Els berenars del Centre d'Acollida, una altra fórmula per a afavorir la integració dels immigrants

Els berenars del Centre d'Acollida, una altra fórmula per a afavorir la integració dels immigrants

Els berenars del Centre d'Acollida, una altra fórmula per a afavorir la integració dels immigrants

Berenar en el centre.

El Centre d'Acollida de continua la seua labor quotidiana per a afavorir la integració dels immigrants en la nostra cultura i costums. Si bé actes com l'intercanvi gastronòmic suposen un punt de trobada massiva, en el dia a dia hi ha altres actuacions que permeten la xarrada distesa i el coneixement més pròxim entre veïns i residents del centre. Un bon exemple d'això és el berenar amb te àrab.

Si alguns programes radiofònics o televisius venen com una gran idea realitzar desdejunis amb un invitat i, de pas, compartir les seues opinions sobre temes d'actualitat, la proposta no té per què ser exclusiva dels grans mitjans de comunicació... ni del desdejuni.

Realitzar trobades entre un grup reduït de residents i uns quants representants d'associacions locals és una altra de les fórmules que han posat en marxa Leo Guzmán (directora) i Teresa Benac (educadora) per a afavorir l'intercanvi i el coneixement mutu. I per a aconseguir-ho, res millor que una vesprada distesa, dedicada al diàleg, acompanyats de l'imprescindible te àrab.

''L'activitat té com a objectiu que els residents coneguen algunes associacions del municipi i, al mateix temps, que estes puguen disfrutar de la cultura àrab a través de la seua gastronomia i la seua religió'', explica Leo.

Per a complir estos objectius, un dels assidus del Centre d'Acollida va preparar un te a l'estil àrab, acompanyat de típics pastissos marroquins, que va ser degustat conjuntament per una vintena de residents, dos conserges del centre, l'educadora, dos voluntàries que han estat impartint classes de castellà, dos representants dels centres júnior i uns altres dos de Cáritas.

''És un bon exemple de xicoteta activitat que servix per a estretir llaços entre ambdós pobles'' -recorda Teresa-. ''Primer vam prendre junts el te en la sala de televisió; després, ja assentats en cercle, vam repartir un dossier explicant què és el Centre d'Acollida i quins són els cinc principis sobre els quals se sustenta l'Islam; a continuació, van ser les associacions invitades els que van explicar la seua activitat diària; finalment, una animada tertúlia amb intercanvi continu de preguntes i eixa inesgotable curiositat del ser humà que li porta a intentar saber un poc més sobre tots els temes''.

Teresa Benac.

Ximo Esteve, director de Cáritas parroquial, va ser un dels més participatius, tant a l'hora d'explicar la història del seu col·lectiu a Puçol com d'analitzar la labor que realitza el Centre d'Acollida d'Immigrants: ''és important conéixer altres cultures i, com a entitat amb un substrat religiós que som, ha sigut molt interessant l'explicació d'Abdelkader sobre els cinc pilars que sustenten una religió com l'Islam''.

Immersos ja en el debat, els invitats van poder conéixer de primera mà com es desenvolupa La festa del corder, una de les dos festes religioses més importants de l'Islam. Parlar del corder va portar inevitablement a tractar el tema del porc i per què els musulmans no mengen els productes porcins.

I tant de parlar de menjar va acabar per despertar la gana dels presents, sobretot dels residents, que només realitzen un menjar calent al dia: el sopar. D'ací que, després de dos hores d'agermanament, finalitzara la trobada i tots es dirigiren a sopar.

Un berenar típica, una tertúlia, alguns temes sobre els quals debatre. Una fórmula molt senzilla per a promoure l'intercanvi, la integració o, senzillament, el coneixement d'altres cultures i costums. En realitat és molt fàcil, n'hi hi ha prou a potenciar una cosa que cada dia tenim més oblidat: el diàleg.

14 Febrer 2006
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres