Puçol, potència mundial en dards, després de guanyar Amor Moreno dos títols en el Campionat del món Bullshooter de Chicago

Puçol, potència mundial en dards, després de guanyar Amor Moreno dos títols en el Campionat del món Bullshooter de Chicago

Després d'haver guanyat dos vegades el Campionat del món de dards en Las Vegas, en 1999 i 2011, l'equip de dards de Puçol va canviar de modalitat al desembre del 2011: va provar el Bullshooter i li va agradar. Van guanyar el Campionat d'Espanya a Calella de Mar, van obtindre el passaport per al Mundial de Bullshooter de Chicago, al maig del 2012. I allí van fer el que millor saben: Amor Moreno va guanyar dos nous títols mundials, un individual i un altre per parelles.

Hi hi ha ocasions en què el cronista no sap molt be com començar una notícia, bé perquè no coneix prou el tema a tractar o bé perquè este és de tal magnitud que un no sap molt be com tractar-lo. Acudir a l'acumulació d'adjectius sol ser el camí més fàcil, encara que acaba reduint l'abast del que narra senzillament perquè no s'intenta analitzar, sinó només es valora la seua importància, dóna igual que siga positiva o negativa.

Amb Amor Moreno i Dani Huertas és difícil trobar les paraules: en companyia dels seus amics de l'Associació de Dards Puçol acaben de proclamar-se campions del món per segona vegada en a penes un any. Per a arribar ací han hagut de guanyar prèviament campionats provincials, autonòmics i nacionals, el que han aconseguit amb una facilitat que espanta.

Però guanyar no ha sigut fàcil, ni de bon tros. De fet, era l'única alternativa per a poder arribar al mundial de Las Vegas en 2011, d'on van tornar amb el títol davall el braç. Han repetit la gesta en 2012, però encara més difícil, perquè per a arribar al Mundial de Chicago han hagut d'estrenar modalitat, el Bullshooter: a pesar de tot, han guanyat el nacional a Calella de Mar (al desembre del 2011) i el mundial de Chicago a finals de maig del 2012.

I seguixen sense tindre alternativa: o guanyen o no participen en cap torneig més, perquè no tenen diners per a competir. A penes hi ha ajudes oficials. No tenen patrocinadors. Amor està en la desocupació. Si volen competir en tornejos a nivell europeu o mundial, han d'arribar, veure i véncer. Només un primer lloc garantix uns ingressos que els permeten acudir al següent gran torneig.

Porten dos anys guanyant-lo tot. Saben que un dia això s'acabarà i per això es lamenten de la falta de suport oficial i privat.

Hui, que Espanya és venerada pel seu regnat en l'esport a nivell individual (Rafa Nadal o Fernando Alonso serien bons exemples) i també a nivell d'equips (amb les seleccions de handbol, bàsquet o futbol com a grans protagonistes), també hi ha esports on som campions del món… i ningú ha sentit parlar d'ells.

Ni tan sols a nivell olímpic.

Si els dards foren una de les 26 modalitats presents a Londres 2012 tots coneixeríem de sobra a Amor, Dani i l'Associació de Dards Puçol. Però no, els dards no estan en la llista. Si un encerta amb un rifle en una diana, això és tir olímpic. Si la diana és foradada per una fletxa llançada amb arc, també és esport olímpic. Però si és un dard llançat a mà, llavors no.

Algú pot entendre'l? Per descomptat Amor, Dani i els seus companys campions del món de dards no l'entenen. Este cronista, tampoc.

482-thais_y_amor_moreno-3

Síntesi d'una carrera triomfal

Amor Moreno va acudir per primera vegada a un campionat del món en Las Vegas en 1999. Es va proclamar campiona per equips. Poc de temps després era nomenada millor jugadora espanyola de dards de tots els temps.

I llavors, en la cima, va decidir jubilar-se. Es va casar amb Dani Huertas. Van tindre una xiqueta. Es van dedicar a la vida familiar. Van ser capaços de deixar els dards durant més d'un lustre.

Però fa a penes tres anys van decidir tornar. Amb una associació muntada per a promocionar este esport tan poc conegut a Espanya, van començar a competir. Va ser una temporada de tanteig, només per a veure com caminava el panorama. I els va agradar.

Així que fa dos anys s'ho van prendre seriosament. Van tornar a guanyar-lo pràcticament tot: campionat provincial, autonòmic, nacional i multitud de tornejos.

Amb el nacional en la mà van aconseguir el passe al Campionat del món de Las Vegas 2011. Allí, Amor va tornar a aconseguir un títol mundial, esta vegada junt amb Edu Sales en la categoria de parelles mixtes.

Al llarg del passat any van continuar guanyant tornejos, inclòs el nacional en Punta Umbría, el que donava el passe a Las Vegas 2012. Però també van provar una nova modalitat, desconeguda per a ells, el Bullshooter. El van fer al desembre, a Calella de Mar, i van guanyar. Així que van aconseguir el passe per a l'altre mundial, el de Chicago 2012.

Dos mundials en a penes un mes, entre abril i maig del 2012. Van haver de triar, perquè no hi havia diners per als dos.

I van optar per arriscar-se, anar a allò desconegut, apostar per una prova que, a més, si guanyes tens una compensació econòmica que equilibra els gastos que suposa portar a cinc persones a competir a Estats Units.

I a Chicago, a finals de maig del 2012, van tornar a guanyar.

482-subcampeones_mundiales

Campions del món, una altra vegada

El 25 de maig, en la categoria Criquet Individual femení, les dos finalistes eren espanyoles i les dos de l'associació de Puçol: Amor Moreno es va enfrontar a la seua amiga i companya Thais Martínez… i va guanyar el seu tercer títol mundial.

Thais, per la seua banda, va trobar còmode eixe segon lloc i va repetir en una altra modalitat, en la categoria de triples, en companyia de David Jiménez i Wallace. Doble premi per a ella. I Puçol continua sumant en el rànquing mundial. Espanya també.

El 26 de maig, nou triomf mundial per a Thais i Amor. Esta vegada en la categoria 301 femenina, on no van tindre rival en la final. Per a llavors ja eren la gran atracció en Rossemont (Chicago) i també en la resta del món, perquè per primera vegada les finals es televisaven en directe per Internet… i les xarxes socials tiraven fum en la matinada puçolenca: amics, veïns, rivals (però companys), tots volien seguir en directe les gestes d'esta parella incansable.

Per a finalitzar, en l'última jornada del campionat, novament Amor i Tais van pujar al podi, va ser en la categoria parelles Criquet i esta vegada “només” van poder aconseguir la tercera plaça. Va ser la seua manera de demostrar que són incansables, però també humanes: cinc dies seguits de competicions esgoten a qualsevol.

En definitiva, Thais aconseguix un campionat, dos subcampionats i un tercer lloc. Per la seua banda, Amor aconseguix dos campionats mundials i un tercer lloc. I Espanya, subcampiona del món, per darrere només de l'amfitriona, Estats Units.

Puçol es convertix a Chicago en una potència mundial de dards. I molts dels nostres veïns ni tan sols saben que eixe esport es practica en la població.

Informa: Sabín

731-amor-su_hija-y_los_dos_mundiales

 

12 Juliol 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres