Celebra amb nosaltres el Dia Mundial del Medi Ambient: el 10 de juny, multitud d'actes en la platja de Puçol

Celebra amb nosaltres el Dia Mundial del Medi Ambient: el 10 de juny, multitud d'actes en la platja de Puçol

Associacions locals, veïns i entitats col·laboren el diumenge 10 de juny amb la neteja de la platja de Puçol, una exposició de fotos i la solta d'una tortuga careta en el Mediterrani. Els actes servixen tant per a commemorar el Dia Internacional del Medi Ambient com per a conscienciar-nos a tots de la importància de cuidar la nostra platja. No faltes, hi haurà regals i sorpreses per a tots.

Va ser l'Assemblea de Nacions Unides la que va establir el 5 de juny com a data reservada per al Dia Mundial del Medi Ambient i des de 1973 així es ve celebrant. No obstant, són molts els municipis que traslladen el gros dels actes al cap de setmana, per a així facilitar la presència dels pares i, sobretot, dels xiquets, principals destinataris de les tasques de sensibilització.

Al coincidir enguany amb un dimarts, la celebració l'han realitzat moltes poblacions durant el primer cap de setmana de juny; no obstant, en eixes dates Puçol disfrutava de la quinta edició de la fira comercial i agroalimentària Puçol DeMostra, per la qual cosa els actes commemoratius s'han traslladat al diumenge 10 de juny… i l'espera val la pena.

Neteja de la platja, dels espigons i del fons marí, exposició de fotos, projecció d'un vídeo, solta d'una tortuga careta i... alguna sorpresa que hauràs de descobrir acudint el dia 10 al matí a la platja

La neteja de la platja, una exposició commemorativa, xarrades explicatives sobre les cures que hem de tindre amb el nostre entorn i la solta d'una tortuga careta són els moments clau d'una celebració en què els veïns, les associacions locals i distintes entitats s'estan implicant a fons perquè el missatge de defensa i cuidat de la nostra platja cale el més fondo possible en tots els sectors.

Els actes comencen a les 10 del matí en l'Espai Voramar, situat junt amb la plaça Rosa dels Vents, en el centre de la platja. Allí, un equip d'experts explicarà als voluntaris com cal realitzar una neteja efectiva de la platja.

Gràcies a la col·laboració d'Acció Ecologista-Agró, el Club de Pesca Puçol i el Club de Submarinisme Trotafons, la neteja es realitzarà en tres sectors distints: l'arena, els espigons i el fons marí junt amb la costa. A més, per a facilitar la tasca d'arreplega, als voluntaris se'ls entregarà guants i bosses d'arreplega de residus.

Una vegada dividits per zones, uns al nord de la platja i altres al sud, a les 10.30 hores comença la labor simultània de neteja en tots els fronts: aigua, arena i espigons. Sempre començant en l'extrem més allunyat, per a finalitzar tots sobre les 11.30 hores en el centre de la platja, enfront de la Rosa dels Vents.

Allí, junt amb les bosses amb els residus arreplegats, seran els responsables dels distints col·lectius participants els que expliquen per què és important la labor realitzada i la que encara no s'ha dut a terme o s'està desenvolupant en l'ombra: Miguel Crespo, d'Agró, parlarà de la flora dunar que s'està plantant en la nostra platja per a contrarestar l'efecte dels temporals que arrosseguen l'arena a l'interior; Ximo Huerta, de Trotafons, mostrarà com són de perjudicials llandes i vidres per a la subsistència d'algunes espècies en els fons marins; Salvador Àvila, regidor de medi ambient de Puçol, intentarà conscienciar-nos a tots de la importància del dia a dia, de les xicotetes aportacions quotidianes…

Però la gran novetat arribarà minuts després, amb l'aportació de l'Oceanogràfic de València

Fa cinc anys, la platja de Puçol va ser el focus d'atenció de tots els mitjans de comunicació perquè havia aparegut una tortuga careta que havia posat ous en l'arena. Feia dos-cents anys que una posada d'este tipus no es realitzava en la zona. El 10 de juny, la tortuga torna al Mediterrani. Durant un temps, com moltes altres que queden atrapades en les xarxes de pescadors o són ferides per les hèlices de barcos, la tortuga careta ha sigut cuidada en l'Oceanogràfic, mimada pel personal del centre, i ha arribat l'hora de tornar al seu origen: el mar.

Abans de la solta, els assistents podran disfrutar d'una imatge insòlita, inclús alguns xiquets no resistiran la temptació d'acostar-se a acariciar-la i, per descomptat, fer-se fotos amb ella”, explica Ximo Huerta. “És una cosa que ja hem fet en altres platges, com la del Saler, i la visió d'una tortuga careta, un animal enorme vist amb els ulls d'un xiquet, sempre sorprén. I després de la presentació en societat, tornada a la seua llar, al mar, que és on ha de romandre en llibertat”.

Després de la solta de la tortuga, sobre les 13 hores, voluntaris, tècnics i autoritats tornaran al punt de partida, l'Espai Voramar, per a inaugurar una exposició de fotos realitzades per Javier Yaya per a l'Oceanogràfic de València, acompanyada d'una projecció en vídeo que ens ajudarà a entendre encara millor per què és important arreplegar animals ferits, cuidar-los i, finalment, tornar-los al mar… com la tortuga careta de Puçol.

Tot això i alguna sorpresa reservada només als que el diumenge 10, al matí, acudisquen a la platja no sols a prendre el sol i disfrutar de les càlides aigües del Mediterrani, sinó també a aportar el seu xicotet granit d'arena per a aconseguir entre tots un planeta més sa, més ecològic, de tots.

Informa: Sabín

275-cartel-dia-medio-ambiente

 

05 Juny 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres