El Club de Busseig Trotafons comença l'any tornant al mar cinc tortugues marines rehabilitades

El Club de Busseig Trotafons comença l'any tornant al mar cinc tortugues marines rehabilitades

Els membres i simpatitzants del Club de Busseig Trotafons han començat el 2012 participant en la IV Solta Nadalenca de Tortugues Marines, celebrada en la platja del Perellonet (reserva integral), junt amb membres del departament de recuperació d'espècies marines de l'Oceanogràfic de València.

L'aventura va començar a les 10 del matí, on l'organització ens va entregar a cada un gorra, camiseta, guants i bossa de fem. Després d'una xicoteta xarrada informant-nos de les característiques de l'activitat, ens vam dirigir a la platja protegida a fi d'arreplegar tot el fem que el mar ens torna perquè recordem que eixos plàstics, vidres, cordes, llandes, etc, no són del seu hàbitat. A continuació vam deixar les bosses amb el fem en zones habilitades per a tal fi.

L'organització va dir que érem unes 1.200 persones, encara que la gran majoria eren xiquets entusiasmats per veure les tortugues.

Els monitors les van passar perquè les veren de prop i inclús les tocaren

L'organització va instal·lar una carpa i una zona de seguretat per a la solta de les cinc tortugues que ja estaven en condicions òptimes per a seguir la seua vida en el mar. Les tortugues portaven un número d'identificació en la closca que descrivia el número d'exemplar rescatat i recuperat, així com un xip amb la informació de l'animal. Amb estes cinc, ja són més de 100 exemplars rehabilitats per este grup de l'Ocenogràfic.

En la carpa van muntar una xicoteta mostra dels perills mes importants i freqüents dels animals marins perquè els visitants prengueren consciència de l'important que és el respecte i atenció de la naturalesa i els sers que l’ habiten.

És curiós que de les cinc causes més importants que posen en perill a estos animals marins, el ser humà esta darrere de cada una d'elles: d'una banda, els olis, lubricants, detergents i combustibles que contaminen les nostres aigües. En segon lloc, les xarxes que es perden en el fons, que suposen una trampa mortal, perquè les tortugues s'enganxen sense possibilitat de salvar-se. També els hams que se'n van al fons són un perill perquè al brillar, se'ls engulen i llavors poden morir.

En quart lloc, els plàstics llançats al mar simulen meduses o altres aliments, per la qual cosa les tortugues tendixen a engolir-se'ls. I finalment, les hèlices de les embarcacions, cada vegada més veloç, són una altra trampa mortal per a estos sers marins.

A les 12 hores, per megafonia, ens van donar una xarrada sobre educació ambiental i el treball que realitza este grup. Va ser llavors quan vi el plat fort del matí, la solta de les tortugues.

L'organització va dir que érem unes 1.200 persones, encara que la gran majoria eren xiquets entusiasmats per veure les tortugues. Els monitors les van passar perquè les veren de prop i inclús les tocaren. Una mitja hora més tard, amb un desplegament molt gran de premsa, es va soltar la primera tortuga amb l'aplaudiment de tots els xiquets, i a continuació les altres quatre, que van fer la delícia de xicotets i grans.

El temps va acompanyar amb una temperatura estival i el mar en plena calma. Després ens dirigim a la seu social del club on vam menjar i disfrutem de l'intercanvi de fotos i comentaris d'este matí tan especial.

Informa: Ximo Huerta Tebar
Club Busseig Trotafons

008_suelta_tortugas_1


06 Gener 2012
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres