Pásalo, voluntaris i Acció Ecologista-Agró eliminen les paleres de l’Aljub de La Costera

Pásalo, voluntaris i Acció Ecologista-Agró eliminen les paleres de l’Aljub de La Costera

El passat dissabte 18 de maig el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord organitzà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, un nou voluntariat per a continuar eliminant les paleres (Opuntia ficusindica) de La Costera. L’activitat comptà amb la participació de PÁSALO, la plataforma d’acció solidària local de Puçol, i va permetre eradicar quasi totes les paleres de l’Aljub de La Costera, una de les zones més valuoses d’este paratge natural municipal que custodien els ecologistes.

Pam a pam, Acció Ecologista-Agró continua eliminant les paleres (Opuntia ficusindica) del Paratge Natural Municipal de La Costera. Després d’eradicar esta espècie exòtica invasora en el tram del sender de la muntanya que connecta els antics Polvorins de Riotinto amb el dipòsit d’aigua del paratge, els ecologistes han aconseguit eliminar també les paleres de l’Aljub de La Costera. Per a poder controlar la presència d’esta espècie originària d’Amèrica, que amenaça la biodiversitat d’este paratge natural que custodia AE-Agró, han sigut necessaris tres voluntariats. L’últim d’ells es va celebrar el passat dissabte 18 de maig i va comptar amb la col·laboració de PÁSALO, la plataforma d’acció solidària local de Puçol, i de l’Ajuntament de Puçol.

La desena de voluntaris, ecologistes i membres de PÁSALO que participaren en esta activitat van tallar i arrancar d’arrel les paleres que encara invadien l’Aljub de La Costera. En total, van omplir quatre big-bags amb el residu vegetal generat, que posteriorment la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient es va encarregar de transportar fins a l’ecoparc de Puçol amb un vehicle 4x4.

Ara caldrà revisar possibles rebrots d’esta espècie al·lòctona que, segons dades de la pròpia Conselleria, arriba a superar densitats del 90% en determinades zones de muntanyes veïnes com el Garbí o el Monte Picaio.

L’eliminació de les paleres suposa una millora substancial per a l’Aljub de La Costera, l’únic lloc del paratge on podem trobar aigua durant pràcticament tot l’any. Per això és una de les zones més valuoses de la muntanya, on proliferen amfibis com la granota verda (Rana perezi) o el tòtil (Alytes obstetricans). Ara també podrà proliferar la vegetació autòctona (romer, margalló, pins, brucs, càdecs, coscoll, llentiscles...) sense la competència de les exòtiques paleres.

La pròxima cita amb La Costera, l’únic paratge natural municipal que es gestiona amb la fórmula de la custòdia del territori, serà el proper dissabte 8 de juny. Eixe dia La Costera obrirà les seues portes en una jornada plena d’activitats per a tota la família. T’esperem!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ.

Més información: http://www.accioecologista-agro.org/spip.php?article3762

Informa: Miguel Crespo

mas-fotos_facebook

564-eliminando-chumberas-5

26 Maig 2013
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres