Ponce i els seus galons, al rescat

Ponce i els seus galons, al rescat

Enrique Ponce substituirà a Manzanares en el mà a mà estel·lar que, en principi, anunciava a l'alacantí amb Morante en la Fira de Julio, que arranca amb una correguda de jònecs. Així l'anunciava l'empresa la nit del diumenge passat, acabat d'arribar l'acord. Serà el primer mà a mà d'Enrique amb José Antonio en una plaça de primera. El Mediterrani i El Sud: dos artistes, dos genis irrepetibles. Cartelazo.

Hi haurà qui diga que no té sentit que Ponce, sent qui és Ponce, que és el màxim durant més de dos decennis, entre en la seua terra per la via de la substitució. Discrepe totalment. Crec que reconsiderar una decisió —per a la meua errònia de no anunciar-se al Juliol i així va quedar escrit ací— és una postura de màxima responsabilitat i compromís. El torero de Chiva ha acudit al rescat del cartell estel·lar de la fira. De justícia és destacar també la labor i l'actitud de l'empresa Casas, Lloret i cia, que no tenia gens fàcil resoldre la papereta sense alterar el nivell. I Ponce augmenta en molt a Manzanares. Òbviament.

Vaig entrevistar el mestre de Chiva el divendres en El Albero de la COPE i va parlar de “obligació moral”. Tal qual: “Hi ha moments en què una figura ha d'assumir la responsabilitat que comporta portar eixe títol”. Ponce va comentar assumptes de tauropolítica: la pujada de l'IVA del PP; l'arxiu per part de la Generalitat de l'expedient de declaració com BIC de la Festa; i de l'apagada taurina en RTVV (Canal 9 i Ràdio 9), des de molt de temps abans que l'històric ERE. Moltes sigles i moltes decepcions. Perquè els bous van ser dels primers a patir l'ERE.

Va dir Ponce que “València presumia de ser de les primeres a blindar la Festa però ara ha caigut en el sac de l'oblit. Entre tots hem de reprendre-ho i recolzar eixa iniciativa de cara al futur”. Tant de bo al mestre li facen més cas del que en esta tribuna venim denunciant des de fa anys i no ara que trona. I hem criticat eixa situació sense pensar a traure cap tall. Altres callen.

En RTVV, a més de malgastar una barbaritat de diners públics, han sigut tan desmanotats que no han sabut aprofitar el filó i l'estirada de tindre a València a una màxima figura del toreig actual i de la història. I no precisament fugaç com per a no poder corregir l'error. El mestre de Chiva porta més de 20 anys en la cima. “És trist que hagen desaparegut els bous en Canal 9. No dubte que la raó principal seran les retallades però desgraciadament, i la pena, és que sempre paguem els aficionats. Farem el que es puga dins del que podem perquè a València, que és terra taurina per excel·lència en la plaça i en el carrer, es torne a parlar de bous en el canal autonòmic”.

També va opinar el mestre sobre la temporada de tres corregudes de José Tomás: “Jo no compartisc eixe plantejament ja que no l'he fet mai però cada u és lliure de fer el que vullga. És un tema personal”. Ponce ha estirat el carro del toreig quasi un quart de segle: tots els anys, en totes les places, de març a octubre. De Sant Josep a Sant Lucas, de València a Jaén.

Curiosament el cercle que tanca la seua vida torera i personal. De Chiva, lloc de naixement, a Navas de Sant Joan, lloc on residix. No m'estranyaria que amb el temps en les Navas acabaren adoptant en el nom a Sant Enric abans que tinga un carrer a València per la Ciutat de les Arts i la Ciències. Entre la ciència i l'art, també, residix la seua tauromàquia.

Informa Salvador Ferrer
Fotos: Alberto de Jesús
Article publicat en El mundo

800-ponce-20-aniversario

 

28 Juliol 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres