Els retalladors a Puçol: una tradició que es remunta a 1660

Els retalladors a Puçol: una tradició que es remunta a 1660

Els retalladors a Puçol: una tradició que es remunta a 1660

Retalladors a Puçol.

El dissabte 4 de març, a les 16'30 hores, se celebra en la plaça portàtil situada en el polígon industrial de Puçol el Concurs Nacional de Retalladors, acte en què ''Pique't'' posarà fi a la seua àmplia i reeixida carrera com retallador per nombroses places d'Espanya i Sud-amèrica. En el següent article, Juan Sebastiá reflexiona sobre la tradició del retalla i el futur de ''Majete''.

*****

Quan es parla de bous en els carrers s'ha de parlar de Puçol, i del 7 de setembre: des de 1660 se celebren a Puçol este tipus de festejos, possiblement per açò siga este poble un autèntic planter de retalladors. Veure un dia de bou, és veure uns carrers plens de jóvens jugant-se la vida davant d'uns bous, sense mes defensa que les seues habilitats físiques i tècniques.

Molt ha evolucionat esta lluita noble de l'home contra el bou cara a cara, fins a arribar a un punt d'estilisme, que convertix a l'acció del retall en un verdader art; en un principi la lluita consistia a córrer al bou, és a dir citar-lo i córrer davant del, fins a arribar als nostres temps en què la varietat de passes davant del bou els han convertit en verdaderes sorts.

Molt de temps ens portaria el posar-nos a parlar dels taurins i dels antitaurins, dels defensors del bou en la plaça i del bou en el carrer, que si ara hi ha més afició o menys que abans; la veritat és que en els nostres dies l'espectacle dels retalladors s'ha convertit en un verdader fenomen de masses, que ompli places senceres, i que en molts casos servix els empresaris per a salvar les seues fires.

Majete diu adeu el 4 de març.

Si en una cosa hem avançat és que ara els diners ja no és només per als empresaris, ara ja hi ha una part, inclús no la suficient, que va parar a les mans dels verdaders protagonistes: els que es juguen la vida dia a dia davant dels bous, i que són els que porten la gent a les places.

De Puçol han eixit molts retalladors, seria interminable anomenar-los a tots, però si voldríem destacar a algú per la seua noblesa i saber fer, seria a Juan José Martínez ''Majete'', que en el concurs nacional de retalls del dia 4 de març del 2006 a Puçol farà la seua despedida oficial d'este tipus de concursos, per a dedicar-se de ple a la seua il·lusió, que és convertir-se en peó de brega i arribar un dia a torejar davall les ordenes del seu amic, el torero local Juan Àvila...

Segur que aconseguirà en la seua nova faceta collir els mateixos triomfs que ha aconseguit fins ara. Després de molts anys participant en este tipus de concursos i omplir els seus vitrines de nombrosos trofeus, va arribar l'hora de la despedida.

Sort mestre.

Un article de Juan Sebastiá

26 Febrer 2006
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres