La presentació dels festers, l'acte que marca l'inici d'unes festes pensades per a disfrutar junts

La presentació dels festers, l'acte que marca l'inici d'unes festes pensades per a disfrutar junts

Encara que la romeria al Cabeçol marca l'inici tradicional de les festes, és la presentació dels festers, celebrada el 30 d'agost, la que dóna inici al gros de la programació d'actes, uns actes oberts a tots i organitzats entre tots, perquè són molts els col·lectius que se sumen a les festes populars i patronals amb un únic objectiu: disfrutar tots junts.

Dos policies amb moto obrin el pas; darrere, un cotxe patrulla presidix el grup central, on caminen els protagonistes de l'acte; com a tancament, altres dos motos amb les llums enceses. Podria ser una escena de qualsevol pel·lícula americana, amb el president de torn recorrent les àmplies avingudes de qualsevol ciutat del mig oest, potser amb la tensió d'una amenaça terrorista en la ment dels espectadors.

Però no era una pel·lícula, era l'entrada dels festers en plaça del País Valencià, la nit del dijous 30 d'agost, moments abans de la seua posada de llarg davant de les més de mil cinc-centes persones que copaven totes les cadires que havia distribuït la brigada municipal durant eixa vesprada. No hi havia amenaces, sinó festes; ni president, sinó festers.

Esta espectacular presentació, que va ser suggerida sobre la marxa per Ángel Gallego, el policia local a càrrec de la seguretat en el cercavila dels festers, dóna una idea de l'important que és la implicació i la participació perquè les festes milloren dia a dia. Els quatre motoristes s'encarregaven de tallar el trànsit i reconduir-lo pels distints carrers i avinguts, durant quasi dos hores, el que va durar arreplegar a cada un dels festers i festeres, per a assistir a la presentació. El cotxe, on viatjava Ángel, acompanyava la capçalera de la comitiva, per a evitar que qualsevol despistat es colara entre les motos i els festers.

Però a més de la seguretat, la policia va proposar una entrada espectacular, sense cap cost addicional, només la imaginació i les ganes de col·laborar amb la festa: “posats a treballar, millor disfrutar mentres ho fem”, assegurava Ángel Gallego mentres donava instruccions per ràdio als seus companys de faena.

I d'això tracten les festes, de disfrutar.

Són una tradició, un homenatge a la patrona, un bon moment per a recórrer la Ruta de la Tapa amb els amics, un alleujament, una exhibició de facultats, un joc d'aparences, una oportunitat de disfrutar de la música, la paella o els playbacks en companyia de sers a qui apreciem, una parada en el camí per a divertir-nos junts.

En suma, les festes són per a participar i disfrutar d'elles.

I ací estaven, els més de mil cinc-cents veïns (i, sobretot, veïnes) assentats en la plaça, ansiosos per comentar el trage d'este o d'aquella, atents a les paraules del pregoner (aquell metge que va arribar com un xiquet i ara ja s'ha fet major), de l'alcaldessa Merche Sanchis, del regidor de festes Salvador Àvila, de Sergio Caballer el cap dels festers, de la seua festera Mª Teresa Caballer i, com no podia ser de cap altra manera, dels conductors de l'acte, María Almenara i Aitor Caballer (un cognom molt repetit enguany en les festes), qui va aportar la seua experiència… no en va ja va ser fester fa quatre anys.

Com marca la tradició, les nou parelles de festers i festeres van recórrer la plaça, perquè tots pogueren admirar el seu port i, de pas, agrair l'esforç de tot un any de treball. Ja en l'escenari, eren rebuts pels representants dels festers de 2011, que els passaven el testimoni.

Després va parlar el pregoner, l'etern metge del poble José Alegre. Va recordar les seues coses i les del seu poble. Poble d'adopció, però el seu poble al cap i a la fi. Va ser breu, concís, seré i… alegre. Un pregó modèlic, molt aplaudit pel respectable.

Després el van fer Mª Teresa i Sergio Caballer, amb agraïments a tot el món, entre ells als treballadors de l'ajuntament, als comerços que han col·laborat, als veïns que han comprat el cartó… i amb un toc d'atenció a alguns que busquen estar sempre en primera fila en els actes, però no es rasquen la butxaca. Un missatge clar, no tan aplaudit pel respectable, potser algun es va donar per al·ludit.

El regidor Salvador Àvila, molt més breu i assentat que en el seu discurs de l'any passat (llavors era novell), es va limitar a explicar que calia fer més amb menys, més participació i més actes sense a penes pressupost. El truc? Més col·laboradors, més implicació, més col·lectius que s'acosten a les festes per a fer-les créixer. El millor exemple? La Ruta de la Tapa, que va omplir els carrers de la població a totes hores en 2011… i en este 2012 batrà tots els rècords imaginables.

Va tancar el torn d'intervencions sobre l'escenari Merche Sanchis, que es va estendre una miqueta més que el regidor perquè la seua llista d'agraïments i records era, senzillament, enorme: es va recordar dels que estan i dels que ja no estan, dels que han ajudat en la preparació i dels que treballen dia a dia en l'execució de cada acte, dels 45 anys que porta el pregoner en què ja és el seu poble, dels que no poden acudir als actes per estar malalts o impedits… En fi, de tots.

Al final del seu continu agraïment, l'alcaldessa va finalitzar amb un desig: “El meu desig per a tots els veïns i veïnes de Puçol, així com també per als que ens visiten, és que disfruten de l'alegria de la festa”.

Va ser el colofó a la presentació i el tret d'eixida per a unes jornades plenes d'actes. Un castell de focs artificials va vindre a subratllar, amb el seu colorit i els seus capritxosos dibuixos en el cel exactament el que ja intuíem: que les festes són per a disfrutar-les.

Així que mà a l'obra.

Informa: Sabín

fotos_noticia fotos_noticia

822-plaza-abarrotada

 

04 Setembre 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres