdo i Paco Almenara.

El seu treball no sols ha aconseguit mantindre la tradició, sinó ajudar a coordinar-se amb altres pobles per mitjà de la Federació Valenciana de la Festa de Sant Antoni Abad, el que ha permés que a l'Horta els pobles es coordinen perquè no s'acumulen les benediccions en un únic dia, així poden tindre el seu dia les mascotes de cada poble i, sobretot, els cavalls, que acudixen cada cap de setmana a una població.

Durant molts anys hem sigut l'últim poble a celebrar la benedicció, encara que enguany Picassent prenia el relleu, ja que la celebra el 23 de febrer. No obstant això, la pluja ens ha obligat a ser els últims un any més”, explica Paco Almenara. “En setmanes anteriors l'han celebrat Torrent, Carlet, Albal, Xirivella, Catarroja, Sollana, Foios… en total 18 pobles vam organitzar els actes coordinadament a través de la federació”.

La coordinació és fonamental, no sols amb altres pobles, també amb l'ajuntament i l'església. Així que la puntualitat és una de les normes de la benedicció d'animals a Puçol. Si es prolonga massa part del públic abandonaria la festa per a acudir al menjar.

Els actes comencen el diumenge 23 a les 11 del matí amb la missa en l'església dels Sants Joans. A les 12, amb la imatge del sant presidint la cerimònia, comencen a desfilar els veïns amb les seues mascotes. I quan estes finalitzen és el torn dels cavalls i els carruatges. Tots ells arruixats amb aigua beneïda per Ismael Ortiz, el qual debuta enguany com a rector.

Tot han sigut facilitats per part de l'ajuntament per a la megafonia, les tanques i tot el que és necessari perquè els veïns puguen disfrutar de la benedicció d'animals”, continua Paco. “Quant a Ismael, com és un gran aficionat a la fotografia, volia assistir a l'acte amb la seua càmera, encara que ja li hem explicat que no, que li toca i les fotos que les facen els de l'ajuntament i les pengen en el Facebook És Puçol. Realment, amb col·laboradors així és tot més fàcil”.

Fàcil, però faena hi ha.

Són 600 detalls els que han preparat, entre els destinats a les mascotes i els dirigits als cavalls. Tots inclouen l'estampa del sant, la dacsa, la garrofa i la mangrana. A més, per descomptat, hi haurà un regal sorpresa per als cavalls, que són els que aporten espectacularitat a esta benedicció que naix d'una llegenda.

Apunta la llegenda que van ser els frares franciscansels que van impulsar la benedicció d'animals allà en l'acabada de descobrir Amèrica i van portar la benedicció a Espanya, adaptant-la al 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abad, en homenatge al sant que va saber viure en l'austeritat, però en perfecte equilibri amb la naturalesa, especialment els animals.

Elevat per uns a la categoria de protector dels animals domèstics i per altres a la de primer ecologista de la història, l'èxit de la idea ha derivat en distintes solucions perquè tots puguen acudir amb la seua mascota a la parròquia del seu poble, perquè siga beneïda… amb independència que els seus amos siguen o no creients.

El diumenge 23, a les 12, en la porta dels Sants Joans, benedicció d'animals de Sant Antoni. La llegenda continua.

Informa: Sabín | Disseny cartell: Sento Pascual

161-sant-antoni-2013-4

17 Febrer 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres