L'Espai Jove, un innovador edifici per a potenciar la creativitat dels jóvens

L'Espai Jove, un innovador edifici per a potenciar la creativitat dels jóvens

Tres formes cúbiques pintades amb tres colors distints, que servixen al mateix temps de contenidor per a activitats i de marc per a organitzar trobades i projectes destinats als jóvens. Així serà l'Espai Jove, un ambiciós projecte aprovat el passat mes de novembre i que a la primavera començarà a edificar-se en el Pla Parcial Santigons, amb un cost final d'uns dos milions d'euros.

Alberto Alonso i Fernando Leach són una parella de jóvens arquitectes valencians que, amb el nom d'ABL Arquitectes, es van presentar la passada tardor en el concurs d'idees convocat per l'Ajuntament de Puçol per a dissenyar un espai dirigit als jóvens de la població.

Mai abans havien participat en un concurs en la població, però els atreia sobretot dissenyar alguna cosa per als jóvens, pensat amb un llenguatge i unes formes diferents dels tradicionals edificis convencionals, de diverses altures i que difícilment es poden adaptar a les necessitats variables dels jóvens en cada moment.

La seua proposta, arriscada, innovadora i vistosa va ser triada a finals de novembre com la guanyadora. Fins a falles estaran treballant en el desenvolupament del projecte i els plans d'execució. Tot això es mostrarà per primera vegada a la població en una exposició a finals de març, i l'Espai Jove s'inaugurarà a finals de 2008, després d'haver-hi invertit l'Ajuntament uns dos milions d'euros en la seua construcció i equipament.

Exteriorment, l'Espai Jove està format per tres cubs enormes, cada un d'un color (verd, blau i taronja), connectats entre si i rodejats d'una plaça, un parc i una zona d'aparcament. Interiorment, els cubs no són estructures rígides, sinó adaptables a cada necessitat, encara que cada un té una finalitat: el cub verd és el saló d'actes i sala multiusos; el blau està destinat als tallers de qualsevol tipus; finalment, el taronja conté les oficines administratives.

''Encara que parlem d'un únic centre, hem optat per identificar clarament les tres fases de qualsevol projecte'' -explica Alberto Alonso-. ''Podria sintetitzar-se qualsevol procés creatiu en tres fases i cada una d'elles pertanyeria a un cub: en el taronja es concep la idea, en el blau es fabrica i en el verd s'exposa''.

L'ús de colors per a identificar exteriorment els cubs no sols respon a la necessitat crear una atractiva fatxada, que cride l'atenció dels jóvens, sinó que també entronca amb l'associació d'idees que es pretén crear entre aquells que s'acosten a la zona de Santigons, on estarà ubicat l'Espai Jove.

''Per a nosaltres, el verd és el color de l'esperança, del futur i d'una certa immaduresa, el que encaixa amb la seua edat i el futur que tenen per davant'' -aclarix Fernando Leach-. ''Per la seua banda, el blau suggerix intel·ligència i ho associem a la major preparació que tenen els jóvens hui en dia. Finalment, el taronja és el color de l'alegria, de la festa, del valencià''.

L'Espai Jove sorgix a partir de les peticions insistents dels jóvens de la població en els plens juvenils i en els distints fòrums en què tenen representació. De fet, el projecte final va ser triat després de celebrar distintes reunions amb el Consell de la Joventut, un òrgan de consulta en què estan representades les distintes associacions juvenils de Puçol: l'Agrupació de Penyes, el Grup Ecologista la Costera, el Centre Júnior Caminar, el Centre Júnior Apocalipsi, l'Associació d'Alumnes de l'Institut i l'Ampli (l'Associació de Grups de Rock).

Per al regidor de Joventut, Salvador Claramunt, amb este nou espai ''donem resposta a una demanda contínua dels jóvens de la població, que reclamaven un espai on poder efectuar els seus tallers, les seues actuacions musicals o qualsevol inici

25 Gener 2007
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres