Les altres falles de Puçol, un exemple de solidaritat, camaraderia i educació

Les altres falles de Puçol, un exemple de solidaritat, camaraderia i educació

A Puçol tenim sis falles oficials, però molts col·lectius que se sumen a la festa sense afany competitiu, només per a compartir junts una festa o inclús objectius solidaris i educatius. Ací estan per a demostrar-lo els júniors, la residència, els col·legis La Milotxa, Virgen al Pie de la Cruz, La Caseta de Colors i el Mini Cole, o la falla medieval del Centre de Dia Martínez Coll.

Una falla suposa un any de treball, repartint loteria, aportant quotes, reunint-se cada un cert temps per a prendre decisions, convivint… i al final cinc dies esgotadors en què cal plantar la falla, recórrer els carrers en companyia d'altres falles, repartir premis, disfrutar d'esdeveniments musicals, castells, mascletà, ofrena de flors, correfocs i, finalment, la nit de la cremà.

Enguany va haver-hi altres participants, com el vent, que a punt va estar d'arruïnar la festa a Palau-La Torre al caure part de la seua falla. Va ser llavors quan va quedar clar que també la solidaritat existix en el món faller: molts es van brindar a tirar una mà i finalment la falla va estar a punt. Això de menys en estos casos és el premi del jurat, Palau va obtindre un premi més important: la implicació de tot el col·lectiu faller per a tirar una mà a un dels seus quan fa falta.

I és que les falles també poden ser un exemple de solidaritat.

Una cosa pareguda succeïx amb Apocalipsis i Caminar, els centres júnior de la població que es reunixen cada any per a elaborar una falla conjunta: 300 educadors i alumnes treballant i disfrutant junts amb un objectiu en ment: “Anem a curar el món”. Potser no aconseguisquen acabar amb tots els problemes, però la llavor ja està sembrada.

Solidaritat, camaraderia i, per què no, educació.

Una cosa que cada any es repetix en els centres educatius de la població, dóna igual que siguen públics, concertats o privats.

Els xiquets de 3, 4 i 5 anys de La Milotxa han rendit el seu particular homenatge a Ricitos d'or i els tres óssos, amb l'esforç de 25 dies en classe i una mà així de gran que els han tirat els professors i l'AMPA, per a completar la festa amb el xocolate i les danses de benvinguda a la primavera.

Alumnes d'infantil, primària i secundària han treballat en Virgen al Pie de la Cruz sobre l'Any Internacional de l'Esfera de l'Aigua i una de les seues materialitzacions més atractives, la literatura protagonitzada pel mar. A més d'ajudar els professors i els pares per a construir els ninots, l'AMPA es va fer càrrec del castell i del xocolate i xurros per a tots.

També els pares es van implicar a fons en el centre d'educació infantil La Caseta de Colors, construint els ninots del seu homenatge a Miliki que, com tots els col·legis, es va muntar el divendres 15 perquè tots disfrutaren d'este exemple de creativitat compartida entre alumnes, pares i professors.

Per la seua banda, el Mini Cole va elaborar els ninots en classe, perquè els xics s'ameren dels costums valencians. Sempre tenim un somriure era el títol i, per a il·lustrar-lo, un autèntic circ amb pallassos, trapezistes, elefants, domadors, lleons… Per descomptat, no van faltar els pares, el castell, la cremà i el xocolate, per a seguir amerant-se.

Arribem a una falla entranyable, la de la Residència de la tercera edat. El divendres 15, després d'una missa oficiada per Vicente Gozálvez i l'emotiva ofrena de flors (de paper, dissenyades pels alumnes de Caxton College) a la Mare de Déu dels Desemparats, el president José Montañana i la fallera major major (mai millor dita) Visitació Arnau van ser els encarregats de presidir la cremà d'un monument construït a mà pels propis iaios de la residència: La nostra terreta era un recorregut a les tradicions valencianes en què no faltaven la paella, l'Albufera o expressions tan castisses com “Au!” i “A fer la ma”.

Finalment, més que una falla el Centre de Dia Martínez Coll celebra una autèntica festa medieval gràcies a la col·laboració desinteressada de multitud de veïns que aporten balls, kung-fu, menjar, beguda, solta de coloms, actuacions musicals o els entranyables burrets amb què tot el món vol fotografiar-se. Un gran exemple de cooperació entre els veïns i els Servicis Socials municipals per a aconseguir entre tots un poble on primen la solidaritat, la camaraderia i l'educació.

Definitivamente, les falles son un gran exemple de solidaritat, camaraderia i educació.

Informa: Sabín

289-alcaldesa-fallera-presidente-concejal

 

30 Març 2013
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres