Identificats cabuts de granota verda en l’Aljub del Paratge Natural Municipal La Costera

Identificats cabuts de granota verda en l’Aljub del Paratge Natural Municipal La Costera

Després de descobrir en desembre cabuts de tòtil (Alytes obstetricans) en l’Aljub de La Costera de Puçol, el passat dissabte 19 de maig els voluntaris d’Acció Ecologista-Agró identificaren per primera vegada cabuts de granota verda (Rana perezi) en este xicotet punt d’aigua. 

La presència d’estes dues espècies d’amfibis en esta bassa constata la seua importància, ja que és l’únic lloc d’este paratge natural municipal on els tòtils i les granotes verdes poden completar el seu procés reproductor.

El passat mes de desembre, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord i el grup naturalista Roncadell, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, posaven en marxa el projecte Adopta una Bassa en La Costera, un paratge natural municipal que està baix la custòdia del territori ecologista.

Per a fer front a esta manca de basses on puguen sobreviure els amfibis, el projecte Adopta una Bassa compta amb altres dos punts d’aigua en La Costera

L’objectiu d’esta iniciativa, que s’estén també per altres indrets del País Valencià, és conservar els punts d’aigua per a assegurar així la supervivència dels amfibis, que actualment representen una de les famílies de vertebrats més amenaçades del planeta.

Durant el primer seguiment d’amfibis, es va descobrir que en l’Aljub de La Costera habitaven cabuts de tòtil (Alytes obstetricans), una espècie de gripau que fins al moment es desconeixia que visquera en este paratge natural municipal.

El passat dissabte 19 de maig, amb motiu del seguiment primaveral del projecte Adopta una Bassa, es va constatar de nou la presència de cabuts de tòtil en este xicotet punt d’aigua i, per primera vegada, es van identificar també cabuts de granota verda (Rana perezi). A més a més, com en el primer seguiment, es van localitzar diferents espècies de xicotets mol·luscos i larves de mosquits i es va retirar el fem que malauradament suposa un dels majors perills per a la conservació d’esta xicoteta bassa.

Tant la granota verda com el tòtil estan protegits pel Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçades, el Conveni de Berna i la Directiva Hàbitats de la Unió Europea. La seua presència en La Costera és possible gràcies a l’aigua de la pluja que s’acumula en l’Aljub, un ecosistema estratègic per a la biodiversitat d’este paratge natural municipal, ja que en les seues 50 hectàrees protegides pràcticament no hi ha cap altre punt d’aigua accessible per a la fauna.

Per a fer front a esta manca de basses on puguen sobreviure els amfibis, el projecte Adopta una Bassa compta amb altres dos punts d’aigua en La Costera: el Depòsit de Reg de la muntanya, on AE-Agró ha instal·lat una escapatòria artesanal per a evitar ofegaments de fauna, i la Bassa de la Casa dels Directius, que actualment es troba en procés de restauració.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ

Informa: Miguel Crespo

436-deposito-de-riego


23 Maig 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres