Originals propostes i molt de debat en un ple juvenil protagonitzat per l'IES i Virgen al Pie de la Cruz

Originals propostes i molt de debat en un ple juvenil protagonitzat per l'IES i Virgen al Pie de la Cruz

El passat 19 de desembre els membres de la corporació local van tornar a cedir la seua butaca a uns jóvens governants que van viure en primera persona l'experiència de celebrar un ple. Alumnes de batxillerat i cicles formatius van presentar originals propostes per a millorar Puçol i van debatre les seues idees com a bons demòcrates.

L'alcaldessa de Puçol per un dia, Paula Lleó, va ser l'encarregada d'obrir la sessió extraordinària d'un ple que prometia i molt per la quantitat de punts a debatre en l'orde del dia. Diversos temes sobre urbanisme, medi ambient, educació o servicis socials, entre altres, es van posar sobre la taula en una jornada política atípica, per l'edat dels governants, però digna d'admirar, per la dedicació i energia amb què els protagonistes van defendre les seues propostes.

Però prèviament els jóvens regidors van jurar o van prometre el seu càrrec davant la Constitució. Una ocasió única per a estudiants de 1r de Batxillerat i de cicles formatius de l'Institut de Secundària de Puçol i Virgen al Pie de la Cruz, respectivament, per a posar-se en la pell dels polítics locals i deprendre el funcionament d'un ajuntament.

Amb els seus companys de classe com a públic amb dret a precs i preguntes, els membres de la corporació van començar a donar lectura dels punts del dia, per a passar després a debatre'ls i votar-los. Van destacar les propostes de fòrums literaris, campus d'idiomes, menjadors socials per a la tercera edat, o xarrades educatives sobre temes d'interés per a la joventut, com a sexualitat o drogues, no limitant-les només a l'àmbit de l'institut sinó en altres espais de la localitat.

Totes les propostes que es van exposar van ser debatudes pels propis regidors i també el públic va participar amb alguna pregunta

Pensant en l'agricultura local i el seu aprofitament, es va parlar també de posar màquines expenedores de suc de taronja en els centres escolars; des de l'arribada de la fruita per part dels llauradors, passant pel procés d'esprémer i envasar el producte final en forma de suc, tota l'elaboració de la proposta va estar detallada i va agradar tant que es va aprovar per majoria absoluta.

Però sens dubte el projecte estrela del ple, “per la seua originalitat i la seua detallada preparació, amb un exhaustiu pla de desenvolupament”, afirma José Luis Gómez, tècnic de joventut de l'ajuntament, va ser Horta-oci, a càrrec de l'alumne Arnau Alonso, el qual va explicar que es tractaria d'aprofitar camps actualment en desús, comprant-los o llogant-los als seus propietaris, per a fer cultius ecològics. Les persones encarregades de treballar-los serien aturats o jubilats, que estarien assessorats per tècnics de l'ajuntament.

Totes les propostes que es van exposar van ser debatudes pels propis regidors i també el públic va participar amb alguna pregunta. Finalment, totes es van aprovar per majoria a excepció d'una, la que proposava un espai de respir per a les famílies, a través d’un servei municipal. “Este punt no es va aprovar perquè els edils van considerar que es duplicarien serveis, a l'existir ja guarderies”, indica José Luis.

Amb este simulacre de ple, que es repetix any rere any per celebrar l'aniversari de la Constitució, alumnes i professors van eixir satisfets perquè van poder portar a la pràctica tot el treball preparat mesos arrere en les aules. Una experiència enriquidora també per als polítics reals, que van prendre bona nota de les propostes i van felicitar els xavals pel seu esforç i la seua activa participació.

Informa: Susana Fernández Piqueras

876-pleno_juvenil-1

28 Desembre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres