Zones protegides de flora dunar, la solució més natural per a evitar arena en el passeig i mantindre una platja de bandera

Zones protegides de flora dunar, la solució més natural per a evitar arena en el passeig i mantindre una platja de bandera

Ecologistes i voluntaris estan portant el treball més complex del cuidat de la platja a l'hivern, treballant amb la flora dunar. Junt amb ells, la Diputació s'ocupa de les tasques de neteja de l'arena i, a l'abril, la brigada instal·la el mobiliari urbà per a rebre els veïns i turistes. Disfrutar d'una platja de bandera està a l'abast de tots… cuidar-la, també és tasca de tots.

En la segona quinzena d'abril, la Brigada Municipal d'Obres i Servicis de l'Ajuntament de Puçol comença a muntar les passarel·les, les papereres i la resta de mobiliari urbà que ha romàs durant els mesos d'hivern emmagatzemat en l'Espai Voramar i que ara a la primavera ja es prepara per a rebre els turistes i veïns que desitgen disfrutar del sol, l'arena i el Mediterrani.

A ells s'unix la maquinària de la Diputació de València, que s'ocupa periòdicament de netejar l'arena de la platja, una tasca que es realitza en tota la costa excepte en una zones delimitades amb estaques i cordes: la zona on Acció Ecologista-Agró i un grup de voluntaris ja porten mesos treballant per a regenerar la flora dunar, un projecte pilot que està demostrant la seua rendibilitat, ja que impedix que l'arena inunde al passeig marítim i, al mateix temps, evita que l'arena siga arrossegada en èpoques de temporal cap a l'interior del mar.

El treball d'ecologistes i voluntaris està oferint resultats indiscutibles: les zones en què es va plantar flora dunar el passat any no tenen arena que arribe fins al mur del passeig marítim, els sobreeixidors del qual queden lliures per a desaiguar. En les zones del passeig on no hi havia flora dunar fins ara, l'arena arriba la mateixa altura del mur, arriba a inundar part del passeig i els sobreeixidors estan taponats”, assenyala el regidor responsable de la platja, Salvador Àvila.

La conclusió és senzilla: el projecte pilot realitzat en la zona nord de la platja de Puçol el passat any s'ha ampliat durant el mes de març, gràcies a la col·laboració d'un grup de voluntaris, Acció Ecologista-Agró i el Club de Submarinisme Trotafons. Ara són cinc les zones protegides per a la regeneració de la flora dunar.

I el projecte no queda ací, perquè el dissabte 13 d'abril hi haurà una nova jornada de voluntariat ambiental a què ja han confirmat la seua assistència Agre, Trotafons i també el Club de Submarinisme Puçol. L'objectiu és continuar treballant tots junts per a obtindre una platja de major qualitat.

Este estiu esperem una major assistència de veïns i turistes, perquè les obres que està realitzant la Generalitat Valenciana en el Camí La Mar permetran que per fi tinguem un accés còmode i segur des del nucli urbà i l'autovia de València fins a la platja”, continua el regidor. “Però tindre una platja amb la bandera Blava, la Q de qualitat turística i el segell Qualitur exigix esforç i coordinació al llarg de tot l'any, un treball en què estem col·laborant tant les administracions públiques com a col·lectius locals i voluntaris. A tots ells vull agrair la gran aportació que estan realitzant”.

Però el seu esforç no tindrà sentit si la resta de veïns i usuaris de la platja no col·laborem en el manteniment d'eixes zones marcades com a reserva per a flora dunar: són necessàries perquè l'arena no inunde el passeig i tampoc siga arrossegada cap al mar en èpoques de fort onatge.

Si visites la platja de Puçol, recorda que és tasca de tots a mantindre en perfecte estat la flora dunar: és la forma més natural de tindre una platja de bandera.

Informa: Sabín

fotos_noticia mas-fotos_facebook
fotos_noticia mas-fotos_facebook

328-salvador-avila-3

 

28 Març 2013
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres