El Grup de Convivència: un col•lectiu de jóvens a qui hem ajudat a eixir de casa

El Grup de Convivència: un col•lectiu de jóvens a qui hem ajudat a eixir de casa

El Grup de Convivència per a la salut mental està format per una desena de jóvens que en els últims mesos han passat d'estar en casa avorrits i perdent el temps en el carrer a realitzar cursos formatius en distintes matèries, destinats entre altres objectius a aconseguir que siguen més autònoms. Jardineria, informàtica i activitats d'integració social són les assignatures que estan cursant.

Al març es va posar en marxa una nova experiència des de l'Àrea de Benestar Social: el Grup de Convivència, format per jóvens d'ambdós sexes amb dificultats per a integrar-se en la societat que venien passant gran part del seu temps en casa o en el carrer, però sense un pla de treball o de formació clar.

Per a ajudar a integrar-los en el municipi hem plantejat una programació àmplia que inclou formació en la Casa de Cultura, en l'Espai Social Martínez Coll i en Mas de Mur”, explica la regidora Eloísa Rosa. “Els nostres objectius són dos: d'una banda, que tinguen un horari i una sèrie d'activitats que els obligue a estar actius i en marxa; per un altre, que estes assignatures que ells treballen els ajuden a formar un grup i inserir-se en la societat”.

En a penes tres mesos els alumnes del grup de convivència ja han treballat la sembra, el trasplantament i les obres d'infraestructura per a crear jardins, reg per goteig, un mur de contenció i el desempedregat per a preparar el sòl

Cursos d'informàtica (els dilluns al matí, en la Casa de Cultura), jardineria (els dimecres, en Mas de Mur) i un taller d'habilitats socials i eixides en grup (els dijous, prenent com a campament base Martínez Coll) formen la programació que estos deu jóvens han rebut des de març. El projecte descansa ara a l'estiu, però es mantindrà funcionant fins al mes de desembre una vegada passen les festes de setembre.

De totes les activitats, probablement la més atractiva ha sigut el taller de jardineria que estan realitzant en Mas de Mur, on compartixen hort i zona de treball amb el Programa de la Dona i amb el Programa de Qualificació Professional Inicial de jardineria, el que implica que a la primavera este centre s'ha convertit en el punt de trobada de distints col·lectius locals, precisament un dels objectius que es perseguix en tots els casos: la integració social.

María José Solbes és la monitora que s'està ocupant d'inculcar-los la passió per la jardineria i també per cultivar el seu hort, “que no és exactament un treball de jardineria, però ens permet veure resultats immediats i això els entusiasma: no tots els dies pots veure créixer albergines, pimentons, fesols, tomaques, cogombres, pésols i melons d'alger”.

Probablement eixe el secret de l'èxit de Mas de Mur, la immediatesa de resultats: en a penes tres mesos els alumnes del grup de convivència ja han treballat la sembra, el trasplantament i les obres d'infraestructura per a crear jardins, reg per goteig, un mur de contenció i el desempedregat per a preparar el sòl.

Amb un pla de treball tan ampli, no hi ha hagut massa temps per a descansar, encara que un xicotet relax a l'ombra dels arbres sempre és ben rebut per Javi, Vicente Leandro, Rosi, Antonia, José Luis, Francisco, Ángel, Vicente i Antonio Berzosa, als que ocasionalment se suma algun col·laborador del PQPI o inclús alguna de les mosses del programa de la dona, encara que siga per a compartir una ferramenta o l'esforç conjunt per a veure com el jardí i l'hort van donant els seus fruits.

Eixa imatge de tres col·lectius treballant junts, amb il·lusió, és la que resumix a la perfecció l'esperit amb què va nàixer este grup de convivència i que, segons Eloísa Rosa, se sintetitza amb una frase: “És un grup de jóvens a qui hem ajudat a eixir de casa”.

Informa: Sabín
Fotos: Antonio del Sol i Departament de Comunicació

fotos_noticia

638-grupo_convivencia-7

 

27 Juny 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres