El laberint del teatre i els gestos: la cobertura mediàtica dels actes taurins

El laberint del teatre i els gestos: la cobertura mediàtica dels actes taurins

Tres de les comunitats autònomes governades pel PP amb majoria absoluta —Madrid, Comunitat Valenciana i Múrcia— van declarar la Festa dels bous i en el nostre cas també els bous al carrer com Bé d'Interés Cultural. Fonamental.

 

Però si els bous són un bé protegit, eixe blindatge ha d'estendre's cap a tot el que implica protecció, que significa també cobertura mediàtica. Encara que els mitjans públics que controlen eixos governs no són bon exemple.

Madrid no té programa de bous ni en tele ni en ràdio pública. I conste que, mediat el mes de novembre, la Comunitat encara no ha fet públic el plec de condicions que regirà el futur de Las Ventas i del toreig. Es coneix extraoficialment que el que més puntuarà en el plec serà el cànon, que té límit a la baixa però no a l'alça. En el meu poble, subhasta.

Ara mateix, RTVV tampoc oferix informació taurí llevat que al Ratón l'anuncien en alguna portàtil i li facen un altre reportatge. De Ponce a Mèxic, res. Fa temps es van carregar el programa de ràdio i ara el de la tele. No parlem d'audiències, sí de coherència política.

Múrcia trenca esta política ambigua del PP; allí hi ha programa en les ones i en la tele. Castella La Manxa, fins fa res governada pel PSOE, té un magnífic programa en la televisió; oferix una cobertura intensa en retransmissions de festejos i des de la finals de 2011 compta amb un nou programa de ràdio. Perquè a l'hivern, que se sàpia, també abunda la informació taurina i més en este 2011, que serà crucial i decisiu.

A Andalusia, territori socialista fins a la data, els bous no són BIC. Però Canal Sud Ràdio té un programa d'una hora tots els dies de dilluns a dijous —de 23 a 24 hores— a més d'un cavallets taurins el cap de setmana: dissabtes de 19 a 23 hores i diumenges de 18 a 24 hores. I en Canal Sud Televisió triomfa el programa Bous per a tots, Antena d'Or en 2011.

Fa poc el PP va anunciar que en el seu programa electoral incloïa la protecció de la tauromàquia i esta setmana el Ministeri de Cultura, encara del PSOE, acaba de crear el Premi Nacional de Tauromàquia després de l'històric traspàs a Cultura. Mentrestant, la socialista Elena Valenciano ha tornat a fer l'ullet als anti. Costa molt entendre entre el que fa i diu esta gent. Serà perquè, com li va dir Sánchez Ferlosio a Antonio Lucas, “estem dirigits per ignorants”.

Per no parlar de bous.

Escriu: Salvador Ferrer

023-toros_para_todos-2

 

28 Gener 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres