Dada per a la història: al migdia del dimecres 23 de gener han començat les obres d'ampliació i millora del Camí La Mar

Dada per a la història: al migdia del dimecres 23 de gener han començat les obres d'ampliació i millora del Camí La Mar

No hi ha hagut acte oficial de col·locació de la primera pedra ni cap altre esdeveniment simbòlic: els veïns de Puçol porten molts anys esperant que el Camí La Mar siga una realitat i no hi havia temps que perdre, així que després de saludar l'alcaldessa Merche Sanchis i la consellera Isabel Bonig als operaris de Pavasal, les màquines han començat a desbrossar i a treballar. Dimecres, 23 de gener, poc després les 12 hores: les obres del Camí La Mar són una realitat.

Després de firmar en el Llibre d'Or de la Vila de Puçol, en el saló de plens de l'Ajuntament de Puçol, la consellera i l'alcaldessa s'han desplaçat a l'Espai Voramar, situat al final del Camí La Mar, on ja esperaven polítics, periodistes, càmeres, tècnics municipals, representants de la conselleria i sobretot veïns, molts veïns que han acudit a la invitació realitzada des de l'ajuntament per a estar presents en un acte històric.

Després d'unes breus salutacions, la llarga comitiva s'ha dirigit cap a la rotonda on esperaven les màquines de Pavasal. Nova salutació als operaris i les màquines han començat a treballar.

Tot molt ràpid, sense més protocol que l'estrictament precís. Molts anys d'espera i el que els veïns, tècnics i polítics de Puçol volien era veure, per fi, les obres en marxa.

Després d'este primer acte, a l'aire lliure, els assistents s'han dirigit a l'Espai Voramar, on s'ha realitzat l'explicació del projecte que acaba de començar.

L'enginyer Jorge Meliá ha sigut l'encarregat de definir les línies mestres de l'obra: deu metres d'amplària per a la calçada, altres deu per a la sendera, separats per una tanca de fusta; quatre metres per a un carril-bici que no transcorre en línia recta, sinó serpentejant, per a permetre en els sis metres restants plantacions amb reg per goteig i zones de descans.

A més, amb la baixada de preu que ha oferit Pavasal per a fer-se càrrec de les obres ja estem treballant en el disseny d'una passarel·la per a vianants i bicis que permeta passar per damunt de la V-21, l'autovia que unix Puçol amb València per la costa”, ha assegurat Meliá. “Si el Ministeri de Foment dóna el vistiplau a la passarel·la, quan finalitzen les obres els veïns de Puçol podran anar caminant o amb bici des del nucli urbà a la platja amb la màxima seguretat”.

A continuació ha sigut Merche Sanchis l'encarregada de dirigir-se al públic assistent: a més de ressaltar les bondats de la platja de Puçol, “que ha rebut en els últims anys les màximes distincions de qualitat mediambiental i de servicis: la bandera blava, la Q de qualitat turística i el segell Qualitur”, ha recordat que el projecte de les obres va ser aprovat per unanimitat de tots els grups polítics en el ple municipal.

L'alcaldessa ha finalitzat el seu discurs assegurant que “era una intervenció molt necessària per a accedir des del poble a la platja, una infraestructura imprescindible per a potenciar el turisme en la nostra població, una cosa que en hui en dia fa molta falta. En estos moments ja podem dir que per fi tenim una platja de bandera… amb uns accessos a la seua altura”.

La consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, hi ha assenyalat que “en l'ampliació i condicionament del Camí La Mar de Puçol s'ha previst dos zones clarament diferenciades, una destinada als vehicles i una altra que tindrà la consideració de via pecuària, per on podran transitar vianants i ciclistes amb total seguretat”.

Així mateix ha indicat que en el disseny de les obres “s'han tingut en compte les característiques pròpies de la zona i s'ha potenciat l'ús lúdic que pot tindre la via,  ja que al ser l'accés a la platja, no sols és una via de transite sinó també el marc idoni per a practicar esport com el ciclisme o donar llargs passejos”.

Així serà el nou Camí La Mar

En l'actualitat, el Camí de la Mar de Puçol discorre des del nucli urbà de Puçol fins a la platja, i creua per mitjà d'un pas superior sobre l'autovia V-21. El trànsit de vehicles per este camí no ho fa compatible amb el seu ús històric de via pecuària, per la qual cosa, en coordinació amb la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, l'Ajuntament de Puçol va decidir escometre l'obra de millora del vial existent respectant la via pecuària.

La longitud de l'actuació és de 2.300 metres i consistix en l'ampliació i condicionament del Camí La Mar – Sendera Mangraners, el que implica la segregació dels usos —via pecuària i carretera—, i la millora dels aspectes mediambientals i de seguretat viària. Per a això s'habilitaran dos zones: una destinada al trànsit de vehicles i una segona que tindrà la consideració de via pecuària.

L'ample de la via pecuària serà de 10 metres i s'ubicarà en el marge Nord (a l'esquerra quan se circula des del nucli urbà cap a la platja). S'ha disposat una zona per al trànsit de vianants, ciclistes o bestiar que té un ample de 4 metres i un acabat de sòl ciment per a facilitar el desplaçament al llarg de la via.

Este camí discorre amb un traçat serpentegen-te dins de l'amplària destinada a la via pecuària. En l'ample restant dels 10 metres es realitzarà la plantació d'espècies autòctones, tant arbòries com arbustives, i es col·locaran zones de descans per als usuaris de la via. Una barrera de fusta conformada basant-se en pals cilíndrics (palissada) separarà la zona de via pecuària de la zona destinada al trànsit de vehicles.

La zona destinada al trànsit de vehicles disposarà d'una secció de carretera pavimentada amb dos carrils, u per sentit, de tres metres d'amplària i voreres d'emergència laterals d'un metre. En el marge dret d'esta calçada s'ha previst bermes laterals que permeten la instal·lació de sistemes de contenció de vehicles.

A la seua arribada a la platja el vial per al trànsit de vehicles connectarà amb la glorieta existent, mentres que la zona de via pecuària connectarà amb les voreres d'esta glorieta.

Informa: Sabín

fotos_noticia fotos_noticia

Projecte millora del Camí La Mar (1ª part): pàgines 1 a 477
    
Projecte millora del Camí La Mar (2ª part): pàgines 478 a 823

094-isabel_bonig-y-merche_sanchis-2

24 Gener 2013
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres