El Club de Busseig Trotafons certifica amb fotos l'avistament d'un rorqual en les costes valencianes

El Club de Busseig Trotafons certifica amb fotos l'avistament d'un rorqual en les costes valencianes

Un dofí, un zifio i un rorqual, únics casos d'avistaments de cetacis en les costes valencianes en els últims mesos. La notícia té el seu costat positiu perquè significa que tampoc s'han produït encallaments d'animals vius, especialment dofins que poden perir al quedar atrapats en les platges no poder tornar al mar. El costat negatiu, segons Trotafons, és que sí que han aparegut animals morts en distintes platges.

Vos escric per a informar-vos que durant 2012 no s'ha produït l'encallament de cap dofí viu. Sí que han aparegut animals morts i s'han dut a terme les pertinents necròpsies en els animals que el seu estat l'ha permés.

És per això que la Xarxa ha tingut poca activitat durant esta primera mitat de l'any. Cal destacar, que al maig es va produir l'encallament a Elx d'un zifio (el van veure viu un dia abans, però no van cridar al 112); este esquiu habitant del Mar Mediterrani, segons pareix, va tindre la mala sort de xocar contra una embarcació, el que li va provocar greus ferides que finalment van acabar amb l'estrany cetaci.

Sense anar més lluny, este primer cap de setmana de juny es va produir l'avistament d'un dofí (sense determinar l'espècie) nadant molt prop de la costa en les Rotas, a Dénia; però finalment va poder remuntar mar dins sense arribar a encallar. Gràcies a Estela, de la Xarxa de Voluntaris i a la inestimable ajuda de Creu Roja i la gent del lloc, es va poder mantindre un dispositiu de vigilància per si l'animal s'acostava a costa.

D'altra banda, i ja que molts de vosaltres vos endinseu en el mar, sobretot ara que comença el bon temps, és important, i una molt bona forma de participar en el coneixement d'estos animals, la Notificació d'avistaments als companys de la Xarxa d'Encallaments de les Illes Balears en la qual es donen les classes per a identificar-los i les dades a prendre.

En el cas de ser albirat algun cetaci, és important, dins de les possibilitats, el prendre fotografies per a poder corroborar l'espècie, podent enviar la informació obtinguda al mail de Trotafons. La informació, una vegada processada, és publicada per Conselleria i Universitat de València, en documents com el Cetorval.

Finalment, adjunt també la foto d'un Rorqual Comú que es va albirar enfront de les costes de Castelló a principis de juny, junt amb un altre animal de la mateixa espècie. Un exemple de l'important que és tindre organitzada una xarxa que permeta catalogar tots els animals (especialment els més rars) que s'acosten a les costes valencianes.

Informa: Ximo Huerta
President de Trotafons

628-trotafons

 

15 Juny 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres