Del tabac als boixets en una setmana de deu dies: comencen els actes entorn del Dia Internacional de la Dona

Del tabac als boixets en una setmana de deu dies: comencen els actes entorn del Dia Internacional de la Dona

El divendres, 1 de març, va començar la Setmana de la Dona amb una exposició de fotos en la Casa de Cultura: El treball de les dones en la Tabaquera de València, un recorregut per les dures situacions que havien de travessar en els segles XIX i XX les treballadores de la Tabaquera, un espai hui reconvertit en extensió de l'alguns servicis de l'Ajuntament de València.

Eloísa Rosa (regidora de la dona de Puçol), Ana Albert (regidora de benestar social a València) i l'alcaldessa Merche Sanchis van ser les encarregades de presentar l'exposició i la programació d'actes dels actes organitzats entorn del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Enfront d'elles, una trentena d'espectadors, majoritàriament dones que han col·laborat en l'organització dels actes.

Hem de destacar amb orgull a dones que per la seua valentia, esforç, constància i interés han aconseguit importants èxits en els distints sectors en què s'organitza la societat. Són patents i notoris els èxits aconseguits per dones en àrees tan diverses com la Ciència, la Medicina, la Política, la Investigació, l'Economia o les Arts i la Cultura”, apuntava Eloísa Rosa en el seu discurs inaugural.

El seu discurs, que va donar un repàs a la història i els objectius d'este tipus de celebracions, incloïa una petició per a acostar tots el muscle a fi d'aconseguir una igualtat real: “Des de totes les administracions públiques hem d'aconseguir unint esforços per a aconseguir que tant les dones com els hòmens tinguem les mateixes oportunitats en l'accés al món laboral, que el cuidat de l'entorn familiar —tant dels menors com dels majors— no recaiga sempre en el gènere femení, i a defendre i reafirmar la llibertat de la dona perquè puguem assolir els objectius i organitzar el nostre temps compatibilitzant els diferents àmbits de la vida”.

Per la seua banda, la regidor de benestar de València va començar la seua intervenció recordant els orígens de l'exposició: l'any 2009, amb el trasllat de part de l'Ajuntament de València a les instal·lacions de l'antiga Tabaquera, es va decidir recuperar el material gràfic i la història de l'edifici per a muntar una col·lecció d'onze panells com a homenatge a aquelles dones.

Ací podem recordar com treballaven dotze hores al dia en el segle XIX, com van aconseguir la jornada de huit hores en 1920, com conciliaven la vida laboral i familiar en un edifici annex on podien passar dos vegades al dia per a la lactància dels seus xicotets o l'existència d'una zona de l'immoble on els xiquets podien jugar”, va explicar Ana Albert Balaguer. “Sens dubte, hem avançat molt des d'aquells anys en què les dones formaven la pràctica totalitat del personal de la Tabaquera, per les seues habilitats especials per a manejar el tabac… però encara queda molt per avançar”.

Abans de passar a un lleuger piscolabis a base de dolços i mistela, la trentena d'assistents a l'acte d'inauguració va rebre la felicitació de l'alcaldessa Merche Sanchis per la seua presència i pel treball que es realitza des de tots els àmbits per a aconseguir una igualtat real: “Sí, queda molt de camí per recórrer, però la col·laboració que presten les associacions de dones de Puçol a l'hora d'organitzar activitats com la d'esta Setmana de la Dona demostra que és tasca de tots i que estem en el bon camí”.

I així, entre fotos, reivindicacions, mistela i pastissets, va donar començament la setmana.

Una setmana que quasi pareix les que celebren alguns grans magatzems: dura deu dies i en ella pots trobar tot tipus d'ofertes, des de tallers de defensa personal a xarrades de conscienciació, des de cine a teatre i, com a colofó, el 10 de març se celebra la Trobada nacional de Bolilleres.

Informa: Sabín

fotos_noticia mas-fotos_facebook

230-expo-tabacalera-5

 

02 Març 2013
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres