Un estiu lluny de la guerra

Un estiu lluny de la guerra

Un any més, "Vacances en Pau" acull sis xiquets i xiquetes sahrauís per a allunyar-los de la guerra i el malestar que succeïx en les seues vides. L'Ajuntament de Puçol i ASOM junten els seus esforços perquè estiu després d'estiu, no falle este programa basat en la solidaritat. La benvinguda oficial dels xicotets, va tindre lloc el dia 24 de juliol en el mateix Ajuntament de Puçol, on es van reunir les famílies d'acollida, els xiquets i xiquetes sahrauís i els polítics municipals.

L'ajuntament va albergar el passat 24 de juliol, l'acollida dels xiquets i xiquetes sahrauís que passaran els mesos d'estiu junt amb algunes famílies d'acollida a Puçol. Este programa, anomenat "Vacances en Pau", es du a terme des de fa tretze anys gràcies a ASOM i l'Ajuntament de Puçol.

En esta benvinguda oficial, l'associació Um Yarasun va portar als xiquets regals perquè els disfruten durant la seua estada. Per a aconseguir els fons que permeteren donar als xiquets estos regals, l'associació va realitzar un festival benèfic a principis de juliol.

Des de fa trenta-huit anys, el poble sahrauí es troba dividit per un mur més que artificial: l'ocupació marroquina en alguns punts del seu territori fa que milers de famílies es vegen embolicades en pobresa, condicions mínimes d'higiene i salut, desnutrició... les famílies es dividixen entre el territori ocupat i els camps de refugiats algerians. La violació de drets humans està a l'orde del dia per a estes famílies que intenten sobreviure gràcies a l'ajuda mundial i humanitària que oferixen grans associacions o xicotetes famílies, com és el cas del programa "Vacances en Pau".

L'acte ho va obrir Sara León, encarregada durant tretze anys d'este programa i representant d'ASOM, junt amb distints representants dels grups polítics de Puçol, Merche Sanchis, la nostra alcaldessa, i Eloísa Rosa, regidor de Benestar Social. "Els drets humans i les persones han d'estar sempre per damunt dels interessos econòmics", va realçar Sara durant el seu discurs, en el qual recordava les famílies el paper tan important que estan realitzant amb este gest de solidaritat i, a més, reconeixia l'ajuda i el compromís de l'ajuntament durant estos anys.

Enguany, sis xiquets i xiquetes, de 7 a 12 anys, han pogut eixir de l'entorn de guerra i pobresa que els rodeja gràcies a sis famílies solidàries. I és que la crisi arriba a totes parts. "Les famílies dividides entre l'ocupació marroquina i els campaments de refugiats, són les verdaderes víctimes d'esta crisi econòmica", apuntava Saad El Mami, delegat del Front Polisario, un moviment de llibertat nacional del Sàhara Occidental. Per esta raó, va expressar el seu profund agraïment a les famílies que, inclús amb la situació d'austeritat que s'ha instaurat en el nostre país, continuen acollint estos xiquets sahrauís. "Són menys, però els rebem amb la mateixa alegria", deia Eloísa a les famílies d'acollida.

"Vacances en Pau" reunix a tots els grups polítics de Puçol, deixant arrere els ideals polítics, per a ajudar als més necessitats. "Encara que la situació econòmica siga difícil, l'ajuntament seguirà en marxa amb este projecte any rere any, perquè cada vegada puguen vindre més xiquets i xiquetes", deia Merche Sanchis. Les ajudes que l'ajuntament proporciona a ASOM fan possible que tots els estius, les famílies i els acollits puguen realitzar activitats que els permeta relacionar-se amb altres famílies, altres xiquets, altres cultures, a més de costejar el viatge dels xicotets.

Tal és l'èxit d'este programa estiuenc, que cinc dels sis xiquets, com Hurria Salek o Nanna Zein Said, ja han pogut disfrutar més anys d'este recreació de pau que oferix "Vacances en Pau".

Amb esta benvinguda plena de regals, solidaritat i reconeixement de l'actual patiment del poble sahrauí, els xiquets i xiquetes acollits disfrutaran este estiu del que les famílies poden oferir-los en el nostre municipi.

Informa: Victoria Sanchis
Fotos: Bea Rada

 

mas-fotos_facebook

754-bienvienida-nios-6

26 Juliol 2013
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres