Açò no és una notícia fem, és una crida per a reduir, reutilitzar i reciclar els residus de 45 municipis, Puçol inclòs

Açò no és una notícia fem, és una crida per a reduir, reutilitzar i reciclar els residus de 45 municipis, Puçol inclòs

La visita conjunta d'un grup de veïns de Rafelbunyol, El Puig i Puçol al Complex de valoració de residus urbans Los Hornillos, el lloc on es tracta i es recicla el fem dels 45 pobles de l'àrea metropolitana de València, va estar marcada per l'interés de l'empresa per mostrar com es treballa i per què els diners invertits és necessari, enfront de l'interés d'alguns assistents per criticar la taxa TAMER.

El dimecres 13 de juny, un autobús va arreplegar 45 passatgers de Puçol, El Puig i Puçol per a portar-los a la visita programada a Los Hornillos. Allí, Luis Muñoz va haver de demostrar els seus dots com a expert en relacions públiques en més d'una ocasió, ja que a la visita prevista (amb vídeo, power-point, recorregut per les instal·lacions i xarrada amb els assistents) es va unir l'interés d'alguns veïns pels successos d'actualitat (el xiquet trobat en un abocador) i, sobretot, per l'augment de la taxa TAMER en la factura del fem que paguem el milió i mig d'habitants de l'àrea metropolitana.

Sense entrar a valorar l'oportunitat de les preguntes i les respostes emeses en cada cas, el que no oferix dubtes és que no era el fòrum adequat: un tècnic d'una empresa que gestiona una planta de tractament de residus és un interlocutor vàlid per a parlar de residus, tractaments, reciclatge i el funcionament de Los Hornillos, però no és la persona adequada per a valorar el perquè de la pujada de la taxa, l'oportunitat d'esta pujada, els criteris polítics que s'han seguit… en definitiva, preguntes que han de formular-se a nivell local en un ple i a nivell més ampli en els organismes apropiats, incloses les pròpies Corts Valencianes.

Finalitzat el debat, que ho hi va haver haver-hi i va ser llarg i un poc repetitiu, la visita va resultar curta però significativa, les explicacions de Luis Muñoz van convéncer a més d'un de la necessitat invertir en l'arreplegada i tractament dels nostres fems i, sobretot, Los Hornillos és una planta que es ven molt bé per si sola: és l'única que coneixem que no genera males olors als pobles d'al voltant, el principal problema d'instal·lacions com la caduca Fervasa, la desagradable presència de la qual resulta per moments insuportable a l'olfacte de les poblacions de l'entorn.

Això sí, una instal·lació així té un cost elevat, no sols per a posar-la en marxa, sinó també per al seu manteniment diari.

La clau de la visita al final era saber per què és necessari reciclar, com es fa, qui s'ocupa i si tot el procés s'està fent correctament… sobretot per l'alt cost que té per als contribuents.

629-visita-hornillos-11

Reduir, Reutilitzar i Reciclar

Des de fa més de 5.000 anys el ser humà s'ha servit dels recursos naturals, encara que en aquella època els residus eren mínims. És l'Edat Mitjana la que crea el problema de què fer amb el fem que s'acumulava en els carrers sense control, actitud que va degenerar en epidèmies com la Pesta Negra. La primera solució naix amb la Revolució Industrial, quan els residus es traslladen fora dels cascos urbans, una situació que es manté en l'actualitat, encara que no tot consistix a generar fem i soterrar-la, per la qual cosa cada vegada més es busca reutilitzar els materials i reciclar la major part possible dels residus sòlids urbans…

Tot això ho conta ROSCO el xicotet robot mascota de Los Hornillos en un vídeo introductori que ràpidament capta l'atenció dels visitants i els predisposa a la segona exposició, la realitzada per Luis Muñoz, en la que explica per a què servix el Complex de valoració de residus Los Hornillos, la cara més visible de l'àrea de gestió 1 del Pla Integral de Residus, on es concentren València i 44 municipis més, les fems de la qual són gestionades per l'EMTRE (Entitat Metropolitana de Tractament de Residus).

Per a tractar els nostres fems, l'àrea 1 compta amb tres instal·lacions: Los Hornillos, que treballa amb 400.000 tones a l'any de fem orgànic i, al mateix temps, gestiona la xarxa metropolitana d'ecoparcs; l'abocador de Dos Aguas, on se soterra tot allò que no es pot recuperar de les bosses de fem orgànic; i, a partir de finals de 2012, la planta de Manises, que tractarà entorn de 300.000 tones de fem a l'any, absorbint part del que ara arriba a Los Hornillos i, sobretot, la seua aparició servirà per a clausurar definitivament Fervasa, els roïns olors continus de la qual han originat totes les queixes que han finalitzat amb la posada en marxa en 2009 de Los Hornillos, la més moderna i millor dotada de les instal·lacions de tractament de residus.

Los Hornillos transforma en adob i compost, que venem sobretot als camps de vinyes d'Utiel i Requena, tot el que es pot recuperar del fem orgànic de l'àrea metropolitana, en total unes 60.000 tones a l'any”, afirma Luis Muñoz. “A més, recuperem multitud de tones degudament separades de paper-cartó, pots, plàstic pet, bricks, vidre, plàstic pead, plàstic mixt i film, tot això es ven a empreses de reciclatge i s'obtenen uns ingressos, no molts és cert, que es reinvertixen en el manteniment de Los Hornillos”.

Per a separar el que es pot reciclar i per a transformar la matèria orgànica en compost, Los Hornillos compta amb diversos processos de separació de les distintes matèries, a més de 25 túnels i una rotopala que permeten accelerar el procés de fermentació, aconseguint un compost per als camps agrícoles en a penes quinze dies, quan la naturalesa tarda molt més a fabricar-lo.

629-visita-hornillos-4

No als males olores

Tot això genera al seu torn residus i males olors, però res escapa de Los Hornillos: distints processos permeten arreplegar els lixiviats (eixes restes ja en fase de putrefacció que a vegades trobem en les nostres bosses de fem en forma de líquid d'aspecte i olor molt desagradable), depurar-los i inclús utilitzar l'aigua resultant per a la fabricar el compost.

I quan diem que res escapa pensem sobretot en eixes males olors que genera qualsevol planta de tractament, però que cap veí vol tindre prop de sa casa: que ens arrepleguen el fem i el facen desaparéixer, però que el mal olor no ens arribe a casa. Una postura comprensible, però aconseguir-lo val diners…

El gran avanç de Los Hornillos, l'absència de mal olor en la contornada, s'aconseguix gràcies a 6.400 metres quadrats de biofiltres pels que es reconduïx l'aire de la planta per a tractar-lo en piscines plenes de matèria vegetal, el que permet que l'aire final tinga un agradable aroma a pi… encara que per a la qual cosa tota la planta està “precintada” i cap camió de fem entra o ix sense passar per dos excluses que aïllen la planta, anem, una cosa pareguda a una cambra de descompressió.

Quasi de ciència-ficció, encara que molt real, com el fem diàri que tots generem i el tractament ningú del qual vol tindre-ho prop de sa casa, per les males olors que fins ara generava”, conclou Salvador Àvila, regidor de medi ambient de Puçol. “La visita ha sigut instructiva i han sigut molts els que han manifestat públicament en la xarrada que ara sí, veient-lo en directe comprenen per què és tan car el tractament del fem. Inclús han demanat que els representants de Los Hornillos passen pels pobles i els col·legis explicant la importància de separar bé els distints tipus de residus ja en casa, perquè això abaratix molt els costos de tractament. Ha sigut una excursió d'un alt nivell didàctic”.

Opcions hi ha moltes per a arribar als veïns, per a explicar amb claredat per què cal reduir el consum, reutilitzar el que puguem i, per descomptat, reciclar la matèria primera. Les visites són una forma immillorable, encara que el verdader treball comença en casa, amb la separació dels distints tipus de residus.

La conscienciació i la divulgació són dos labors que no s'han d'oblidar, ja que una imatge val més que mil paraules”, finalitza el regidor. “Els ajuntaments no hem de deixar passar l'oportunitat de mostrar als nostres veïns aquelles accions que es duen a terme per a millorar el nostre medi ambient”.

Informa: Sabín

fotos_noticia

629-visita-hornillos-1

 

14 Juny 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres