El festival de danses del món, espectacular exemple de solidaritat amb Tomás Esteve… i a l'octubre, més exemples

El festival de danses del món, espectacular exemple de solidaritat amb Tomás Esteve… i a l'octubre, més exemples

El divendres 14 de setembre, la sala d'actes de la Casa de Cultura no es va omplir, però les 180 persones que ocupaven el pati de butaques van disfrutar el doble: d'una banda, per la seua aportació solidària per a ajudar Tomás Esteve, el xiquet amb paràlisi cerebral; d'un altre, l'espectacle d'Um Yarasun i els seus amics va ser inoblidable… i ells sí que van omplir l'escenari.

En la porta de la Casa de Cultura, poc abans de començar el festival de danses, Mari Paz Esteve, la mare de Tomás, repassava els actes solidaris que s'han acumulat en estos dos últims anys i no donava crèdit al que està vivint.

Tot va començar amb els mercats ambulants organitzats pels seus amics, sobretot per la inesgotable Inma Bosch, capaç de mobilitzar a tots per tal d'aconseguir que cada pocs mesos en el carrer La Barraca s'organitze un cap de setmana d'ajuda a Tomás.

Després van ser els del Club Puçol de Radiocontrol, amb la seua carrera solidària de buggies i truggies. A ells el van seguir els playbacks de la Junta Local Fallera, el contacontes d'Enric Esteve, el mercat ambulant en la platja, l'arreplega de taps solidaris en actes esportius i ara Um Yarasun i el seu festival de danses”, intentava recordar, mentres es disculpava per la seua mala memòria perqué no paraven d'acostar-se veïns a saludar-la: “segur que em deixe algun… i els que estan per vindre”.

Perquè el mateix divendres, durant l'espectacle de danses, ja es va anunciar que el 6 d'octubre hi haurà un nou mercat ambulant solidari en el carrer La Barraca. I el 9 d'octubre l'Agrupació de Penyes organitza una jornada de la Ruta de la Tapa solidària: en l'aparcament de l'antiga estació de Renfe, al matí i a la vesprada, degustació de les tres tapes guanyadores d'enguany i de moltes altres, oferides pels bars i restaurants que han participat en la ruta d'estes festes.

I la recaptació, novament per a ajudar Tomás en les seues visites semestrals a Philadelphia, per a rebre un tractament experimental, l'únic que fins al moment ha aconseguit pal·liar en part els efectes de la seua paràlisi cerebral.

Sóc molt afortunada, perquè estic rodejada de gent meravellosa”, assegura Mari Paz amb un somriure, mentres continuen passant veïns a saludar-la, abans d'entrar en la sala d'actes per al festival de danses. “Puçol ha donat el do de pit mil vegades i cada dia em trobe més gent que vol col·laborar amb projectes que de vegades no s'han pogut concretar, encara que alguns insistixen, com la possibilitat de fer un mercat medieval en Nadal. Sí, sóc molt afortunada”.

Com també ho van ser els espectadors que van acudir a la cita del divendres. Um Yarasun no volia cap protagonisme, sinó contagiar el seu esperit festiu, eixe que exhibixen les seues xiques sobre l'escenari, al ritme de la dansa del ventre o qualsevol altra coreografia importada de qualsevol recòndit lloc del planeta.

Perquè va ser una exhibició de danses dels quatre continents, tots abillats amb els trages típics, a vegades exòtics, a vegades pensats per a aportar un somriure des de l'escenari. Es van implicar falles, el club de gimnàstica rítmica local i amics, molts amics: Hanan Hadiqat, Olga Escribano, Isabel Velasco, Patricia Amira, Clara Llorens i algun altre que es va acostar a última hora.

Un plaer visual. Una exhibició contínua. Amb alegria, sense complexos, amb la solidaritat a flor de pell. Potser el pati de butaques no estava ple de veïns disposats a pagar tres euros, però l'escenari sí es va omplir d'amics i veïns disposats a actuar gratis.

Una nova lliçó de solidaritat.

Una lliçó que va acabar amb el somriure de tots els participants, en especial de Tomás, la seua iaia i també de Mari Paz, que per unes hores va poder descarregar part de la seua responsabilitat i d'eixe esgotament acumulat per la ja llarga batalla per Tomás.

Estic picada psicològicament, perquè ja portem quatre visites a Philadelphia i portar-lo jo sola esgota, però Tomás està responent fenomenalment i això ens dóna forces per a seguir avant”, havia confessat minuts abans de començar el festival de danses.

Informa: Sabín

fotos_noticia

884-festival-solidario-1

 

19 Setembre 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres