La fallera major de València va estar a Puçol per a celebrar els 25 anys de la Junta Local Fallera

La fallera major de València va estar a Puçol per a celebrar els 25 anys de la Junta Local Fallera

Era el secret millor guardat dels dies previs, fins al punt que ni els propis fallers sabien que Begoña Jiménez Tarazona, la fallera major de València, realitzaria el seu primer acte oficial fora de la capital en la Casa de Cultura de Puçol: el 25 aniversari de la Junta Local Fallera, que va comptar a més amb un vídeo homenatge, balls populars i la presència de tots els que han col·laborat en estos anys.

Arriba amb un somriure d'orella a orella. Porta una memòria USB per a gravar-se les fotos de l'acte. I, sense ni tan sols assentar-se, comença a parlar. Com un torrent.

Ha sigut un treball molt dur, multitud de telefonades a protocol, tràmits, gestions i, sobretot, el més difícil, aconseguir que tot això es mantinguera en secret”, confessa José Luis Muñoz, el president de la Junta Local Fallera de Puçol amb un somriure de satisfacció. “Però al final ha merescut la pena, perquè va estar amb nosaltres Begoña Jiménez, va estar encantada d'acompanyar-nos fins al final de l'acte, va ser tot molt emotiu i, en definitiva, que eixim tot el món faller reforçat amb l'acte del 25 aniversari”.

Exultant. I no és per a menys.

José Luis té clar que les falles (i més un acte com la presentació) estan destinades sobretot al lluïment de les falleres. La vesprada del dissabte 10 de novembre es presentava la junta del 25 aniversari, però també era l'exaltació de la fallera major de la junta, Verónica Almela, d'ací que ella tinguera major protagonisme en l'acte.

Major, però no exclusiu.

Una altra fallera major, esta vegada de València, feia la seua primera eixida oficial, precisament per a estar present amb la junta i totes les falles de Puçol. Així que el protagonisme era compartit per ambdós falleres.

Però no exclusivament per elles.

Perquè també tots els que han ajudat en estos 25 anys a què les falles de Puçol funcionen de manera coordinada tenien el seu minut de glòria. O millor dit: dos moments de glòria. Primer en el vídeo commemoratiu del 25 aniversari, un vídeo emotiu i que va vessar més d'una llàgrima entre els assistents. Després a l'hora de desfilar pel corredor central del saló d'actes de la Casa de Cultura, per a ser rebuts sobre l'escenari per José Luis, l'actual president.

Abans de la desfilada, una exhibició de danses populars a càrrec dels fallers del Port de Sagunt. Ells també estan de celebració: complixen deu anyets.

Després es va donar pas a les sis falles de Puçol. Darrere d'ells van desfilar els directius de la Junta Local Fallera. Després Verónica, la fallera major local, l'exaltació de la qual va estar a càrrec del seu nebot, que es va ocupar de llegir un emotiu text -un altre més-. També Saray li va imposar la banda i Tais li va llegir una poesia. Impossible contindre les llàgrimes.

A la festa -perquè era una festa, a pesar de les llàgrimes-, es van sumar les juntes locals d'altres 11 poblacions valencianes. I per descomptat l'alcaldessa Merche Sanchis, que va estar present en l'aniversari en companyia de l'anterior regidora de falles, Rosa Portalés, i del nou regidor encarregat dels temes fallers, José Mª Esteve.

I llavors va arribar l'himne. El punt final a qualsevol acte d'esta índole.

Però abans va haver-hi un murmuri. Després cares de sorpresa. Finalment, aplaudiments.

1073-junta_local-y-fallera_mayor-7

Begoña Jiménez Tarazaga havia seguit tota l'exaltació de Verónica des del fons de la sala, amb discreció, de peu en la foscor, aconseguint passar desapercebuda per a no acaparar un protagonisme que no li corresponia. Però moments abans de l'himne ella va passar a ser la protagonista.

La seua presència va ser anunciada per Laura i Susana, les presentadores de l'acte. I no eren unes presentadores ocasionals: parlem de la fallera major de València de 2011 i una de les components de la seua cort d'honor. Elles van reclamar la presència de l'actual fallera major. Begoña va ocupar el centre de l'escenari, entre José Luis i Verónica. Cantó com una més, això sí, entre multitud de flaixos.

Perquè el públic no sabia res. Però la premsa s'assabenta de tot.

I ací estaven, immortaliltzant la primera eixida oficial de la fallera major actual. Després, Begoña va aguantar estoicament la inacabable sessió de fotos. Tots volien eixir amb ella: fallers de Puçol, dels pobles que van assistir a l'acte, polítics, veïns, la junta local. Ningú volia perdre's la foto. Potser no hi haja una altra ocasió al llarg de l'any.

Quan els últims flaixos ja havien esgotat les piles -o potser es van esgotar els amos de les càmeres i els mòbils, qualsevol sap-, tots, menys Begoña, es van dirigir a l'Espai Social La Barraca. Va ser un vi d'honor senzill. Els temps no estan per a grans fastos i la majoria d'esdeveniments han prescindit dels tradicionals piscolabis. Alguns col·lectius -encara que siga pagant-los del seu butxaca- preferixen que la fi de festa siga prenent una copeta de cava.

A la nit, ja més tranquils, els membres de la Junta Local Fallera es van reunir en el bar Puzol per a sopar. Anaven acompanyats únicament de les seues respectives parelles. Una cosa tranquila, íntima. Reposar forces i celebrar que tot havia eixit a demanar de boca. Qualsevol detall podia haver eixit malament i l'aniversari hauria quedat deslluït.

Però va eixir tot a la perfecció.

I ens ha vingut molt bé este èxit, perquè tots hem eixit reforçats d'esta festa del 25 aniversari”, finalitza José Luis. “Este acte demostra que els fallers sempre estan disposats a acostar el muscle desinteressadament. Perquè l'aniversari no es podria haver celebrat sense tants i tants que han tirat una mà així de gran. Pensa que els membres de la junta local estàvem sobre l'escenari, pel que no ens podíem ocupar de res en eixe moment. En estos temps en què tant es parla de crisi, les falles de Puçol han donat el do de pit. I açò ens dóna forces per a seguir avant”.

I amb el mateix somriure amb què va arribar, el president de la Junta Local Fallera s'alça, arreplega la seua memòria USB amb un bon lot de fotos, es despedix i es marxa. Satisfet perquè tot ha eixit a demanar de boca.

Ara a continuar amb la seua labor discreta, en segon pla, sense cridar l'atenció.

Però imprescindible perquè les falles seguisquen conformes i més vives que mai.

Feliç aniversari, fallers. Bon treball, president. Un plaer treballar amb gent tan eficaç. Fins a la pròxima.

Informa: Sabín

fotos_noticia

1073-junta_local-y-fallera_mayor-5


15 Novembre 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres