La celebració de Sant Antoni aconseguix unir la festa taurina amb la tradició popular i gastronòmica

La celebració de Sant Antoni aconseguix unir la festa taurina amb la tradició popular i gastronòmica

 

Els passats dies 12 al 15 de gener tenia lloc per quint any consecutiu la festa en honor a Sant Antoni, una celebració ancestral que s'ha recuperat a Puçol gràcies a l'associació que porta el seu nom. I ho ha fet combinant la tradició popular típica d'esta festa amb l'acte central pel que va sorgir la comissió: els actes taurins. Una barreja de festejos que ha sabut agradar a tots.

Balanç molt positiu en el quint aniversari d'existència de la comissió. Amb esta sensació de satisfacció els membres de l'associació cultural i taurina Bou de Sant Antoni han conclòs les seues festes, celebrades del 12 al 15 de gener. Uns festejos que, com altres anys, han combinat les activitats tradicionals, típiques d'esta festa rural, amb l'acte central del dissabte i motiu pel qual va nàixer la comissió: els actes taurins.

I esta combinació pareix l'èxit d'esta festa, que ha sabut aglutinar als veïns de la zona, xiquets, jóvens i majors. “Si només haguérem centrat la festa en els actes taurins, ja no estaríem ací. Està clar que el bou és el pilar, però només amb açò no se sustentaria. Nosaltres preferim dividir el pressupost per a diverses activitats, si un any no podem portar dos bous, aleshores portem un, però el que realment volem és recuperar una tradició que s'havia perdut i atraure així al màxim nombre de socis”, assegura Miguel Soriano, un dels membres organitzadors de la festa.

I com a exemple de tradició, enguany la comissió va convidar un grup de cant d'estil de la veïna població del Puig, format per gent vinguda de distints pobles. Junt amb les albaes, van formar la banda sonora de la missa i la romeria en honor al patró i van aconseguir emocionar als més majors.

Enguany la comissió va convidar un grup de cant d'estil de la veïna població del Puig, format per gent vinguda de distints pobles

El divendres, com estava previst, va tindre lloc un esperat tancament de carretons per als xiquets. “L'èxit que sempre té este tancament demostra la gran afició al bou que hi ha a Puçol”, assenyala Miguel, el qual ens conta que el carrer estava replet de xicotets toreros que no van parar de córrer i jugar i que inclús van aconseguir que els seus esgotats pares els embolaran de veritat un bou de cartró. A este tancament va seguir la tradicional xocolatà en la falla Palau, on es van consumir més de 30 litres de llet i després es van rifar alguns regals per als més xicotets.

Al final de la vesprada es va celebrar la típica foguera de Sant Antoni, i per a culminar el dia, una torrà del carrer “la més multitudinària de totes les que portem celebrades, potser per la bona temperatura”, assegura Miguel, i una discomóvil en el sentit literal de la paraula a càrrec de DJ Rak va amenitzar la nit.  

Després de la jornada del dissabte, dedicada exclusivament als actes taurins, el diumenge era el torn d'un altre acte molt tradicional i amb molt d'èxit: els “calders” d'arròs on es van servir més de 1.200 racions, desbordant les previsions dels organitzadors, que asseguren que a pesar de la gran quantitat de gent “ningú no es va quedar sense tastar el deliciós arròs dels cuiners de Calderes Albert”.

Ja a la vesprada va tindre lloc un altre dels actes més esperats enguany, perquè hi havia un premi en joc: la cavalcada. Pels carrers Sants Antoni i adjacents van discórrer les penyes i grups d'amics llançant confeti i caramels al públic. El jurat ho va tindre difícil per triar al millor perquè tots els participants van cuidar molt la decoració i el vestuari. Al final, unes simpàtiques andaluses es van emportar els 100 euros.

Després de la iniciativa de premiar la millor comparsa, des de la comissió asseguren que “l'any que ve volem millorar el premi per a incentivar la participació, perquè la idea ha tingut molt bona acollida”.

Després d'este quint aniversari, la comissió del Bou de Sant Antoni vol continuar celebrant molts anys més. Amb esta finalitat, els seus socis continuaran treballant de valent per mantindre viva esta festa. Sembla que una de les claus de l'èxit ja l'han trobada: una varietat d'actes festius, no solament taurins, per a tots els públics i per a tots els gustos.

Informa: Susana Fernández Piqueras

fotos_noticia fotos_noticia
fotos_noticia fotos_noticia

048-calderas_sant_antoni-2

 

17 Gener 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres