El Bou de Sant Antoni comptarà amb dos ambulàncies: la comissió aposta per la seguretat i molts actes familiars

El Bou de Sant Antoni comptarà amb dos ambulàncies: la comissió aposta per la seguretat i molts actes familiars

Foguera, cavalcada, castell de focs artificials, missa, bou infantil, xocolate, torrá de carn, discomòbil i, per descomptat, un dia de bous al carrer: la Comissió del Bou de Sant Antoni aposta per un llarg cap de setmana de festes per a tots els públics, mantenint a més les mesures sanitàries que altres comissions s'han plantejat reduir per la crisi, per la qual cosa tindrà dos ambulàncies el dissabte 19 de gener.

La crisi també ha arribat al món dels bous i en el cas de Puçol ha suposat la reducció de la subvenció que l'ajuntament oferia a les comissions per al seu segon dia de bous al carrer: enguany, si volen segona jornada hauran de pagar, a més dels bous, els costos derivats, com l'assegurança i l'ambulància.

Però la comissió que organitza el primer dia de bou de 2013 a Puçol només té programada una sessió, el dissabte 19 de gener, d'ací que haja decidit mantindre els mateixos mitjans que en anys anteriors: hi haurà dos ambulàncies, en compte d'una com permet la llei, i, per descomptat, mantindran la resta d'actes i mesures de seguretat.

Una ambulància amb el conductor costa 330 euros per a una vesprada i una nit”, explica Miguel Soriano Dobló, membre de la comissió. “Quan es gasta molt més diners en cada un dels bous, no és comprensible que algunes comissions es queixen que l'ajuntament no es fa càrrec d'una segona ambulància: la posem nosaltres i punt. És un cost mínim comparat amb altres gastos i d'esta manera garantim que el festeig sempre estarà en marxa”.

La llei és explícita en este punt: es pot celebrar la festa amb una sola ambulància, però si esta ha de partir a traslladar algun ferit, el festeig es paralitza fins que torne. Les dos ambulàncies (una cosa que pocs pobles han tingut en els últims anys) són la principal garantia per a mantindre en tot moment els bous en el carrer.

Però no sols de bous s'ocupa esta jove (però al mateix temps veterana) comissió. El seu plantejament és senzill: que cada membre de la família tinga els seus propis actes i així viuen la festa junts. Així que hi ha una àmplia programació per a intentar arribar a tots.

Els actes comencen el dijous 17 de gener, amb la missa, la romeria amb la imatge de Sant Antoni i la nit d'albaes.

La vesprada del divendres 18 els protagonistes són els més menuts: xocolate, parc infantil i el tradicional bou infantil, amb carretons. A continuació, cremà de la foguera. Ja a la nit, sopar familiar a base de torrá de carn en el carrer i discomòbil per a entrar en calor.

El dissabte 19 comencen els actes taurins poc en acabant de dinar, a la 15.30 hores, amb l'entrada de caixons. A continuació, desencaixonada de tres bous del marqués de Domecq i dos embolades vespertines: un jònec i un dels tres bous.

A la nit, embolada dels dos bous restants del marqués de Domecq. Un detall nou el de l'embolada vespertina, perquè permet prolongar més la festa a la vesprada (el que s'agraïx especialment a l'hivern) i reduir la jornada nocturna. Sens dubte un exemple que demostra que esta comissió presta molta atenció als seus socis.

Finalment, el diumenge 20 de gener es tanquen les festes amb tres actes pensats per a tota la família: al migdia, repartiment de les calderes (prèvia inscripció, això sí: atenció, el nou termini d'inscripció finalitza el dia 15), i a la vesprada la gran cavalcada, que finalitzarà amb un castell de focs artificials.

Informa: Sabín

Llibret de festes de la Comissió del Bou de Sant Antoni

 

10 Gener 2013
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres