La Ruta de la Tapa, Asimun i Santa Cecília tanquen els actes populars de les festes

La Ruta de la Tapa, Asimun i Santa Cecília tanquen els actes populars de les festes

Després de finalitzar la processó i amb ella els actes religiosos, la nit del diumenge 9 d'octubre es va posar punt final als actes populars de les festes amb un concert a càrrec de, curiosament, una santa: Santa Cecília. El dia havia començat amb un altre concert, esta vegada a càrrec de l'Associació d'Immigrants del Món (Asimun), però, sobretot, va ser una vegada més una jornada dedicada a la Ruta de la Tapa.

L'esdeveniment folklòric programat per al matí del diumenge 9 de setembre era una de les novetats de les festes. Asimun havia contactat amb distints col·lectius d'immigrants residents en la província de València, sobretot mexicans i colombians, per a oferir un festival de música i cançons típiques dels seus països. Es va acordar la data i el programa. Es va incloure en el llibre de festes. Tot estava en teoria preparat… però en la pràctica l'esdeveniment no va funcionar.

És molt positiu que els distints clubs i associacions col·laboren en les festes organitzant els seus propis actes, el que ha permés eixa gran participació de públic que tots hem comprovat”, afirma Salvador Àvila, regidor de festes. “Però és evident que amb els col·lectius nous i sense experiència en l'organització de grans esdeveniments en la població, com en este cas Asimun, caldrà afinar més en la programació, per a evitar la falta de públic que al final es va produir”.

I és que a les 10 del matí, hora de començament del festival folklòric, no hi havia ningú en la plaça: ni públic ni cantants ni ballarins. Els grups van començar a arribar passades les 11 i l'actuació finalment va començar a les 12.30 hores… precisament quan més calor feia, la qual cosa no facilitava precisament que el públic s'assentara en mitat de la plaça, pel que assistents van buscar l'ombra on bonament van poder.

Tampoc la corporació municipal estava present, perquè a eixes hores se celebrava la missa del 9 de setembre, organitzada pels festers casats, pel que tant l'alcaldessa com els regidors es van acostar a la plaça del País Valencià sobre l'1 del migdia: a temps per a dirigir unes paraules al públic, fer-se unes fotos amb els participants i constatar que, efectivament, feia molta calor.

Caldrà buscar fórmules alternatives quant a horari o locals per a evitar el sol.

Potser per a fugir de la calor o potser perquè era l'últim dia, la veritat és que una vegada més el públic es trobava en els bars, disfrutant de la Ruta de la Tapa.

Un dels més beneficiats pel retard en l'esdeveniment folklòric va ser precisament Ca El Rallat, per estar el local ubicat en la mateixa plaça: el seu pernil a la catalana, una tapa molt senzilla i fàcil de preparar, va servir per a amenitzar l'espera a més de u. Eixe dia ja anava netejant a fons l'os del segon pernil, pel que la seua opinió de la ruta coincidix amb la de la majoria: un gran èxit.

La ruta dóna un gran ambient a les festes, perquè la gent ix més de casa i, en el nostre cas particular, hem tingut molta afluència de públic, sobretot a les nits i en dies com el de les paelles o el del concert de Lagarto Amarillo”, recorda Fernando Ferrer Rallat, el propietari del local. “De totes maneres les tapes no funcionen la resta de l'any, ja l'hem provat i el públic només respon en els dies de festes. Caldrà buscar una fórmula per a estendre-la a altres dates de l'any”.

De la mateixa opinió és Javi Blasco, del Rey Don Jaime, que ja va guanyar el passat any el tercer premi pels seus ous (de guatla, s'entén) i enguany va repetir part de la fórmula: ous (sí, sí, de guatla) amb paté i melmelada. “La ruta ens n'ha anat de puta mare i és el millor que s'ha inventat en este poble en molt de temps”, assegura Javi. “Els millors dies han sigut els dos caps de setmana, però generalment hem servit més de cinc-centes tapes diàries, que són moltes”.

I es podrien haver augmentat si el cap de setmana la programació d'actes haguera sigut més àmplia. Almenys així ho veu Pepe, de la gelateria Xixonenca, qui lamenta que “no hagen programat actes festius en la vesprada del dissabte ni en la del diumenge: el cap de setmana ha d'estar ple d'activitats perquè la gent es moga i els comerços puguem funcionar millor”.

A pesar de la seua queixa, el seu sorbet de llima, a base de granissat i cava, ha tingut una enorme acceptació, tant per la novetat que suposa incloure una gelateria en la ruta com per haver sigut el puntet ideal per a finalitzar les sessions de tapeig, sobretot a les nits: “la publicitat ens ha ajudat molt, en especial eixe tríptic que indicava on estava cada establiment de la ruta; però sobretot ha funcionat el boca a boca, perquè la gent estava molt animada a eixir i a disfrutar durant les festes”.

I entre tapa i tapa arribem al final de les festes, amb la presència de Queen, Nino Bravo, Santa Cecília i alguna que una altra incorporació d'última hora.

Sobre el programa inicial, només temes musicals de Queen i Nino Bravo, però en la pràctica el programa del concert celebrat en la plaça va ser més ampli, incloent alguns clàssics del rock mítics, com el Fum en l'aigua de Deep Purple.

Quan vam programar l'acte amb la directiva de Santa Cecília es va parlar d'un concert amb dos tipus de música, centrat en peces de Queen i Nino Bravo”, recorda el regidor Salvador Àvila. “No obstant això, pocs dies abans de començar les festes ens van comunicar que calia contractar tres cantants per a eixes cançons, que ni eren del centre musical ni estaven previstos en l'acord inicial. Com la contractació s'eixia del pressupost disponible, al final ens vam posar d'acord perquè fóra un concert només de la banda de música, però amb temes de pop i rock de més grups, perquè no resultara monòton”.

I la fórmula va funcionar: més de mil persones assentades en la plaça van seguir l'últim acte de les festes fins al final. Al seu voltant, els barets dels clubs i associacions també van tindre un bon ritme d'assistència: es notava que era diumenge nit per la gent que hi havia a l'inici… però també que el dilluns la majoria treballaven, perquè a poc a poc el goteig va anar deixant en la plaça només als incondicionals del Centre Musical i Instructiu Santa Cecília.

A pesar de tot, mil persones en un concert d'una banda de música són moltes, moltes persones. Enhorabona als músics.

Informa: Sabín

fotos_noticia fotos_noticia fotos_noticia
fotos_noticia fotos_noticia fotos_noticia

861-evento-folclorico-2

 

15 Setembre 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres