La nostra cuina (11): Braç de gitano

La nostra cuina (11): Braç de gitano

Que el braç de gitano és un dels nostres dolços estrela de tots és sabut, que té un poc de truc també. Però posats en faena, tampoc és tan difícil de realitzar. L'únic problema és que és una recepta de diversos passos: necessitem el bescuit o plantilla, necessitem fer un massapà d'ametla i, finalment, decorar-lo. Així que, per passos.

La nostra cuina (11): Braç de gitano 

1. El bescuit:

Ingredients:

—6 ous

—180 grams de sucre

—120 grams de farina

Elaboració:

En dos recipients xicotets separem les clares dels rovells, introduïm les clares en la batedora i les fem al punt de neu.

A continuació, introduïm el sucre a poc a poc i deixem uns minuts.

Finalment, introduïm els rovells i la farina. Estenem la massa sobre un paper d'estrassa i enfornem a 180º C durant uns 10-12 minuts.

363-brazo-gitano-8

2. El massapà:

Ingredients:

—360 gr. de sucre

—360 gr. d'ametla

—1 ½ litre d'aigua

—Un poc de canella en brut

—La corfa d'un llima

—12 rovells d'ou

Elaboració:

Posar al foc 1 litre i mig d'aigua en cassola de fang, junt amb la canella en brut i la corfa de llima en trossos grans. Afegim el sucre.

Quan vegem que el sucre ja està molt fet, agafar un got d'aigua i abocar una cullerada de la mescla: quan ens faça el filet, ja tenim l'almívar a punt per a posar l'ametla.

Una vegada posada l'ametla no podem parar de remoure amb una cullera de fusta.

Quan l'ametla està quasi cuita s'afigen els rovells d'ou i s'acaba de coure.

363-brazo-gitano-7

3. La merenga:

Ingredients:

—6 clares d'ou

—300 grams de sucre

Elaboració:

Posar en la batedora les clares i batre a punt de neu; quan estiga, afegim el sucre a poc a poc sense deixar de batre. Uns minuts més i ja ho tenim.

Adornem amb una mànega pastissera.

363-brazo-gitano-5

4. Rovell d'ou:

Ingredients:

—6 rovells d'ou

—½ got d'aigua (de ¼)

—1 got de sucre

Elaboració:

En un casset posem junts tots els ingredients, a foc lent i sense parar de remoure amb una cullera de fusta.

Deixar-ho fins al moment d'ebullició i ja ho tenim. Deixar-ho refredar i a la nevera.

El rovell d'ou s'utilitza per a dos coses: podem untar els bescuits amb ella abans de posar el massapà, i també es pot utilitzar per a decorar el braç de gitano.

En compte de decorar amb merenga, untem tot el braç amb una capa grossa de rovell d'ou, empolvorem amb abundant sucre i cremem amb un cremador o bufador.

363-brazo-gitano-4

Trucs:

El més important per a esta recepta és la qualitat de l'ametla: si triem una bona ametla marcassa, encara que és un poc més cara que les altres, ens assegurem un resultat excepcional.

Anecdotari:

No sóc capaç de recordar en quantes celebracions està present el braç de gitano, però sí que estic segura que són les celebracions més importants amb la família i els amics.

Des d'ací vos anime que proveu a fer esta recepta tan nostra.

Si tens algun plat favorit o una recepta tradicional que t'agradaria compartir amb tots en esta pàgina web, pots contactar amb nosaltres en els correus següents:
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
www.lacocinadelamasia.blogspot.com

Escriu: Charo Palamós Durbá

000-nostra_cuina1

363-brazo-gitano-2

 

quepaso portada 1

Altres