L'intercanvi gastronòmic es completa enguany amb un nou plat: la música

L'intercanvi gastronòmic es completa enguany amb un nou plat: la música

L'intercanvi gastronòmic es completa enguany amb un nou plat: la música

Residents del centre amb Leo Guzmán.

Una labor en molts casos poc reconeguda, però que va donant els seus fruits. Prova d'això és que enguany, a pesar que la temporada de la taronja ja està pràcticament conclosa (i recordem que este centre s'orienta cap als immigrants temporers dels cítrics), encara hi romanen trenta-tres residents, un percentatge molt ampli de les trenta-huit places d'allotjament que té, és per això que estarà obert fins al 15 de març, aproximadament.

Però si hi ha un acte en què esta labor d'integració queda plenament demostrada, eixe és l'intercanvi gastronòmic, que enguany s'ha celebrat el divendres 3 de febrer en la Casa de Cultura.

En principi, és una trobada entre residents del centre i representants d'associacions locals: els uns i els altres aporten plats típics de les seues respectives regions i, al llarg del sopar, no sols es realitza la degustació, sinó també contactes per a col·laborar en projectes futurs i inclús algunes propostes laborals. Un intercanvi que seria interessant realitzar a l'inici de la campanya, no quan està a punt de finalitzar, però la tasca resulta molt difícil perquè primer cal cohesionar els grups, proporcionar-los uns mínims coneixements de l'idioma i, sobretot, abans de dedicar-se a tasques d'integració els immigrants han de centrar-se a aconseguir ocupació, que és el seu primer objectiu.

Van participar uns dos-cents comensals.

''Els immigrants agraïxen enormement tindre un espai lúdic on poder contactar amb els veïns de la població'' -assegura Leo Guzmán, directora del centre-. ''En estos intercanvis es demostra que no som tan distints, que la convivència és possible i, al mateix temps, ells posen una gran voluntat per a agradar amb els seus plats típics, encara que evidentment no són cuiners professionals''.

Ni falta que fa. En estes trobades és molt més atractiva la varietat de l'oferta que la qualitat final de cada producte, encara que esta no va desmeréixer en absolut. Entre les propostes dels immigrants, enguany es podia disfrutar del tagin de corder (plat típic marroquí), del malokini (un arròs amb salsa de cacauets i pollastre), de les pastes àrabs i de l'imprescindible te amb herba-sana. D'altra banda, la cuina autòctona va estar representada per truites, carabassa torrada, guisat de pollastre i conill, macedònia de fruites, coques, mistela i... la imprescindible paella valenciana.

Una àmplia oferta gastronòmica de la qual van donar bon compte els dos-cents assistents al sopar, que superaven amb escreix les previsions de l'organització. Allí estaven, disfrutant de la nit festiva, a més dels immigrants i les autoritats locals, representants de Cáritas, el grup ecologista La Costera, el centre júnior Caminar, l'associació extremenya, els donants de sang, la confraria Mare de Déu al Peu de la Creu, el club de la tercera edat ASVAT, el centre musical Santa Cecília, el centre júnior Apocalipsis i ASOM (Associació per a la Solidaritat amb el món).

I perquè la festa fóra completa, enguany es va sumar l'intercanvi cultural: un quartet de corda i un grup de percussió, ambdós del Centre Musical i Instructiu Santa Cecília, van posar la nota musical a la vetlada, interpretant diverses peces clàssiques que van servir d'antesala a una nit de cant i ball que es va prolongar fins a altes hores de la matinada.

Com a resum de la jornada, l'alcalde Juan Manuel Busto destaca que ''és una manera positiva de conviure i conéixer-nos. I en els temps que corren cal afavorir la integració i el coneixement de les diverses cultures, això s'aconseguix plenament per mitjà de l'intercanvi gastronòmic''.

07 Febrer 2006
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres