Veïns, associacions i una tortuga que torna al mar es mullen en la platja de Puçol pel medi ambient

Veïns, associacions i una tortuga que torna al mar es mullen en la platja de Puçol pel medi ambient

La platja de Puçol va ser l'escenari triat per a celebrar el diumenge 10 de juny el Dia Internacional del Medi Ambient, amb una neteja conjunta de l'arena, els espigons i els fons marins, junt amb la solta d'una tortuga, la projecció d'un vídeo sobre la tortuga que va posar els seus ous en la platja de Puçol en 2006 i una exposició de fotos de l'Oceanogràfic.

A les 10 del matí es concentraven en la platja els voluntaris de distintes associacions i els veïns que s'havien animat a col·laborar en una jornada de neteja i, sobretot, de sensibilització sobre les cures que hem de tindre amb el nostre entorn si volem un planeta net i sa per als nostres fills i néts.

A la crida havien acudit alguns clubs i associacions degudament uniformats i amb les piles posades, per a treballar a fons en la neteja de la platja i també per a convéncer els veïns d'una realitat inqüestionable: si volem una platja de bandera cal treballar entre tots.

Després d'una reunió conjunta en la pèrgola situada en la plaça de la Rosa dels Vents, on van rebre la benvinguda del regidor Salvador Àvila i algunes instruccions bàsiques sobre l'objectiu d'esta particular celebració del Dia del Medi Ambient, els més de dos-cents assistents es van dividir en quatre grups per a realitzar un treball en paral·lel.

Acció Ecologista-Agró es va ocupar de la neteja de l'arena de la platja en la zona nord, junt amb la zona on s'estan realitzant cultius protegits de flora dunar per a previndre la pèrdua d'arena després dels temporals; el Club de Pesca Puçol va revisar a fons els espigons, arreplegant tot tipus de residus sòlids, majoritàriament depositats allí per descuits dels pescadors ocasionals; el Club de Submarinisme Trotafons es va ocupar de la neteja dels fons marins, tant en la zona junt amb els espigons com un poc més a l'interior; finalment, l'Aula d'Educació de l'Oceanogràfic va muntar una exposició amb exemples dels materials que s'extrauen en la neteja de les platges i va preparar tot per a l'estrela del matí: la tortuga.

Els dos centenars de col·laboradors directes en la neteja van disfrutar no sols sentint-se útils en les tasques d'arreplega de residus, sinó també comentant amb els usuaris de la platja la necessitat arreplegar tots els nostres desfets quan abandonem l'arena, per alguna cosa hi ha contenidors d'arreplega selectiva en distintes zones junt amb el passeig marítim: una labor de sensibilització directa, al peu del canó, conversant amb els banyistes.

Però la verdadera aglomeració va arribar quan un exemplar de dos anys de tortuga caretta caretta (més coneguda com a tortuga bova) va ser tret del seu contenidor especial perquè xiquets i majors pogueren fer-se una foto amb ella, pogueren inclús tocar el seu closca (ull, el cap no, que mossega) i, finalment, entre aplaudiments emocionats i alguna que una altra llàgrima dels més xicotets, va ser soltada perquè caminara per la platja de tornada al Mediterrani.

Un acte emotiu que va tindre la seua recompensa addicional amb un frugal piscolabis de què s'agraïen especialment eixes begudes fresques després de diverses hores davall un sol estiuenc.

La fi de festa, realitzat en l'Espai Voramar, va comptar a més amb una exposició de fotos sobre l'Oceanogràfic i la projecció d'un vídeo sobre la tortuga bova que va posar els seus ous a l'agost del 2006 en la platja de Puçol: un reportatge que explica com van ser descoberts, traslladats a la zona protegida en El Saler, mimats i, després de l'eclosió, com les noves tortugues van arribar al mar. Un altre dels moments emotius del matí.

620-club-pesca-limpia-espigones-2

Clubs que es mullen pel medi ambient

Junt amb els col·lectius que es van ficar directament en l'aigua a netejar, també va treballar el Ràdio Club l'Horta Nord, que es va ocupar de la informació entre la platja i les embarcacions, així com el contacte entre els caps de grup. Van muntar la seu en la pèrgola de la plaça de la Rosa dels Vents, precisament el punt on es va reunir tots els participants més matiners per a agrair la seua presència i organitzar els grups de treball: uns en l'arena, altres en els espigons i els últims baix l'aigua.

Per la seua banda, Acció Ecologista-Agró es va encarregar de la neteja de la platja i d'explicar el projecte de regeneració de la flora dunar de Puçol que ha iniciat enguany amb la col·laboració de l'Ajuntament. La neteja es va efectuar en la zona nord de la costa del nostre poble, concretament en la platja de birles i pedres que està junt amb la Marjal del Moro. Este és el punt de la nostra costa que actualment presenta el nombre més gran d'espècies de flora dunar de tot el nostre litoral.

Els voluntaris van retirar botelles de vidre i de plàstics, bosses, llandes, cordes, fustes i tot tipus de residus. A continuació, els ecologistes van netejar també la zona fitada per a regenerar la flora dunar, un projecte que a més de millorar la biodiversitat de la nostra costa permetrà a mitjà i llarg termini minimitzar la pèrdua d'arena que patix la platja, especialment durant els temporals i les gotes fredes.

A més de treballar per a millorar la qualitat ambiental de la platja de Puçol, AE-Agró també treballa en altres platges valencianes com la de Sagunt i la de Canet. Per a això, compta amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, que recentment ha aprovat un projecte dels ecologistes per a fomentar els valors naturals i la biodiversitat de les platges valencianes.

El balanç ha sigut molt positiu, no sols pel treball de neteja que s'ha realitzat, perquè les dos-centes persones que han col·laborat ja estaven conscienciades i per això han vingut”, apunta el regidor de medi ambient, Salvador Àvila.Sinó sobretot és important la tasca de conscienciació que es realitza als veïns i usuaris de la platja que veuen com altres persones estan arreplegant els residus que nosaltres hem abandonat en alguna ocasió. Això sí que arriba”.

Encara que arribar, el que es diu arribar al coret dels assistents, sens dubte la solta de la tortuga va ser el moment més emotiu.

Per cert, si vols conéixer a fons la història de la tortuga que va posar els seus ous en la platja de Puçol una nit d'agost del 2006, no deixes de veure l'ampli reportatge projectat en l'Espai Voramar, el mateix que li va dedicar en el seu moment Punt 2:
http://www.puzol.es/index.php/es/component/seyret/?task=videodirectlink&id=84

Informa: Sabín

fotos_noticia fotos_noticia fotos_noticia
fotos_noticia fotos_noticia fotos_noticia


620-suelta-tortuga-3

 

14 Juny 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres