Últim cap de setmana de la Ruta de la Tapa: algun local ja ha sobrepassat les mil tapes en un dia

Últim cap de setmana de la Ruta de la Tapa: algun local ja ha sobrepassat les mil tapes en un dia

El dissabte 8 i el diumenge 9 finalitza la segona edició de la Ruta de la Tapa i ja és sens dubte el gran esdeveniment de les festes; als carrers plens de veïns, al continu deambular d'ací cap enllà tastant allò que ens recomanen els amics, s'unix ara una dada que avala l'èxit de la ruta creada per l'Agrupació de Penyes: més d'un local ha arribat a superar les mil tapes en un sol dia.

A finals de setembre de l'any passat, José Reyes Gallego, el coordinador de la ruta des de l'Agrupació de Penyes, afirmava que s'havien arribat les 100.000 tapes en la primera edició. Llavors alguns van pensar que era una exageració pròpia dels que volen fer valdre la seua idea per damunt dels resultats i que era impossible que s'hagueren distribuït tantes tapes en els quaranta locals que participaven per primera vegada en un acte curiós, però de difícil futur en un poble com Puçol, sense cap tradició tapera.

Recorrent en esta segona edició els carrers, parlant amb els veïns i, sobretot, xarrant amb els somrients i esgotats amos dels 51 locals participants enguany ja no hi ha cap dubte: la Ruta de la Tapa ha arribat per a quedar-se com un acte més de les festes de Puçol i un acte imprescindible ja que aporta unitat i coherència a les festes, ja que servix per a omplir els escassos buits de la graella de programació amb una activitat més… i a més, molt apetitosa.

Ramón i Mª Jesús, una parella de veïns de la població, estan assentats al migdia del dia 8, disfrutant d'una tapa. En 2011 a penes es van acostar a la ruta, però enguany han ampliat les visites, almenys en els últims dies: “Com la gent està esgotada pel bou, el dia 8 al matí és molt tranquil i quan més es disfruta d'esta gran idea perquè la gent isca de casa. A més, no és car prendre una tapa i beguda per menys de dos euros”.

Barat, barat, una cosa que per a algun comerç també té el seu costat negatiu: molt de treball, molta preparació, moltes hores i a penes deixa benefici econòmic per al negoci. Així ho veu Antonio, el Chichi, que servix més de 300 diàries, “excepte el dia 7, que vaig tancar perquè com a bon torero tinc eixe dia ocupat”.

El secret de La Manxa, la seua tapa, inclou pa, pimentó, ou i una xistorra portada expressament des del seu poble, Elx de la Serra. Un plat que porta faena i que està tenint bona acceptació entre els veïns, tant que hi ha vesprades, entre les 7 i les 10 de la nit, que a penes pot atendre a tot el món: “És dur i guanyes poc per unitat, però compensa perquè mous a la gent”, assegura el torero que mai va debutar.

857-ruta-tapa-7

Els que sí que han debutat són Quique Cortina i Marta Molner, acaben d'arribar al negoci, de fet porten amb el Capuccino des de l'1 de setembre i per a ells la ruta ha sigut una gran targeta de presentació: “La nostra tapa, que s'anomena Cappuccino, està realitzada a base de moixama i pimentó i, a pesar que estem servint més d'un centenar cada dia, els jóvens no l'accepten tan bé, vénen sobretot persones majors i matrimonis amb fills”.

També ells hi ha moments en què acaben exhaustos, però la Ruta de la Tapa els està donant a conéixer i, de fet, ja tenen decidit que mantindran les tapes la resta de l'any, perquè comença a convertir-se en una tradició.

Una tradició de què sap molt Paqui, per alguna cosa el seu local A Tapear és conegut entre els veïns com “el de la basca”, una terra amb reconegut prestigi tapero. Junt amb la seua bandera de l'Athletic, Paqui i les seues companyes de treball exhibixen orgulloses la txapela, una tapa a base de botifarra, formatge i ceba caramel·litzada.

Portem de mitja unes 350 tapes, encara que en el cap de setmana augmentem esta xifra. Dóna molta faena i, de fet, m'he hagut de comprar un calçat més còmode per a poder estar tot el dia amunt i baix”, reconeix Paqui Díaz. I és que 57 quilos de botifarra untada en cinc dies no és una faena que es faça en un estona, però la ruta els està venint de meravella: “Jo tinc tapes tot l'any i esta ruta em permet potenciar el tipus de tapes que faig i arribar a un públic que fins ara no venia per ací”.

També són novells en açò de la ruta Javi Nieves i Tere Esteve, els nous propietaris del bar La Torre: han servit tapes tots els dies, menys el dia del bou, ja que la seua ubicació, molt prop de les desencaixonades, fa recomanable que eixa jornada es dediquen més a un altre tipus de clients que preferixen begudes i coses fredes.

Abans de sopar és l'hora punta i per a nosaltres és una bona targeta de presentació perquè ve gent que no és el públic habitual”, assegura Javi. “Són unes 180 tapes les que servim cada dia, l'hem anomenat La Francesa i està feta a base de formatge Philadelphia, bacusàs, llom a la planxa i ceba caramel·litzada”.

857-ruta-tapa-3

Definitivament, la ceba caramel·litzada és l'estrela d'esta segona edició. També Inma i Ramón, els responsables del bar del camp de futbol han apostat per este producte per al poder de la vara, una tapa a base de croquetes, pimentó, allioli i, naturalment, ceba. Ells ja són veterans del passat any i en esta segona edició la ruta els ha anat encara millor, “perquè hem repartit un muntó de tapes, encara que no sabria dir exactament quantes”, apunta Inma.

“Com que no ho sé? Són unes 250 tapes diàries”, contesta Salva Claramunt des de darrere de la barra del Café Ro, on exhibix orgullós el mosset del roglet, una tapa semblant a l'Almussafes que prepara habitualment els caps de setmana. “Nosaltres fem sis varietats i hem triat esta perquè és fàcil de preparar i té molta acceptació entre els que acudixen als actes religiosos i també als taurins”… i és que la seua ubicació, precisament enfront de l'església dels Sants Joans, li obri les portes a més d'un veí que preferix esperar fora, prenent una tapa, mentres la seua família disfruta de l'homilia.

Encara que disfrutar, el que es diu disfrutar, segurament és una cosa que Dani Martí farà d'ací a uns dies, quan finalitze la ruta: quan tanca el seu bar, el Comercial, passa les hores de bon matí preparant la tomaca, les goles, el polp, el llagostí i, efectivament, la ceba caramel·litzada… pel que té poc de temps per a eixir de festa.

El seu tosta de goles, polp i llagostí probablement té el nom menys original d'esta segona ruta… però el seu sabor, això és una altra cosa. “Vam començar amb 250 tapes el primer dissabte i hem anat apujant cada dia, fins a superar les mil tapes el dia 6. Encara que som diversos tirant una mà, la veritat és que a partir de les 7 de la vesprada a vegades és impossible atendre tanta gent com s'acosta. El problema i el secret del nostre èxit és que, encara que tinguem cuinada de bon matí la matèria primera, la nostra tapa s'elabora en el moment i això és esgotador”.

857-ruta-tapa-6

Passat el 7 de setembre, dia del bou per excel·lència i en el que es pensava que no hi hauria públic per a altres activitats —una nova apreciació errònia: esta ruta és capaç d'acabar amb tots els tòpics i tradicions: també els bars i restaurants que van servir tapes eixe dia tenien la barra plena—, queden a penes 48 hores perquè la 2a Ruta de la Tapa finalitze.

Coincidix a més en cap de setmana i la major part dels restauradors de Puçol han hagut de fer arreplega de material a última hora: més d'un ja va fer curt el primer cap de setmana i no vol que la història es repetisca. Això sí, no se t'ocórrega intentar comprar xistorra, ous de perdiu, cebes o molts altres productes este cap de setmana: les existències en els proveïdors estan esgotades.

Si ja portes un bon nombre de bars i restaurants segellats en el teu carnet rutero, recorda: quants més deposites més possibilitats tens de guanyar algun dels premis que l'Agrupació de Penyes sorteja entre els participants, i que entregarà a l'octubre, durant la seua setmana de festes.

I si encara no saps el que és el carnet rutero ni has provat cap de les 51 exquisides temptacions que t'oferixen a Puçol, per 1,95 euros la tapa i la beguda, la veritat és que no tens ni idea del que és degustar les festes a fons.

Si tens altres plans, aparca'ls, el dissabte i el diumenge toca Ruta de la Tapa. Després no digues que no t'havien avisat.

Informa: Sabín

fotos_noticia fotos_noticia fotos_noticia fotos_noticia

857-ruta-tapa-9

 

08 Setembre 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres