A més de la programació d'actes, el llibre de festes d'enguany arreplega tres documents històrics inèdits

A més de la programació d'actes, el llibre de festes d'enguany arreplega tres documents històrics inèdits

Es va omplir l'Espai Social La Barraca el dijous 12 de juliol per a conéixer de primera mà quina és la programació de les Festes Populars i Patronals de 2012, i com és el llibret, que cada any sorprén amb alguna novetat, i en esta ocasió incorpora tres articles històrics: una imatge de l'antic camina de la Mare de Déu, les memòries vives d'un fester de 1924 i un viatge a la cripta situada davall l'església dels Sants Joans.

En l'última dècada, una de les col·laboracions que realitza l'Ajuntament de Puçol amb tres de les festes més significatives de la població és una aportació “en espècies” a l'hora de realitzar els respectius llibres amb la programació. A canvi que siga el Departament de Comunicació qui s'ocupe de dissenyar cada un d'ells, se'ls demana a les distintes comissions que facen un esforç per incloure una miqueta més que la programació i la publicitat dels col·laboradors.

Eixe esforç es traduïx durant anys en la recopilació de la història local, amb la qual cosa els típics llibrets tenen un valor afegit: any rere any, el llibre de les Festes Populars i Patronals, el de Santa Marta i el del 7 de setembre incorporen articles destinats a mantindre per a la posteritat fragments de la història local que, de no ser per estes publicacions, en molts casos es perdrien definitivament.

Si les festes comencen amb novetats, també finalitzen amb una de les noves idees d'enguany: fusionar la música clàssica amb la popular en un concert del Centre Musical Instructiu Santa Cecília en el que versionen peces de Nino Bravo i del grup de rock Queen

Mentres el Departament de Comunicació continua treballant en els llibres de Santa Marta i del 7 de setembre, perquè estiguen a punt abans de l'1 d'agost, el passat 12 de juliol es va realitzar la presentació pública del primer d'estos llibres, el de les festes de setembre. Per a l'ocasió va tornar a utilitzar-se La Barraca, un espai que esta vegada es va quedar xicotet: hi havia molta expectació per conéixer les novetats de les festes “de la crisi” i no sols van acudir festers, familiars i la corporació municipal, sinó també veïns desitjosos de conéixer la programació.

I esta no va defraudar els assistents.

Mentres la festera Mª Teresa Caballer s'ocupava de la projecció d'un PowerPoint en el que s'anaven mostrant les distintes seccions del llibre de festes (saludes, programació i articles històrics), va ser el regidor de festes, Salvador Àvila, qui va parlar de les novetats d'enguany, assegurant que “hem aconseguit més participació i més activitats amb un pressupost molt ajustat”.

Entre altres motius, este augment s'aconseguix amb la presència d'un mercat medieval i un concurs de dolços durant l'últim cap de setmana d'agost, que tradicionalment només quedava reservat a la romeria al Cabeçol. Incloure estes novetats, junt amb tornejos ja consolidats, com a dards, parxís, galotxa o tir i arrossegament, “permet que les festes tinguen més presència en cap de setmana, quan els veïns més poden disfrutar d'elles”.

Si les festes comencen amb novetats, també finalitzen amb una de les noves idees d'enguany: fusionar la música clàssica amb la popular en un concert del Centre Musical Instructiu Santa Cecília en el que versionen peces de Nino Bravo i del grup de rock Queen. Serà el diumenge 9 de setembre: un colofó a les festes que s'ajusta al criteri marcat inicialment pel regidor, “l'important és la participació dels col·lectius i veïns en tots els actes”.

Per la seua banda, Sergio Caballer, el cap dels festers, va anar presentant els seus companys de fatigues, els que porten ja nou mesos treballant per a arreplegar fons amb què programar la seua parcel·la de les festes.

Després de donar un repàs a la programació dels actes dia a dia, Sergio va presentar els tres articles històrics d'enguany, arreplegats davall el títol genèric Un viatge per la memòria: primer, una de les poques fotos que es conserva de l'antic anda de la imatge de la Mare de Déu al Peu de la Creu, que va ser cremat en els anys 30 del segle passat; segon, una llarga entrevista amb el tio Batiste, la memòria viva de Puçol, qui als seus 103 anys recorda amb claredat com van ser les festes que ell mateix va organitzar l'any 1924 i, de pas, relata moltes anècdotes d'aquella època.

Finalment, La cripta: un viatge a les profunditats de l'església, és un recorregut pel subsòl de l'església dels Sants Joans, on hi ha una cripta de difícil accés, parcialment coberta per terra amuntonada després de cavar distints túnels durant la Guerra Civil, on els veïns de la població s'ocultaven dels bombardejos. Un recorregut il·lustrat amb fotos que permet traure a la llum un espai poc conegut hui en dia.

Després de la presentació, va ser novament Salvador Àvila l'encarregat de donar el tret d'eixida per a un piscolabis que havien preparat els familiars dels festers (ja se sap, no hi ha diners per a estos menesters, coses de la crisi) i també perquè els més impacients ja pogueren tindre el llibre en les seues mans, encara que això sí: “Com els he estret tant, han col·locat caixes per a arreplegar la voluntat; qui vullga el llibre per favor, que aporte alguna cosa”.

Fins mitjan d'agost, els festers es dediquen a repartir llibres pels domicilis de la platja i el nucli urbà, demanant la voluntat per a arredonir un pressupost que sempre es queda curt. A partir del 25 d'agost ells ja es posen mà a l'obra, i serà l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (en la planta baixa de l'ajuntament) la que repartisca gratuïtament els llibres de festes a tots aquells veïns que s'acosten a sol·licitar-lo.

Encara que enguany també hi ha una altra alternativa: el 20 d'agost es publica el llibre de festes íntegre en la web municipal, una publicació digital amb el mateix aspecte i el mateix disseny que la versió en paper, però per a disfrutar en la pantalla de l'ordinador a qualsevol hora, en qualsevol lloc i gratis. El podràs localitzar en la secció Publicacions digitals de la pàgina web: www.puçol.es.

Informa: Sabín

fotos_noticia

736-presentacion_libro-2

 

16 Juliol 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres