Sergio Caballer: “Que et diguen que sí al vendre cartons resulta molt gratificant”

Sergio Caballer: “Que et diguen que sí al vendre cartons resulta molt gratificant”

Després d'un any de reunions, venta de cartons, loteria, organització de festes… arriba el moment de la recompensa, de disfrutar tot el que els festers de l'any 2011-12 han estat preparant. Sergio Caballer, cap dels festers, ens informa un poc del que han estat fent i de les seues impressions i sensacions finals.

―Hola Sergio. Supose que tindràs ganes que comencen ja les festes. Hi ha molt de treball?

 La veritat és que sí, molt. La gent no s'imagina per a res quant costa organitzar les festes que ells disfruten després al setembre. És un any sencer de reunions, de repartir cartons per tot el poble durant moltes vesprades, de repartir loteria, d'organitzar actes… i de moltes discussions que açò ha comportat. Portem quedant tots els dilluns de l'any a les 10.30 de la nit.

―Els festers i festeres, ja vos coneixíeu prèviament?

La majoria de xics entre si, sí que ens coneixíem, però les xiques entre elles no. Les nostres parelles són o bé amigues, cosines o nóvies.

―Una pregunta fonamental: vos ha afectat vosaltres la crisi?

Sí, prou; sobretot en la venta de cartons. Ara la gent col·labora molt menys. Els que més col·laboren són els de la part de baix del poble i a vegades, ni això. Hi ha un nombre mínim de cartons que cada fester ha de vendre; l'any passat eren més i els va costar menys vendre'ls que a nosaltres. 

―Què és el que resulta més difícil?

L'organització dels actes sobretot. Hi ha alguns actes que ens ajuden a organitzar-los, però per exemple el concurs de parxís i l'entrada de moros i cristians ho tenim d'organitzar tot nosaltres i resulta prou complicat, ja que cal contactar amb molta gent.

―Alguna novetat enguany?

Com ja he comentat abans, el concurs de parxís és  una novetat que no s'ha fet previament, l'entrada de moros i cristians es reprén i l'ofrena, enguany, perquè tots els festers anem més relaxats, es fa el dia 2 en compte del dia 8 de setembre.

―Quin consideres que ha sigut el moment més divertit?

Quan hem venut loteria en nadal. Anàvem tots junts, en pinya, i era molt graciós veure les diferents cares que posava la gent: alguns encantats de col·laborar, altres indiferents i hi havia qui ens ignorava. Quan estàs venent, que et diguen que sí que resulta molt gratificant.

―I supose que també hi haurà hagut moments de frustració, veritat?

La veritat és que sí, per exemple en les rifes i també en un concurs d que era per a xiquets d'entre 6 i 12 anys presentaren un dibuix de les festes. El dia que acabava l'entrega dels dibuixos només havíem rebut un. El dia de després ens van arribar setanta dibuixos del col·legi de Mare de Déu al Peu de la Cruz.

Una altra cosa que també ens ha frustrat prou és que de quasi 20.000 habitants que som a Puçol només 900 persones van participar amb els cartons. Les festes les disfruten però en el moment d'ajudar no ho fan.

―Els festers, entre que edats vos trobeu? Haveu sabut compenetrar-lo amb l'estudi?

Els xics tots tenim aproximadament 20 anys menys un que té 18. Les xiques entre 17 i 18 anys, però no hi ha una edat mínima per a participar, només tindre la maduresa i la responsabilitat suficient per a complir i organitzar les festes.

Respecte a l'estudi, la veritat és que a vegades es deixa treball de la universitat per anar a vendre cartons, per exemple; molts dies et gites tard perquè has d'd'estar reunit i després  toca estudiar a la nit. Sincerament, jo li he donat preferència als festers que a la universitat però així i tot, he passat de curs sense cap problema.

―Quin acte espereu amb més ganes?

La veritat és que cada un té el seu acte preferit. Jo, personalment, desitge que arribe ja la presentació dels festers, que és el 30 d'agost. Eixe serà el dia en què comence tot i en que es comence a demostrar tot el treball que hem fet.

―Quines sensacions tens ara, després d'un any sencer d'esforç i dedicació?

La veritat és que és molt gratificant però pensem es podia haver recuperat més el temps, encara que això passa sempre. També els festers d'anys anteriors ens han resultat de gran ajuda. Les sensacions, a pesar de les discussions entre nosaltres, són totes molt positives.

―Per a acabar, alguna anècdota o algun moment amb què et quedaries?

La loteria de nadal no aconseguíem vendre-la tota. Vam ser al mercat de Rafelbunyol amb 200 paperetes i en 30 minuts les havíem venut totes. Demanarem més i en 15 minuts vam vendre altres 100. En el Puig també es va vendre prou però és curiós que, sent per a les festes del poble, a Puçol siga on menys s'haja venut.

Qui vos penseu que organitzen i preparen les nostres festes de setembre? Els festers són els que, poc a poc, durant l'any organitzen estos dies i tracten que siguen el millor possible. La veritat és que, segons Sergio Caballer és prou frustrant que “de quasi 20.000 habitants que som a Puçol només 900 persones van participar amb els cartons”. Esperem que any rere any este nombre vaja augmentant i que cada vegada més persones participen a fer les nostres festes millors. Perquè, al cap i a la fi, les disfrutem tots.

Informa: Sara Blasco

706-entrevista-cap-festers-2

24 Juliol 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres