Del 25 al 29 de setembre els veïns de Sant Miquel recuperen la seua xicoteta festa: torna l'incombustible bou Miguelito

Del 25 al 29 de setembre els veïns de Sant Miquel recuperen la seua xicoteta festa: torna l'incombustible bou Miguelito

Un any més, el carrer Sant Miquel es vist de festa durant l'última setmana de setembre per a mantindre viva una tradició que té les seues arrels en el segle XIX, encara que el seu acte més popular, el bou de cartó Miguelito, naix amb la crisi econòmica de la postguerra espanyola. El seu no són grans fastos, sinó una cosa quasi familiar: els veïns d'un carrer del nucli antic es reunixen per a certificar que seguixen vius, junts i amb ganes de celebrar-lo.

Adornar el carrer amb banderes, sopar tots junts -en el carrer, per descomptat-, xocolate per als més menuts, nit de paelles, pujada i baixada de la imatge de Sant Miquel pel carrer, missa, cavalcada i, naturalment, el famós bou de cartó Miguelito. No és una programació àmplia, ni cara, és, senzillament, la xicoteta cita que cada any organitzen els veïns, aportant diners entre ells mateixos i comptant amb la col·laboració de l'ajuntament i algun col·lectiu que se suma a la festa.

I és que, en el fons, els veïns d'este carrer del nucli antic de la població només volen demostrar que seguixen amb la il·lusió de disfrutar de la vida, de celebrar que el seu carrer té el nom de Sant Miquel i que eixe nom els va portar a organitzar les seues primeres festes a finals del segle XIX.

Hui, els més vells del lloc a penes coneixen la tradició oral que s'ha mantingut entorn dels seus orígens, el que tots recorden amb exactitud és com va sorgir la seua nit més famosa, la dedicada al bou Miguelito: va ser després de la Guerra Civil espanyola, quan el tradicional bou que s'embolava en el carrer va deixar de ser una prioritat, probablement perquè algú va pensar que si apareixia un bou pel carrer el millor era menjar-se'l. Eren temps en què la fam estrenyia. Però també l'afany de festa, així que a un veí se li va ocórrer agafar una caixa, uns cartons, unes boles, encendre-les… i així va nàixer Miguelito, el bou més longeu i famós de les festes de Puçol.

Enguany, Miguelito recorrerà el carrer Sant Miquel el dimecres 26 de setembre, a les 8 de la vesprada. Però no ho farà sol, continuarà estant acompanyat de multitud de xiquets ansiosos de disfrutar del seu propi bou embolat “apte per a tots els públics”.

Però Miguelito és només la punta de l'iceberg, la programació d'enguany inclou a més:

Dimarts, 25 setembre

19:00 h.- Els veïns ixen al carrer per a penjar les banderes

22:00 h.- Sopar “d'aixellet”

Dimecres, 26 setembre

17:30 h.- Xocolatà

20:00 h.- Bou de cartó Miguelito

22:00 h.- Sopar “d'aixellet”

Dijous, 27 setembre

22'00 h.- Nit de paelles

Divendres, 28 setembre

18:00 h.- Gran cavalcada

21:00 h.- Pujada de la imatge del sant

22:00 h.- Sopar “d'aixellet”

Dissabte, 29 setembre

8:00 h.- Despertà i traure les plantes per a adornar el carrer

11:00 h.- Santa missa en honor a Sant Miquel

14:00 h.- Traca recorrent tot el carrer sant Miquel

Informa: Sabín

872-sant_miquel_2011-4

 

19 Setembre 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres