Un nou incendi en la marjal situada entre Sagunt i Puçol alerta del perill dels camps abandonats

Un nou incendi en la marjal situada entre Sagunt i Puçol alerta del perill dels camps abandonats

El dimecres 19 de setembre, a la vesprada, una columna de fum era visible en uns quants pobles de la comarca l'Horta Nord: corresponia a un incendi en una zona de la marjal seca. La ràpida intervenció dels bombers va permetre sufocar-lo en unes hores, però el problema amb els camps abandonats cada vegada és més apressant: la mala herba crema ràpidament, cal extremar les precaucions.

Portem deu incendis de camps agrícoles abandonats en el que va d'any, la major part han pogut ser sufocats amb la intervenció de la Policia Local i mitjans de la població, però de vegades les dimensions han fet intervindre als bombers”, apunta Vicente Giménez, intendent cap de la Policia Local de Puçol. “El problema és que afecta els camps contigus, que poden estar cultivats i són destrossats per les flames. Afortunadament no ha calgut lamentar danys personals en cap cas”.

A vegades són actituds negligents, com crema de restolls; en altres casos són incendis accidentals provocats per les altes temperatures i la sequedat de la mala herba; en tot cas, un camp abandonat és un focus de possibles incendis, com també ho és de plagues que poden acabar amb els camps d'al voltant… i l'agricultura cada vegada està més castigada com per a permetre estos malbarataments.

La zona afectada per este incendi és competència de la SAT La Marjal, que gestiona l'aigua, els camins i els camps en esta zona pròxima a la platja de Puçol. De fet, l'incendi es va declarar en la zona coneguda com el quartó de Puçol, és a dir, uns camps que pertanyen al terme municipal de Sagunt… encara que els seus propietaris són de Puçol.

En l'incendi del dimecres la policia de Puçol es va personar en el lloc dels fets per a intervindre de forma preventiva”, informa Sebastián Cortina, oficial de la Policia Local. “Una vegada constatat que el terme era de Sagunt, que hi havia un camió de bombers treballant en la seua extinció i que unitats de la policia rural de Sagunt ja controlaven la situació, vam deixar el tema en les seues mans”.

Una vegada més, el camp de Puçol i de Sagunt es crema, com ja va succeir este estiu amb el xicotet incendi junt amb els repetidors del Monte Picaio, en el que també va col·laborar Protecció Civil per a la seua extinció. Afortunadament sense causar grans danys. Però continuen sent avisos que no hem d'oblidar.

Mantindre els camps amb un mínim de garanties és una obligació dels propietaris, encara que no vagen a cultivar-los, perquè l'abandó afavorix plagues de qualsevol tipus i, com en este cas, també els incendis, per això demanem responsabilitat als amos dels camps. De fet poden ser multats si es demostra que l'abandó causa problemes als terrenys limítrofs”, insistix per enèsima vegada Salvador Almenara, regidor d'agricultura.

Agricultor, un camp abandonat pot ser un problema no sols per a tu, com a amo del terreny, sinó també per als camps de l'entorn. Mantín els terrenys agrícoles nets de mala herba, encara que no vages a cultivar-los. Un xicotet esforç pot estalviar-nos a tots patir incendis i plagues. Pensa'l, és pel bé de tots.

Informa: Sabín
Fotos: Francisco Sanchis Plati

fotos_noticia

900-incendio-marjal-2


21 Setembre 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres