Els alumnes d'ESO comencen a preparar una pel·lícula

Els alumnes d'ESO comencen a preparar una pel·lícula

Els alumnes d'ESO comencen a preparar una pel·lícula

Salvador Claramunt i Silvia Macip.

Des de principis de febrer fins al 3 de maig, tots els dimecres a la vesprada, un grup de huit alumnes d'ESO participa en un taller per a aprendre a fer una pel·lícula. La experiència ha sigut promoguda conjuntament per la Diputació Provincial i la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Puçol.

''Els xics saben molt més del que creuen saber, perquè han vist molt de cine. El problema és que estan acostumats a veure unes històries que no són les que a ells arriben, sinó les que els imposen des de la indústria. La nostra faena en el taller consistix sobretot a eliminar els clixés a què estan acostumats, per a desenvolupar entre tots un projecte més propi, més pròxim''.

Així de clar ho té Silvia Macip, una jove mexicana que des de l'1 de febrer es reunix cada dimecres a la vesprada amb un grup d'alumnes de secundària provinents tant de l'Institut com del centre concertat Mare de Déu al Peu de la Creu.

Combinant les projeccions de curtmetratges i de clàssics, amb el treball pràctic de creació individual i el treball en grup, Silvia treballa amb estos huit alumnes per a intentar que dels seus guions desapareguen els assassinats, les infidelitats, els herois violents, les baralles... Per a això, no sols ha sigut capaç de projectar-los curts dels germans Lumiére o A les 7'35 del matí, el curt de Nacho Vigalondo nominat a l'Oscar el passat any, sinó que ha aconseguit que els alumnes siguen capaços de debatre sobre obres formes de narrar i arribar a la conclusió que hi ha moltes formes de contar una història.

El procés, al llarg dels tres mesos que dura el curs, inclou la creació conjunta del guió, la divisió de funcions tècniques i artístiques ens l'equip de treball (encara que, segons les necessitats de la història, és possible que es faça un càsting extern), el rodatge en format mini DV i un premuntatge del curt final, ''encara que el muntatge final es farà a València perquè ací en l'institut no disposem de l'equipament necessari''.

Taller de cinema en l'institut.

El projecte s'emmarca dins de les xarrades i tallers de joventut posats en marxa el passat any, que van permetre disfrutar els jóvens de Puçol d'ofertes sobre tunning, massatges, còmic o sexualitat i afectivitat.

Per al regidor Salvador Claramunt, l'experiència és molt positiva perquè, a més d'ensenyar el llenguatge de la imatge als alumnes, complix dos objectius addicionals: ''d'una banda, suposa una col·laboració entre els dos centres de secundària que tenim en la població; de l'altra, al treballar únicament amb alumnes d'ESO, servix com a taller introductori al que es realitza amb els alumnes de Batxillerat des de fa quatre anys, en col·laboració amb la Regidoria de la Dona i vinculat al Dia Internacional de la Dona''.

Perquè la motivació siga encara major, el curt serà estrenat durant el mes de maig en l'Institut d'Ensenyança Secundària, però posteriorment s'emetrà a través de l'Emissora Municipal de Televisió, acompanyat d'un debat entre alumnes i professors per a valorar-ne l'experiència.

15 Febrer 2006
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres