Si tens un parell d'ous véns i ho demostres: el dissabte 26, a les 9 nit, en La Barraca

Si tens un parell d'ous véns i ho demostres: el dissabte 26, a les 9 nit, en La Barraca

Porten dos lustres donant llustre a la cultura extremenya, amb excursions, concursos i, sobretot, demostracions gastronòmiques. El dissabte 26 de novembre a reivindicar el que consideren “un dels els nostres”: una truita feta amb imaginació i un parell d'ous. Són l'Associació Extremenya l'Horta Nord i per a ells la grandària no importa.

José Luis Martínez, president de l'associació, reivindica la imaginació com a clau per a realitzar una truita: “cigrons, tripes, botifarra, jolivert, alls… hem tingut en estos nou anys els ingredients més insòlits i això és un bon exemple que la truita és una festa, però en una altra època era una necessitat, era el menjar diari en el camp i cada un el tirava el que podia”.

Bo, el que podia i un parell d'ous: l'únic requisit imprescindible històricament per a fer una bona truita i l'únic que es manté en esta edició del Concurs de la truita, organitzat per una associació que continua fidel als seus dos objectius bàsics: mantindre viva la cultura extremenya a la Comunitat Valenciana i… com dir-ho, si per a alguns les penes amb pa són menys, imagina-vos quan al pa s'afig el jabugo, el llom ibèric i un saborós vi de pitarra.Recorda, a més, que la participació en el concurs de la truita està oberta a tots: només necessites un parell d'ous i alguna cosa que tingues en la nevera

Si tens un buit la nit del dissabte 26-N, deixa't caure per La Barraca: millor si eixe dia no has berenat.

Recorda, a més, que la participació en el concurs de la truita està oberta a tots: només necessites un parell d'ous i alguna cosa que tingues en la nevera

Des de la seua creació, a mitjan dècada dels 90, l'associació extremenya ha buscat la complicitat dels seus socis organitzant viatges a terres extremenyes, concursos de dibuix i pintura, exhibicions de qualsevol tipus, però és amb les degustacions gastronòmiques amb què pot arribar al cor (i a l'estómac) dels valencià-extremenys de la comarca… i de qualsevol turista accidental que es deixe portar pels sentits més comuns: en especial l'olfacte i el bon gust.

Tots estem invitats dissabte que ve, 26 de novembre, a partir de les 9 de la nit, a l'Espai Social La Barraca, on podrem comprovar de primera mà que el prestigi obtingut al llarg d'estos dos lustres pel concurs de la truita no és una cosa casual: hi ha dos premis, al millor sabor i a la millor presentació, els guanyadors dels quals no s'emportaran una freda medalla, sinó un lot de productes ibèrics… però en este concurs el guanyador és això de menys.

Perquè amb el concurs de la truita guanyem tots.

Guanya el jurat (obligat a la dura tasca de tastar totes les participants: ull, també les de tripes, cigrons i altres ingredients no aptes per a tots els paladars), guanyen els participants (que estan invitats a una degustació de productes ibèrics) i, atents, guanya el públic, perquè tots els assistents poden degustar totes i cada una de les truites participants.

Això sí, cal ser puntuals, perquè altres anys hi havia truites enormes ja que es donava un premi a la truita més gran. Però en estos temps de crisi l'organització l'ha eliminat: basta amb què les truites estiguen fetes amb algun condiment secret i, per descomptat, un parell d'ous. Així que hi haurà menys quantitat, encara que més varietat.

Definitivament, per als extremenys la grandària no importa.

Si tens un buit la nit del dissabte 26-N, deixa't caure per La Barraca: millor si eixe dia no has berenat. Recorda, a més, que la participació està oberta a tots: només necessites un parell d'ous i alguna cosa que tingues en la nevera.

I si eixa data ja la tens ocupada amb el concert en homenatge als Beatles (que se celebra eixa mateixa nit en l'Espai Jove de Puçol), no et preocupes, la busca de les seues arrels gastronòmiques continuarà al gener amb la tradicional matança del porc, al febrer amb l'intercanvi gastronòmic i, en una data hivernal encara per decidir, amb una excursió gastronòmica per la Comunitat Valenciana.

Estos mossos de l'Associació Extremenya l'Horta Nord són insaciables. Així dóna gust mantindre viva la cultura i les tradicions.

Informa: Sabín

797-concurso_tortilla-2

 

22 Novembre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres