Manifest del Dia Internacional per a Combatre la Violència de Gènere

El dilluns 25 de novembre, en la plaça enfront de l'ajuntament, distints col·lectius locals han llegit els seus textos en contra de la violència de gènere. L'últim d'ells ha sigut el Manifest del Dia Internacional per a Combatre la Violència de Gènere, que ha sigut llegit per la regidor de la dona, Eloísa Rosa Martínez. Este és el text íntegre del manifest.

Un any més, arribem al dia internacional d'eliminació de la violència de gènere amb massa veus silenciades per esta xacra social. Un any més, este dia es convertix en un dia de denúncia de la violència contra les dones, la violència sexista i masclista, que no té treva.

A més, amb la càrrega psicològica afegida de la proximitat de diverses mates, conveïnes de municipis de la nostra província.

Mai seran massa ni insignificants els esforços que fem per a eradicar la violència de gènere entesa, segons la declaració de l'ONU de 1993,com tot acte de violència sexista que té com resultat possible o real un dany físic, sexual o psíquic, incloses les amenaces, la coerció o la privació arbitrària de la llibertat ja siga que ocórrega en la vida pública o en la privada; un problema ancestral i estructural que vulnera els drets fonamentals i la dignitat de totes les dones.

Igualment el context de la crisi socioeconòmica que està immersa la nostra societat esta propiciant la desestructuració social i incrementant les desigualtats. Este deteriorament de les condicions de vida afavorix l'aflorament de desequilibris personals i tendix a incrementar el risc de situacions límit, entre ells, la violència de gènere. Una violència estructural que s'agreuja en situacions conjunturals de crisi com la que estem vivint.

La resposta social és essencial en la lluita per eradicar la causa del problema, la seua naturalesa ideològica. És necessari que tota la societat civil, a través de totes les organitzacions i persones que la componen (ciutadanes, professionals, sindicals empresarials…) assumisquen un major compromís per a combatre, des de tots els angles possibles i amb estratègies col·laboratives les múltiples formes de coacció que s'han exercit, en major o menor mesura, al llarg de la història i d'exigir als Governs i a les Administracions Públiques que apliquen mesures necessàries per a eradicar-les.

Les principals mesures han de dirigir-se cap a l'àmbit de la cultura i l'educació. Han de basar-se en la implantació de verdaders valors d'igualtat i respecte que afavorisquen el desenrotllament equilibrat de les persones ja que al tractar-se d'un fenomen cultural moltes d'elles estan socialitzades en l'acceptació de patrons de conducta abusius sense ser conscients d'això.

Dies com este, han de servir com menys, per a remoure consciències i analitzar de manera estructural, i preguntar-se per què a pesar que teòricament la violència de gènere siga rebutjada des de qualsevol àmbit, és encara, una alifac endèmica que junt amb la desigualtat, es mostren com a elements inseparables. La lluita per la igualtat de les dones és la lluita contra la violència de gènere.

Per això amb este manifest,  des de l'Ajuntament de Puçol, reiterem la necessitat generar debat social, reflexió i consciència cívica sobre les distintes manifestacions de la violència de gènere, afavorint el coneixement, la difusió i la prevenció de les principals causes que la provoquen.

Esta alifac requerix mesures específiques i especials que proporcionen a les dones elements de prevenció i protecció reals i a la societat consciència i cultura política per a rebutjar tot tipus de violència i, particularment, la violència sexista. Totes estes mesures de lluita contra la violència de gèneres així com de prevenció de la mateixa s'han de veure potenciades i reflectides en els distints pressupostos de les Administracions Públiques.

Hui volem evitar que el nom d'estes dones puga caure en l'oblit. Ratifiquem el nostre compromís amb esta lluita i amb la memòria de cada una de les víctimes, sent conscient que sempre podrem i haurem de fer més fins que acabem amb esta alifac.

Que la mort d'estes quaranta-cinc dones en el transcurs de l'any 2013 no caiguen en sac foradat.

Moltes gràcies.

Text llegit per: Eloísa Rosa Martínez | Fotos: Sergio Maestro

mas-fotos facebook

1214-eloisa-rosa-lee-1

25 Novembre 2013
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres