El Programa de Dones supera la seua 1a edició amb unes notes excel·lents en formació i integració de les seues participants

El Programa de Dones supera la seua 1a edició amb unes notes excel·lents en formació i integració de les seues participants

Més de 200 alumnes han participat en la 1a edició del Programa de Dones, una iniciativa nova que ha format amb èxit a dones de mitjana edat amb dificultats per a l'accés laboral. Amb cursos i activitats lúdiques han aconseguit també un altre objectiu: la integració i els llaços d'amistat entre les participants.

El 2011 ha sigut un any especial per a un total de 245 veïnes de Puçol, dones espanyoles i immigrants d'entre 18 i 60 anys. Elles han sigut les primeres alumnes del denominat Programa de Dones, una iniciativa nova amb múltiples continguts: formació professional, informàtica, anglés, xarrades d'autoajuda i orientació laboral, assessorament legal, activitats lúdiques, etc...

Un curs escolar específic i adaptat a un perfil de població tan necessari en la nostra societat, però que per desgràcia té moltes dificultats per accedir al mercat laboral.

Després de l'èxit de participació, els organitzadors ja treballen a implantar un altre semblant per al 2012. “Probablement farem un d'Auxiliar de Puericultura o Infermeria, que és el que ens han demanat les alumnes, però estem a l'espera de les subvencions per a concretar-ho”, assegura Amparo 

Per este motiu, des de l'àrea de benestar social de l'Ajuntament de Puçol i l'oficina AMICS (Agència de Mediació per a la Integració i la Convivència Social) han organitzat per a elles una sèrie de cursos totalment gratuïts, amb l'objectiu d'omplir eixa carència formativa i professionalitzar el treball que moltes vénen exercint en l'economia submergida.

“La majoria de participants del programa han sigut dones que treballen en el servici domèstic, o bé cuidant de xiquets o persones majors sense cap tipus de contracte”, assegura Amparo Ferrer, tècnic d'AMICS. “Per això hem volgut oferir-los una oferta formativa que millore les seues condicions i així puguen entrar en el món laboral. A més, en col·laboració amb el SERVEF i els servicis socials, els hem atés de forma personalitzada”, afegix.

La formació professional estrela d'enguany ha sigut el curs d'Auxiliar de Geriatria, que s'ha realitzat en dos edicions, una de 120 hores i una altra de 80. Després de l'èxit de participació, els organitzadors ja treballen a implantar un altre semblant per al 2012. “Probablement farem un d'Auxiliar de Puericultura o Infermeria, que és el que ens han demanat les alumnes, però estem a l'espera de les subvencions per a concretar-ho”, assegura Amparo.

I no sols la formació reglada ha sigut la protagonista, perquè el Programa de Dones significa més. Com assegura la tècnic d'AMICS, “els cursos curts i les xarrades han servit com a medi d'integració: les alumnes s'han conegut, han intercanviat experiències al parlar dels seus països d'origen, les seues tradicions i cultura. S'han establit uns llaços d'amistat i inclús moltes continuen quedant per a prendre's un café de tant en tant”.

A este respecte, els organitzadors d'este innovador programa asseguren estar “molt contents pels objectius complits, perquè volíem eliminar els prejuís que moltes dones tenen cap a les immigrants, i de pas que totes elles, independentment del seu lloc d'origen, coneguen les possibilitats de desenvolupament que hi ha en la seua població”, subratlla Amparo. Per a dur a terme este objectiu, una de les activitats del programa va ser una jornada oberta a les associacions locals, perquè les conegueren de primera mà.

Les integrants del programa també han participat de forma activa en activitats relacionades amb la dona, com els actes del dia contra la violència de gènere, o un passeig al costat del Col·lectiu de Dons. També han visitat els membres de l'Associació de Familiars d'Alzheimer (AFACAM) per a conéixer de prop el seu dia a dia.

En definitiva, una primera edició del Programa de Dones que finalitza amb èxit per l'alta participació i l'aprenentatge aconseguit, no sols quant a formació es referix, sinó també en integració social. Tan positiva ha sigut l'experiència que les pròpies alumnes ja demanden tot tipus de cursos per a l'any que ve: risoterapia, costura, dibuix, manualitats, jardineria...

Amb unes alumnes tan aplicades, és fàcil endevinar que en les pròximes edicions del Programa de Dones es van a complir amb escreix totes les expectatives. Enhorabona.

Informa: Susana Fernández Piqueras

fotos_noticia 

894-entrega_diplomas_mujeres-4

 

27 Desembre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres