San Juan fuig del Photoshop i eleva la Polaroid a la categoria d'art

San Juan fuig del Photoshop i eleva la Polaroid a la categoria d'art

Pablo San Juan no és un fotògraf convencional: la seua tècnica es remunta a l'analògic, més encara, partix de fotografies Polaroid, aquelles que es revelaven directament a l'eixir de la càmera. Una tècnica recuperada que dóna peu a Botànica, l'exposició que es pot disfrutar en la Casa de Cultura fins al 27 de desembre.

En estos temps de Photoshop i noves tecnologies, quasi pareix un esnobisme que un fotògraf aposte no ja per la tecnologia analògica, sinó per aquelles vetustes càmeres Polaroid les fotos de les quals es revelaven en la nostra mà a penes uns segons després d'haver premut el disparador. Una tècnica en el seu moment revolucionària que després no va quallar: l'absència de negatiu convertia cada instantània en un cas únic…

Encara que potser ací residix gran part del seu encant.

Botànica es pot visitar en la sala d'exposicions de la Casa de Cultura, tots els dies laborables de 18 a 21 hores, fins al 27 de desembre

Precisament eixe caràcter únic, unit a una manipulació dels productes químics inclosos en el propi paper Polaroid, és el que ha aprofitat Pablo San Juan per a experimentar durant els últims dos anys: “treballe directament fent una foto positiva amb Polaroid, però abans manipule els químics que van sobre el suport, el que origina cridaners efectes de color, marques d'aigua i sorpreses contínues. Tire gran part de les originals, però les que m'interessen les digitalitze a alta resolució i després les imprimisc en distints suports”.

Sense Photoshop, sense manipulació digital, un simple escanejat i la impressió a grans mides, normalment amb pigments naturals sobre paper de cotó. Així estan realitzades les catorze obres que formen la col·lecció Botànica, amb quadros de 50x50 centímetres (que es venen al mòdic preu de 400 euros) i altres de 110x110 (a 800 € la peça).

Colors saturats, textures difícils de catalogar i tot partint de fotos realitzades en estudi amb bodegons de plantes i flors d'allò més cridaneres; una col·lecció en què destaca la primera impressió, el joc capritxós de formes i colors amb les flors de fons.

Potser per això la regidora de cultura, Rosa Portalés, va aportar nous al·licients a l'acte d'inauguració del divendres 2 de desembre, vestida íntegrament de negre per a contrastar cridanerament amb els quadros exposats: “gràcies per estes atractives fotografies i desitgem Pablo que continue collint èxits”, van ser les seues medides paraules en un brevíssim acte de presentació que ràpidament va donar pas al vi d'honor… un altre dels al·licients d'este tipus d'actes.

Botànica es pot visitar en la sala d'exposicions de la Casa de Cultura, tots els dies laborables de 18 a 21 hores, fins al 27 de desembre, i si vols més informació sobre altres col·leccions de l'autor, no deixes de visitar el seu web: http://www.pablosanjuan.net/

Informa: Sabín

828-expo_san_juan-1

 

03 Desembre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres