Centre d'Acollida d'Immigrants: un alt en mitat del camí per a reflexionar sobre els nostres xicotets èxits quotidians

Centre d'Acollida d'Immigrants: un alt en mitat del camí per a reflexionar sobre els nostres xicotets èxits quotidians

Atés que el finalitzem el 24 de febrer, estem en l'equador de la temporada 2011-2012. Des del Centre d'Acollida d'Immigrants de Puçol, arribats a la mitat del camí, pensem que és bo fer un alto per a veure el que hem avançat.

Des de l'obertura, el passat 2 de novembre, han utilitzat el servici d'allotjament i manutenció del centre un total de 78 residents, més del doble de les places amb què comptem (38).

Esta mobilitat dels usuaris està provocada per dos raons.

La primera, la necessitat pròpia del treballador temporer, que busca treball per la zona, i si no troba, prova més bona sort en un altre lloc; ja que la seua prioritat és treballar.

I la segona, la implantació de la regla que l'estada està condicionada a l'obtenció d'una ocupació. Açò significa que el resident deu trobar un treball, o la possibilitat real d'obtindre-ho, en este període de 15 dies. Si açò no succeïx, el resident ha d'abandonar el centre i donar l'oportunitat a un altre futur resident.

Encara que en l'actualitat aconseguir un treball és tasca àrdua, l'esforç dels residents i el suport de l'equip tècnic permet que ens sentim prou orgullosos dels resultats que estem aconseguint.

En este moment, estan operatives tres gorgeres de recol·lectors, o siga, un total de 17 residents, que ixen a treballar amb assiduïtat.

A nivell local tampoc estem parats. Realitzem activitats de sensibilització en els centres educatius del municipi, recolzem a l'associació ASIMUN i participem en les activitats d'Acció Ecologista Agró de l'Horta Nord

La gran quantitat de temporers que han acudit a la Comunitat Valenciana per a la campanya de la taronja provoca que les empreses que gestionen la contractació (en la seua gran majoria Empreses de Treball Temporal, ETTs) abaixen els preus de les caixes i les condicions laborals dels treballadors siguen més dures d'allò més habitual. El sou per jornada pot variar entre 21 i 34 euros.

Tant la precarietat del treball com allò que s'ha limitat dels sous, ens fan enyorar altres èpoques més pròsperes, en les que ser recol·lector de taronja et permetia adquirir un bon jornal durant quatre o cinc mesos, i inclús estalviar per a la resta de l'any.

Altres residents del centre d'acollida treballen en llocs diversos, com a il·lustrador o dependent de fruiteria. En total, el 58% dels residents estan treballant, mentres la resta està a la recerca activa d'ocupació o tramitant alguna documentació que els permeta treballar legalment a Espanya.

Com és l'estranger que viu en el Centre? Hi ha molta varietat: el 40% dels residents són d'origen magribí (El Marroc, Algèria i Sàhara), i un altre 35% està format per persones de l'Est (Romania, Polònia, Eslovènia, Geòrgia, República Txeca i Eslovàquia). Ens queda un 20% que prové de l'Àfrica Subsahariana (Senegal, Mali, Guinea Kronakri i altres) i un 5% restant, d'origen llatinoamericà.

La mitjana d'edat dels residents és de 32 anys i la gran majoria tenen càrregues familiars en els seus països d'origen.

Enguany hem suscitat prou interés en els mitjans de comunicació (en gran part, gràcies al treball de difusió que ha realitzat el Departament de Comunicació de l'Ajuntament). Així que ens han visitat els informatius de la televisió d'àmbit nacional (la Sexta) i autonòmic (Canal 9); i, per descomptat, els companys de l'EMTV Puçol. De premsa escrita, hem aparegut tant en Las provincias (en portada), com un parell d'articles en El periódico de aquí, el Noticies de Puçol y la pàgina web municipal.

També ens han redescobert altres entitats, que valoren molt positivament el recurs que oferim, com ara el Centre d'Atenció a l'Immigrant, la Conselleria de Benestar Social, Metges Mundi, Llauraors Solidaries i altres ONGs amb les que col·laborem en la derivació d'usuaris de forma  bilateral.

A nivell local tampoc estem parats. Realitzem activitats de sensibilització en els centres educatius del municipi, recolzem a l'associació ASIMUN i participem en les activitats d'Acció Ecologista Agró de l'Horta Nord. Especial agraïment volem realitzar al Club Atletisme Puçol, que ha acollit dos residents en els seus entrenaments.

Encara ens queda la mitat del camí. Reprenem la marxa amb il·lusió, esperant que l'any 2012, que estrenem, siga millor encara que el que deixem. Segur que amb ganes, esforç i col·laboració, ho aconseguirem.

Informa: Juan Miguel Gómez
Director del Centre d'Acollida d'Immigrants

 888-centro_acogida-2

22 Desembre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres