AE-Agró amplia el projecte de restauració de la flora dunar de la platja de Puçol amb més de 50 voluntaris

AE-Agró amplia el projecte de restauració de la flora dunar de la platja de Puçol amb més de 50 voluntaris

El passat diumenge 10 de març, el col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord convocà, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Puçol i el Club de Submarinisme Trotafons, una nova jornada per a continuar restaurant els valors mediambientals de la platja de Puçol. L'activitat comptà amb la participació de més de 50 voluntaris, que ampliaren la zona protegida en 2012 i pintaren de verd esta platja amb 400 plantes de huit espècies diferents de flora dunar.

Amb este projecte, a més a més de restaurar la vegetació litoral, AE-Agró vol minimitzar la pèrdua d'arena que patix esta platja de l'Horta Nord i fomentar el turisme de natura.

Com ocorre a la muntanya després d'un incendi forestal, les platges sense vegetació patixen una constant pèrdua de sòl, concretament d'arena, provocada pel vent i les ones de la mar. Per això, l'any passat el col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Puçol, posà en marxa un projecte per a conservar la flora dunar de la platja d'este poble i minimitzar així la pèrdua d'arena.

La iniciativa va consistir a crear dos tancats per a protegir la flora dunar i, a més a més, es va realitzar una plantació d'espècies pròpies del litoral mediterrani, que va permetre reintroduir amb èxit el lliri de mar en esta platja.

El passat diumenge AE-Agró, amb la col·laboració del consistori puçolenc i del Club de Submarinisme Trotafons, convocà un nou voluntariat per a continuar restaurant la vegetació dunar d'este poble. Més de 50 voluntaris participaren en esta activitat, que tenia dos objectius: ampliar la zona d'actuació del projecte i també la biodiversitat de la platja.

Primer, els participants en esta restauració ambiental crearen tres nous tancats per a protegir la flora dunar i, amb ella, l'arena. Gràcies a l'esforç dels voluntaris, ja hi ha cinc tancats en la platja, que ocupen pràcticament un quilòmetre del litoral puçolenc, molt a prop de la Marjal dels Moros.

Una vegada instal·lats els nous tancats, els participants en l'activitat protagonitzaren una plantació per a incrementar la biodiversitat de la costa de Puçol. En total, sumant tots els plançons, esqueixos i bulbs, es van plantar 400 plantes de huit espècies diferents de flora dunar, subministrades pels Vivers del Saler de l'Ajuntament de València: borró (Ammophila arenaria), mansega marina (Cyperus capitatus), Elymus farctus, card marí (Eryngium maritimum), cotonet de mar (Otanthus maritimus), lliri de mar (Pancratium maritimum), passacamins marí (Polygonum maritimum) i Sporobolus pungens.

Si esta plantació té èxit, s'incrementarà la biodiversitat de la platja en pràcticament un 50%, ja que el borró, la mansega marina, el cotonet de mar i l'Sporobolus pungens s'havien extingit a Puçol, on fins al passat diumenge podíem trobar només deu espècies de flora dunar autòctona de la Mediterrània.

A més a més de minimitzar la pèrdua d'arena i incrementar la biodiversitat de la platja, des d'AE-Agró considerem que este projecte pot ampliar l'espectre de visitants de la platja de Puçol, que per la seua proximitat a la Marjal dels Moros té un gran potencial per al turisme de natura, especialment l'ornitològic. Este turisme, a diferència del convencional, no es concentra només durant l'estiu, sinó que pot aportar visitants durant tot l'any, inclús durant l'hivern, complementant així l'oferta turística de Puçol.

Però, cal potenciar més el turisme de natura amb activitats com la del passat diumenge i projectes com el de la restauració de la flora dunar, ja que més de 3.000 persones van vore, només en el facebook d'AE-Agró, les publicacions vinculades a la convocatòria del diumenge. I no podem oblidar que la majoria dels participants no eren veïns de Puçol, sinó "turistes" que visitaven per primera vegada la platja, gràcies a esta activitat.

Esperem que tornen, ja siga en estiu o en qualsevol època de l'any, i que quan ho facen puguen gaudir de la platja i especialment de la seua flora dunar.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ.

Informa: Miguel Crespo

fotos_noticia mas-fotos_facebook

271-flora-dunar-3

 

13 Març 2013
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres