La continuïtat de les festes de Sant Antoni? Està garantida i això que no tenim subvenció

Passades les primeres festes de l'any, organitzades per l'Associació Cultural i Taurina Bou de Sant Antoni, hem entrevistat a un dels seus directius, Miguel Soriano, perquè ens parle de la programació, el pressupost, les aspiracions i el balanç del que realitza. Com sempre, gent amb idees molt clares que aposta per la continuïtat d'una festa per a tots els públics.

—D'on trau els fons l'associació per a aconseguir una programació tan àmplia?

—Dels cartons, la publicitat i alguna aportació addicional, a més de l'acumulat que portem d'anys anteriors i que ens permet escometre millores en les instal·lacions de seguretat per als festejos taurins.

—Entrem un poc més en detall del pressupost.

—Quant al tema econòmic, continuem recaptant el mateix que en anys anteriors: uns 300 abonats de cartonets a 30 euros el cartó. Per la seua banda, la publicitat per al cartell enguany l'hem baixat de 30 euros que valia l'any passat a 25 €, per a ajudar a capejar la crisi. A més, hem augmentat la quantitat de publicitats, però només uns quants mòduls, poca cosa.

—I la subvenció d'organismes oficials?

—La subvenció de qualsevol estament continua sent la mateixa que anys anteriors: zero euros. De totes maneres la continuïtat de la festa està garantida, perquè tots els anys tenim un xicotet superàvit que guardem per a emergències. Recalcar que, si pot ser, ens agradaria tindre un poc de subvenció com altres entitats locals, però de moment i amb esta crisi ja que no és possible sí que demanem als estaments oficials que almenys ens deixen realitzar algun acte més com volem, com és el “bou del divendres”. L'hem demanat diverses vegades, ens oferim a córrer amb els gastes que ocasione, però la resposta sempre ha sigut negativa.

—Superàvit per a emergències és, per exemple, invertir en millores de seguretat?

—Hem fet una inversió de 3.500 euros en barreres de nou disseny, amb pals verticals, com marca la llei, que ens serviran per a tancar tot el recinte amb este tipus de barreres, més segur per als veïns. Encara que si li sumem alguns treballs i material que ha sigut necessari per a adequar-les en els carrers a la seua posició, ens ha costat un poc més de 4.000 €. Tot això ha sigut possible perquè any rere any no ens hem gastat tot allò que s'ha recaptat, sinó que hem anat guardant sempre un poc per a millores com esta.

—El públic sempre respon als actes populars, no sols als taurins?

—Quant a la participació, només hem notat una xicoteta baixada en la cavalcada, no sé si pel temps (el diumenge amenaçava pluja) o perquè no l'hem publicitat molt. I això que enguany, com en els dos anys anteriors, oferíem dos premis de 100 €, a la millor disfressa i a la millor comparsa. 

—També gaudixen de bona salut els actes religiosos?

—La missa i romeria han funcionat molt bé, com sempre. A més, volem destacar la presència d'un nou capellà molt participatiu, el senyor Ismael, acompanyant i fotografiant-lo tot. Era la seua primera vegada… i no deixava de fer fotos a tot el que veia.

—El que no hi ha dubte és que els actes per als més menuts sempre omplin el carrer.

—Això del divendres vesprada, amb el xocolate, el posterior tancament i l'embolada del carretó tots hem pogut comprovar la multitud de xiquets d'este poble que es reunixen en el carrer, i com és de difícil traure bones instantànies de l'embolada… si quasi és més complicat que en una embolada del 7 de setembre.

—O que les embolades de Sant Antoni, que també reunixen molta gent.

—Sí, però de les desencaixonades i les embolades del dissabte ja heu publicat la crònica de Salva Marsaga en la pàgina web i el Facebook de l'ajuntament, així que no val la pena insistir. Si de cas destacar que no va haver-hi contratemps i que una altra vegada vam tindre molt bon temps en general i això que el dissabte al matí va ploure.

—Finalment, alguna cosa que destacar de les calderes del diumenge, que van tornar a ser elaborades pel prestigis professional Calderes Albert?

—Calderes vam preparar les mateixes que l'any passat: 9 calderes, 8 d'elles d'unes 160 racions i una súper caldera d'unes 200 racions. En total unes 1.500 racions que es van esgotar, a pesar de l'incendi matutí en la nostra seu, que va originar alguns moments de desconcert. Però tot va transcórrer amb normalitat i la gent no es va adonar eixe diumenge al matí del contratemps, pel que al voltant de les 13.30 hores ja estaven tots en fila, llestos per a arreplegar les racions d'olla en la muralla. Una olla, com sempre, excel·lent, cuinada per Alfredo Caxola i el seu cosí Tisarra de Foios.

—Per cert, hem tardat un poc a fer esta entrevista amb el balanç de la festa, però ja hem vist que en el periòdic local han realitzat un bon repàs als actes de Sant Antoni.

—Home, dos pàgines de fotos en el pòster central del Notícies de Puçol és un gran detall i una bona publicitat per a nosaltres. Eixe tipus de coses ajuden als veïns a col·laborar i als membres de l'associació a superar-nos. L'any que ve ho farem encara millor.

Informen: Miguel Soriano i Sabín

fotos facefotos face

fotos facefotos face

075-hoguera-sant-antoni

05 Febrer 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres