Els alumnes de jardineria i els ecologistes celebren una classe pràctica de botànica en la Marjal dels Moros

Els alumnes de jardineria i els ecologistes celebren una classe pràctica de botànica en la Marjal dels Moros

Després de col·laborar este hivern en la custòdia del territori de La Costera, el passat dijous 10 de maig els alumnes del Programa de Qualificació Professional Inicial (PQPI) de Jardineria de Puçol visitaren amb Acció Ecologista-Agró la Marjal dels Moros. Els futurs jardiners van rebre una classe pràctica de botànica, que els va permetre descobrir les espècies de flora més representatives de les nostres zones humides.

El passat dijous 10 de maig, els alumnes del Pla de Qualificació Professional Inicial de Jardineria de l'Ajuntament de Puçol visitaren la Marjal dels Moros amb Acció Ecologista-Agró. L'objectiu d'esta excursió era ensenyar als futurs jardiners les espècies de flora més representatives de les zones humides i alguns dels usos tradicionals que han tingut estes plantes al llarg de la història.

Així, per exemple, els joves estudiants van aprendre que el senill és l'espècie més abundant en les llacunes, canals i séquies de la marjal, on compartix protagonisme amb la bova. I que la seua presència depén, entre altres factors, de la profunditat (menys d'un metre) i la salinitat de l'aigua.

A més a més, els alumnes del PQPI també van descobrir alguns dels tresors botànics de la microreserva de flora de la Marjal dels Moros, com per exemple l'únic càdec marí (Juniperus oxycedrus subs. macrocarpa) que sobreviu en esta zona humida i el Limonium dufourii, un endemisme valencià en perill d'extinció que afortunadament encara podem trobar en esta marjal. Com van deprendre els futurs jardiners, el Limonium dufourii, conjuntament amb la resta de plantes pròpies del saladar (l'ecosistema que connecta la marjal amb la mar), van ser utilitzades pels nostres avantpassats de diferents maneres, per exemple per a fer sabó o per a elaborar rams, especialment els de les núvies.

Després d'explicar com es conreava l'arròs en esta marjal i gaudir amb l'espectacular colònia de nidificació de xatracs, mongetes, gavines i carregades dels Moros, la visita del PQPI finalitzà a la platja de Puçol, on estos joves van vore les diferents espècies de flora dunar que, com el rave marí, el barró o el card marí, protegixen la nostra costa davant dels temporals.

A més a més d'esta visita a la Marjal dels Moros, durant este curs i l'anterior, els alumnes del PQPI i AE-Agró han realitzat conjuntament diferents activitats en el Paratge Natural Municipal de La Costera, com per exemple plantacions de flora autòctona i jornades d'eliminació d'espècies exòtiques invasores.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ.

Informa: Miguel Crespo
Fotos: Laura Bosch

fotos_noticia

405-agro-pcpi-marjal-6

 

17 Maig 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres