Enguany l'ajuntament invertirà entorn de 215.000 euros en els col•legis públics de la població

Enguany l'ajuntament invertirà entorn de 215.000 euros en els col•legis públics de la població

El 19 i 20 de setembre, l'alcaldessa Merche Sanchis i la regidora d'educació Rosa Portalés van visitar els quatre col·legis públics i el concertat de Puçol. Els objectius eren comprovar si les obres de manteniment realitzades durant l'estiu estaven acabades i rebre de primera mà les peticions per al nou curs. Per a tots els directors una visita d'este tipus era una novetat, pel que la van qualificar de “molt positiva”.

A nivell educatiu, la Generalitat Valenciana és la responsable de crear les infraestructures dels col·legis públics i també de dissenyar la política educativa, mentres que l'Ajuntament de Puçol és l'encarregat de realitzar les tasques de manteniment perquè es puga funcionar en el dia a dia.

Amb este criteri, els tècnics i la brigada municipal d'obres i servicis treballen al llarg de l'any realitzant trasques d'electricitat, llanterneria, obra i jardineria en l'interior dels centres educatius, però és a l'estiu, quan no hi ha alumnes, l'època en què es poden escometre projectes més ambiciosos de cara a mantindre en bon estat.

Els col·legis públics de Puçol tenen ja molts anys, per la qual cosa és necessari un treball constant de conservació perquè puguen acollir els alumnes cada curs”, assenyala Rosa Portalés. “Este estiu s'ha treballat el més prioritari, com netejar la teulada de La Milotxa, les canonades d'aigua en Bisbe Hervás, la pintura d'aules i pati en Jaume I i també tasques de pintura en distints edificis de Lluís Vives; però seguirem durant el curs atenent les necessitats que tinguen”.

Junt amb estes tasques bàsiques, moltes altres xicotetes millores i reformes que han suposat tindre al llarg de tot l'estiu dos operaris de la brigada municipal treballant en cada col·legi: en definitiva, huit persones dedicades a tot tipus d'actuacions necessàries, encara que a vegades passen desapercebudes.

No obstant, l'aportació municipal a l'educació pública va molt més enllà, perquè també l'ajuntament es fa càrrec del cost del conserge en cada col·legi: en 2011, entre salaris i seguretat social, els quatre conserges van costar 105.000 euros a les arques municipals. Quantitat a què cal sumar els 14.500 € en material per a obres entre gener i juny, els 5.000 € invertits a l'estiu i el servici de neteja, que enguany ja ha costat 70.000 euros entre gener i agost.

En definitiva, si es manté el ritme de gastos en materials i en neteja fins a final d'any, i comptant amb la reducció en el capítol de salaris de conserges (a causa de l'eliminació de la paga extra de Nadal), en 2012 l'Ajuntament de Puçol invertirà entorn de 215.000 euros en els col·legis públics de la població.

Igual que han comentat tots els directors, que han qualificat de molt positiva la visita, per a nosaltres també és important donar la cara i explicar les actuacions que estem fent des de l'ajuntament per a recolzar l'educació pública”, apunta Merche Sanchis. “A més, ens hem compromés a traslladar totes les peticions dels col·legis a la Conselleria d'Educació, perquè és la nostra obligació estar al costat dels nostres veïns”.

897-visita-obispo-hervas-1

Tres visites el dimecres 19

Les visites van començar el dimecres 19 amb el col·legi La Milotxa. Després d'inspeccionar el pati acabat de pintar, les aules, el menjador i les dependències administratives, l'alcaldessa i la regidora es van detindre en un dels problemes pendents de solucionar: els servicis per als alumnes.

Els servicis són massa grans i alts per als alumnes d'infantil que tenim en el centre”, reconeix Pedro Gómez, director de La Milotxa. “I encara que el nostre conserge està contínuament fent reparacions, necessitem cara al futur unes instal·lacions adequades a la seua edat”.

Una inversió complexa i costosa, que a més només es pot dur a terme a l'estiu, quan no hi ha alumnes en el centre. De moment, al juliol i agost s'han pintat les tanques del col·legi, el sòl del pati amb jocs i activitats per als xicotets, el mobiliari de tot el centre, algunes aules i, sobretot, el problema més apressant: s'ha netejat la teulada que dóna al carrer Rafelbunyol, “perquè la pinassa acumulada originava goteres i desperfectes en la teulada”, assegura el director.

Un director que, això sí, sempre està disposat a portar la seua llista de peticions a costes, i ací estan els endolls, el passamans de l'escala o la substitució de les finestres antigues esperant el seu torn… potser per al pròxim estiu.

Amb tot, Pedro assegura que la visita és molt positiva “perquè demostren la seua preocupació per les nostres necessitats reals en el dia a dia. Han sigut molts anys sense fer quasi res i tot es deteriora amb el pas del temps i l'ús”.

La visita al col·legi Bisbe Hervàs va coincidir amb el recreo. Alguns professors esmorzaven en eixe moment en la sala, quasi tots a base de fruites, raïm, café, inclús algun mig entrepà… això sí, vegetal i amb pa integral. Tots molt sans i tranquils, encara que potser la clau d'eixa tranquil·litat estiga en les explicacions de la directora.

Ací tot el professorat és fix, per la qual cosa s'ha incorporat la plantilla completa i en eixe sentit no ens han afectat les retallades de la Conselleria”, apunta Vicenta Esteve. “Una altra qüestió és el personal administratiu, que va de cap pels continus canvis de les normatives autonòmiques”.

El recorregut detingut pel centre va permetre comprovar que encara continuen sent deficitàries les instal·lacions de lavabos i llanterneria, que s'està treballant en la reparació de les canonades del soterrani i que ja s'ha construït una rampa per a l'eixida dels xiquets de tres anys al pati, “una cosa que millora la seguretat que proporciona una escala, sobretot si calguera realitzar alguna vegada una evacuació”.

Per a Vicen és important la visita perquè els polítics vegen el que està en perfecte estat i el que necessita reparacions, en definitiva, perquè “prenguen contacte amb la realitat de cada col·legi”.

Més ràpida va ser l'última visita del dimecres, dedicada al col·legi concertat Virgen al Pie de la Cruz. La seua pròpia condició de concertat impedix que en l'interior del recinte es puguen realitzar obres de manteniment, ja que estes corresponen exclusivament a la Conselleria i al propi centre.

No obstant, la reunió amb el director va servir per a comprovar els problemes d'índole educativa que preocupen a tots els col·legis, siguen públics o concertats. “L'augment de ràtio per aula és un problema, ja que no és el mateix treballar amb vint-i-cinc que amb trenta alumnes. Confiem que en pròxims cursos baixe de nou a les xifres d'anys anteriors”, manifesta Vicente Durbá. “Encara que el problema més apressant és els diners, perquè la Conselleria ens deu el pagament del concert des de fa diversos mesos i això està asfixiant a molts centres”.

Problemes que excedixen les competències de l'ajuntament, qui sí que compta amb el col·legi concertat per a les activitats que s'organitzen amb la resta de col·legis de la població, ja siguen des de l'àrea d'educació (com els plens infantils o el dia de la pau) o des de l'àrea de joventut (com a xarrades, exposicions, campanyes de sensibilització com la del dia de la Sida o la fira de l'estudiant).

897-visita-jaime-I-1

Dos visites el dijous 20

El dijous van començar les visites amb el col·legi Jaume I, l'únic que té al 100% d'alumnes en l'AMPA (Associació de Mares i Pares d'Alumnes) i que ha aconseguit posar en marxa un banc de llibres fa ja diversos anys, el que permet que les famílies amb menys poder adquisitiu puguen accedir a tots els llibres del curs a un cost molt menor i inclús pagant a terminis sense interessos.

La labor de l'AMPA és fonamental per al funcionament del nostre centre”, assegura Juan Carlos Palmero. “I de fet tota la nostra escola ha col·laborat este estiu amb la brigada municipal per a posar a punt el col·legi: pares i professors hem treballat junts per a remodelar el menjador, pintar el pati i les parets, substituir les cortines del menjador i millorar l'escenari”.

Juan Carlos es mostra content perquè ha tingut personal suficient i ha complit tots els objectius marcats per a l'estiu,  pel que no té cap queixa a nivell local… una altra qüestió és a nivell educatiu, perquè una Orde de la Conselleria ha eliminat un aula de primària del seu centre.

Hem perdut una unitat i dos llocs de treball. L'orde ens ha obligat a unificar en un aula alumnes de primer i de segon de primària, una cosa que no succeïa en un poble com Puçol des de fa molts anys”, lamenta el director. “Hem realitzat diverses reunions amb la Conselleria durant l'estiu i ens ha acompanyat sempre la regidora d'educació. Continuarem barallant per oferir la millor educació, però este tema de moment està molt malament”.

Les queixes per les actuacions de la Conselleria d'Educació es repetixen en el col·legi Lluís Vives, on la seua directora sol·licita informació sobre les ajudes municipals, com les beques de llibres i material escolar, davant de la dràstica reducció del pressupost dedicat a nivell autonòmic per a ajudes.

És que, a més, la Conselleria ens deu entorn de trenta mil euros pel que estem en una situació molt delicada”, es queixa Pepa Gallego. “De fet, per a eixir avant en millores com les pissarres digitals hem de tirar mà de l'AMPA, d'editorials i del propi centre, però encara i així no aconseguirem instal·lar en totes les aules”.

Unes queixes a nivell educatiu que, al contrari, canvien quan Pepa es referix a l'actuació duta a terme en el centre durant l'estiu i inclús al setembre, amb el curs ja començat, quan dos operaris de la brigada municipal d'obres i servicis continuen treballant en la pintura del centre i en xicotetes millores.

Estes dos últimes setmanes continuen amb les tasques de manteniment, com a pintura, substituir vidres trencats, pintar les reixes o millorar el paviment del pati i de la zona en què els pares entren a arreplegar als seus fills. Per això volem agrair este acostament de l'alcaldessa i la regidora d'educació per a conéixer de prop les dificultats que tenim hui en dia”, finalitza la directora. “Per la nostra part, estem demanant tota l'ajuda possible per a fer front als retalls i lluitar per la qualitat de l'ensenyança pública”.

Després de les cinc visites, Merche Sanchis i Rosa Portalés, que han pres bona nota de les noves peticions dels centres, es comprometen a traslladar totes les queixes tant a la Conselleria d'Educació com a altres institucions quan faça falta, perquè el seu punt de vista respecte als col·legis de Puçol continua sent el mateix: “estem ací per a demostrar el nostre suport a l'educació pública i continuarem treballant per a mantindre una ensenyança de qualitat en la nostra població”.

Informa: Sabín

fotos_noticia

897-visita-luis-vives-1

 

26 Setembre 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres