Un llibre col•lectiu de 101 autors de relats breus: “Els 7 pecats capitals” es presenta el 13 de desembre

El llibre col·lectiu Els 7 pecats capitals (101 relats breus) és el segon llibre que publica Defoto, una jove editorial d'El Puig, després de l'èxit de la novel·la Libramentvm el passat any. Entrevistem Isabel Soriano, la coordinadora del llibre, perquè ens parle d'esta publicació que es presenta el públic el divendres 13 de desembre en el monestir d'El Puig i en la que han col·laborat diversos veïns de Puçol.

—Com sorgix la idea i el tema del llibre?

La idea del llibre sorgix per a donar una oportunitat als escriptors novells.

No és este un món de fàcil accés, si no eres conegut. Que un bon relat passe sense pena ni glòria, per no pertànyer a un escriptor acreditat, és una llàstima. I d'altra banda, el fet que algú que no et conega de res, ni tinga res a veure amb tu, llija un relat teu i el considere apte per a ser publicat, provoca una reacció en cadena d'il·lusió, motivació, energia creadora i un milió de coses més que conduïx a continuar escrivint bons relats. Qui sap si entre eixos 101 autors no es troba el pròxim escriptor revelació?

El tema del llibre va sorgir perquè l'editora Mª José Bermúdez té, entre moltes altres, la capacitat de llegir les ments alienes. Quan ens vam reunir per a decidir-lo a mon em pegaven voltes en el cap dos idees prou distintes. Al comptar-li una d'elles, i ja rumiant la segona que era la dels pecats capitals, em va sorprendre expressant en veu alta el que en eixe moment pensava jo... amb la qual cosa, la cosa va quedar decidida a l'instant. Va ser una idea coincident.

—Què es va a trobar el lector?

El lector es trobarà amb un llibre amé i fàcil de llegir. Variat, perquè cada relat conta una història distinta. Unes són divertides, altres més crues i em consta que inclús hi ha alguna real. Cada autor ha deixat un trosset de la seua ànima en este llibre que va nàixer amb la pretensió d'unir-les a totes.

Al meu parer, és un llibre per a distraure's però també per a reflexionar sobre la naturalesa de les persones. Els relats estan classificats per pecats, i tal vegada a l'acabar-lo ens adonem que les nostres personalitats estan més influïdes per ells del que pensem.

—Com s'ha fet la selecció dels guanyadors?

La selecció dels relats constava de diverses fases.

En la primera, s'excloïen els relats que no complien els requisits establits en les bases. A continuació, cada jurat havia de valorar el conjunt dels relats. És a dir, tots els jurats van llegir i van qualificar tots els relats.

Els principals criteris de valoració van ser la tècnica i estil d'escriptura (sempre tenint en compte que era un concurs dedicat i dirigit a autors novells), i l'originalitat dels arguments.

Finalment, en una posada en comú, es van veure les coincidències de qualificacions. Els coincidents eren triats automàticament com a finalistes, els discrepants van tornar a valorar-se i a passar per una altra posada en comú.

No va ser gens fàcil perquè hi ha relats molt bons, encara que cal dir que el del guanyador, Vicente Boado Quijano, va anar passant netament totes les garbelles i curiosament va obtindre una puntuació unànime: un superb 9.

—Els 7 pecats capitals està editat el grup Defoto, dirigit per Mª José Bermúdez, la mateixa que en 2012 va editar la novel·la Libramentvm, precisament escrita per Isabel Soriano. Va ser la vostra primera experiència. Com ha anat l'edició i venda d'aquell primer llibre?

En realitat, Libramentvm no és el primer llibre de l'editorial, que ja comptava amb els títols escrits per Tono Escobedo (¡Qué Alegria!, ¡Qué Felicidad! i la novel·la Honor). La veritat, és que seria el quart, encara que amb ell ens iniciem en la línia de la Literatura juvenil.

L'edició de Libramentvm va recordar a una partida del joc de l'oca (que casualment és un joc que apareix en el seu argument). Tan prompte avançàvem ràpidament, com es presentava algun contratemps que ens feia retrocedir unes quantes caselles. Afortunadament, l'editorial compta amb un gabinet de crisi a què no hi ha res que se li resistisca.

La venda ha sigut el més increïble, perquè es venia sol. Sense a penes fer-li publicitat, ja va per la tercera edició, i es reben peticions perquè fem la segona part... és un altre dels misteris del llibre.

—Ha sigut el seu èxit el que vos ha animat a una nova experiència?

En part, sí. Però hi ha moltes altres raons: la idea de donar oportunitats als autors novells, el continuar amb la branca solidària de l'editorial i tant que disfrutem tot l'equip amb la preparació de cada nou títol també són dades a tindre en compte. 

—Es farà la presentació abans de Nadal?

Eixa és la idea. Volem que estiga tot llest per a mitjan de desembre. Si tot ix segons el que planeja el 13 de desembre estrenem Els 7 pecats capitals i, gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament d'El Puig, ho farem en el monestir, un lloc emblemàtic i més donada la temàtica del llibre. 

—Estarà disponible en botigues i papereries de distintes poblacions, com Puçol?

En principi, sí. L'objectiu és expandir. A veure si s'animen totes les botigues de Puçol i les incloem en l'equip de distribució. Pot ser un regal original i de cost molt raonable per a este Nadal.

—Per Internet, on es pot reservar?

L'editorial té la seua pròpia pàgina web (www.grupodefoto.com) i està en les xarxes socials (https://www.facebook.com/defotolibros), per la qual cosa es pot reservar a través de Facebook, o també es pot enviar un mail a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. . Encara que si u és de la vella escola i preferix veure'l i tocar-lo abans de prendre una decisió, el millor és que s'acoste a l'estudi Defoto, situat en El Puig, molt prop del monestir, concretament en el carrer Puçol, número 1.

Prenem nota, el 13 de desembre, a la vesprada, es presenta el llibre col·lectiu Els 7 pecats capitals (101 relats breus), en un acte que se celebra en el monestir del Puig, amb la coordinadora, l'editora, algun dels autors i, qui sap, potser alguna sorpresa que no podem desvelar.

Informa: Sabín | Il·lustració portada llibre: Josep Aparisi | Tràiler del llibre

896-portada-libro-pecados

18 Novembre 2013
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres