El 24 de maig es van al mundial de dards de Chicago: si no obtenen suports pot ser la seua última competició internacional

El 24 de maig es van al mundial de dards de Chicago: si no obtenen suports pot ser la seua última competició internacional

El dijous 24 de maig es van a Chicago. A pesar de tot. Revalidar el títol mundial obtingut en Les Vegas? Per a això cal participar i no hi ha fons. Estan en la cima i ningú els ajuda econòmicament. Per això es plantegen tirar la tovalla: Chicago pot ser l'últim campionat mundial de dards a què acudisquen Amor, Dani, Les Armadeiras i l'Associació de Dards Puçol, els actuals campions d'Espanya i del món.

Estem fent fotos dels electrodomèstics que tenim en la seu del Mercat Municipal: anem a subhastar-los en Internet. Els vam comprar nosaltres i si traiem alguna cosa potser ens done per a pagar algun viatge. L'associació està en la cresta de l'onada a nivell esportiu, però no podem pagar-nos els viatges per a acudir a algunes proves nacionals i, per descomptat, impossible revalidar el mundial guanyat en Les Vegas el passat any”, així de contundent es mostra Dani Huertas quan intenta explicar la crisi econòmica que travessa el club de dards més important de la història a Espanya.

Però com s'ha arribat a esta situació actual? Repassem algunes dades.

En 1999, Amor Moreno, una jove de Puçol aconseguix una gesta fins llavors inimaginable per a un esport tan poc conegut i tan poc practicat en la població: es proclama campiona del món en Las Vegas, formant part de l'equip femení d'Espanya. Poc de temps després, és nomenada millor jugadora espanyola de tots els temps.

Decidix aparcar els dards per a casar-se, treballar, tindre una filla, Elena, i atendre altres objectius en la vida.

Passada quasi una dècada, Amor es planteja que és hora de tornar a les dianes, els dards, l'ambient de camaraderia i a disfrutar de la seua passió voluntàriament aparcada. Ho fa en companyia del seu marit, Dani Huertas, i un bon grup d'amics que prompte trau avant l'Associació de Dards Puçol, amb l'objectiu de transmetre esta passió a nous jugadors, a gent jove, aspiren a crear una seu estable, una escola en què ensenyar a gent de totes les edats.

Després d'una temporada de simple exhibició, tornen a les competicions. I en a penes dos anys ja és habitual que comencen a arrasar en tots els tornejos nacionals, tant l'equip femení, anomenat Las Armadeiras (una aranya mortal de necessitat, com estes xiques enfront de la diana), com el masculí, l'Associació de Dards Puçol.

En 2010 guanyen el Campionat d'Espanya en Benalmádena. Aconseguixen plaça per al Mundial de Les Vegas 2011. Al maig del passat any, Amor Moreno torna a proclamar-se campiona del món, en esta ocasió formant parella amb Edu Sales. Cap espanyola l'ha aconseguit abans.

En plena etapa d'esplendor com a equip i a nivell individual. Al llarg de 2011 triomfen en la lliga de la Comunitat Valenciana, pel que acudixen a l'octubre a Punta Umbría (Huelva), on l'equip masculí, l'Associació de Dards Puçol, aconseguix novament el campionat d'Espanya i, per tant, el dret a representar al nostre país en el Mundial de Las Vegas. Las Armadeiras no guanyen i, per tant, no tenen plaça per a Les Vegas 2012.

Sorgix la possibilitat de competir en la modalitat Bullshooter, l'altra lliga de dards, en la que mai havien participat fins eixe moment. I allí es presenten, a primers de desembre del 2011, a Calella de Mar.

El seu és inimaginable: arriben, veuen i vencen. Tornen a proclamar-se campions d'Espanya, esta vegada tant en categoria masculina com femenina, i açò els dóna l'accés a l'altre Campionat del Món, el que se celebra a Chicago a finals de maig del 2012.

Dos mundials en el mes de maig del 2012. Llavors sorgix el dilema: acudir a Les Vegas només amb l'equip masculí o a Chicago a participar amb el femení i el masculí?

La resposta la proporciona la pròpia situació laboral d'alguns components del grup: impossible demanar permís en el treball dos vegades en un mes i amb Amor en desocupació, descartat obtindre fons per a dos viatges. Així que l'única alternativa possible és viatjar a Chicago, perquè xics i xiques puguen competir junts, el que augmenta les seues possibilitats en un torneig en què a més de les competicions individuals, també hi ha premis per equips i inclús mixtos.

A més, a Chicago el viatge corre quasi tot per compte de l'organització. En el cas de Las Vegas cal pagar inclús el viatge a algun dels components.

210-amor_y_edu-campeones_mundo_2011

I tornem a maig del 2012

Després d'haver renunciat voluntàriament a competir en Les Vegas 2012 amb l'equip masculí, “una cosa que es pot fer d'acord amb la federació, ja que et reserven la plaça un any, és a dir, els campions d'Espanya 2011 podem sol·licitar no acudir en 2012 a Las Vegas, sinó en 2013. I això hem fet”, explica Dani.

Amb este ajornament obtenen esportivament una nova carambola difícil d'igualar, perquè en el fons l'objectiu és aconseguir acudir a Las Vegas 2013 amb els dos equips, masculí i femení, però per a això cal guanyar en el Campionat d'Espanya celebrat del 23 al 25 de març del 2012 en Benalmádena. Guanyar en la categoria femenina, perquè la masculina ja té la presència “ajornada”.

I vaja si l'aconseguixen. L'equip masculí ni competix, una alegria per a la resta de clubs; però el femení…

A nivell individual, Amor, Tais i Mila es classifiquen entre les cinc primeres. Per parelles, Mila i Anita es proclamen campiones. En el triple mixt són Mila, Justi i Sergio els subcampions. I, sobretot, a nivell d'equips, Las Armadeiras es proclama campió d'Espanya femení. La picadura d'esta aranya torna a ser decisiva: aconseguixen paralitzar als seus oponents.

I la plaça per a Las Vegas 2013 ja està aconseguida. L'Associació de Dards Puçol i Las Armadeiras representaran a Espanya al maig del 2013, en un nou campionat mundial. Encara que hauran de buscar fons per a pagar-se inclús part del viatge: la federació només paga quatre de les cinc places en cada categoria.

Però abans està l'europeu d'Holanda, a l'octubre del 2012. Sí, també ací ells han de costejar el viatge a algun dels components

I ja mateix, l'altre Campionat del Món, el que se celebra a Chicago a finals de maig del 2012.

L'avió ix el dijous 24. Han decidit participar a Chicago perquè és una novetat, perquè van xics i xiques a defendre el pavelló d'Espanya, perquè gran part del viatge està pagat per l'organització i perquè saben que si guanyen algun premi en metàl·lic podran compensar el cost del desplaçament i l'estada.

Si no guanyen res, segurament serà la seua última experiència internacional.

Ens sentim oblidats. El nostre palmarés no el té cap club d'Espanya en el món dels dards”, explica Amor Moreno. “És difícil mantindre un equip tan competitiu unit durant molt de temps. Potser no aconseguim estos resultats mai més. És el moment de recolzar als dards: estem parlant d'acudir a dos mundials i un europeu en un any… i no tenim ni un vestuari patrocinat, ni una subvenció, ni un suport econòmic. Res”.

Amb certa sensació de desesper i un solatge d'indignació, Dani i Amor repassen una situació actual que consideren injusta: sense un local adequat per a competir, sobreviuen gràcies al suport del café Darós, on entrenen i juguen algunes de les competicions; també han començat a competir en altres lligues, com la d'Alacant, gràcies al suport d'amics d'altres clubs; la possibilitat de tindre una escola en el seu poble hui per hui és història; i el traster que han utilitzat durant anys en el Mercat Municipal, al qual han anat afegint alguns electrodomèstics per a poder funcionar, no deixa de ser això, un traster, difícilment una seu per a un club campió del món.

Per això s'han plantejat inclús subhastar en Internet la nevera i algun altre material de la seua seu. Potser done per al viatge d'un dels components.

Amor, Dani, Juan, Edu, Tais, Denis, Mila, Anita, Armadeiras, Associació de Dards Puçol… noms que en el panorama nacional són autèntics ídols, temuts pels seus contrincants, admirats per quasi tots.

I estan a punt de tirar la tovalla.

Necessiten vestuari, local per a entrenar, suport econòmic, patrocinadors institucionals i empreses amb ganes d'apostar per gent que quasi sempre dóna en la diana.

Ara que tant es parla de l'Eurocopa de futbol, de revalidar el nostre títol de campions, es pot permetre Espanya renunciar als campions del món de dards?

Pot el nostre esport no revalidar un títol mundial senzillament perquè no hi ha diners ni per al viatge?

Podem permetre'ns renunciar a un títol mundial?

Devem?

Escriu: Sabín

210-amor_moreno-dani_huertas-1

 

21 Maig 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres