Danses populars i balls tradicionals: l'essència del passat que no caduca en ple segle XXI

Danses populars i balls tradicionals: l'essència del passat que no caduca en ple segle XXI

Porten tres dècades ensenyant a ballar jotes, fandangos o boleros. Són els membres de l'escola de dansa municipal, un referent local en el folklore valencià que ha sabut mantindre's en el temps i que a dia de hui continua la seua tasca de difondre el nostre passat cultural a través del ball. Si vols unir-te a ells, encara pots apuntar-te.

Els dilluns per la vesprada, de 18 a 21 hores, la Casa de la Cultura de Puçol té una cita amb la tradició valenciana. Allí es concentren cada setmana un grup d'aficionats a les danses populars valencianes que, dirigits pel professor Ferran Roig, deprenen la tècnica de la jota, la seguidilla, el fandango o el bolero. I tot això amb la banda sonora de les dolçaines, les guitarres i bandúrries, música de rondalla amb què assagen cada pas.

Enguany, segons explica el professor Ferran Roig, “el nombre d'alumnes s'ha incrementat i ja comptem amb un grup de 15 adults i una desena de xiquets, un grup d'infantil que vénen en la primera franja horària, de sis a set de la vesprada. Però les matrícules continuen obertes per a tot aquell que vullga animar-se a deprendre a ballar, nosaltres els rebrem encantats”.

Per a ser alumne de l'escola de danses només necessites ser espontani, que t'agrade el ball, ganes d'aprendre ritmes i, el més important, estar disposat a passar-ho bé

I és que les danses populars se sumen a l'oferta d'oci de la Casa de la Cultura, una activitat que permet aprendre, no sols passos de ball o tipus de música, sinó també conéixer un poc més la història dels pobles valencians, ja que “cada ritme porta les característiques d'una comarca concreta, i cada tipus de dansa està relacionada amb una època i una societat determinada”, assegura Ferran.

Els membres de l'escola municipal de dansa porten ja 30 anys formant ballarins i complint així una doble missió: d'una banda, transmetre a les generacions més jóvens les arrels de la identitat valenciana a través del folklore i la cultura popular, i d'altra banda, difondre esta tradició a la població per mitjà d'actuacions pels carrers, com la del pasado 9 d'Octubre, dia de la Comunitat Valenciana.

En este sentit, el professor de l'escola municipal de dansa assegura que estes exhibicions“són importants perquè reforcen llaços d'amistat entre els alumnes, a més de donar-los la possibilitat de conéixer grups de ball semblants que hi ha en altres municipis, on després són convidats i d'esta forma es realitzen intercanvis durant l'any”. En concret, per a l'acte institucional programat a Puçol el passat 9 d'Octubre, van ser convidats grups de ball de les poblacions de Náquera, Llíria, Paterna i Alaquàs.

Per a Ferran, l'única cosa que necessiten les persones que vullguen unir-se a l'escola de dansa és “que siguen gent espontània i els agrade ballar i aprendre els ritmes de la nostra terra, però sobretot que estiguen disposats a passar una bona estona”. També anima els pares a apuntar als més xicotets en esta disciplina i formar així una bona pedrera de ballarins.

Encara que per la seua trajectòria, l'escola de dansa de Puçol està més que consolidada, i, lluny de diluir-se en el temps, continua transportant l'espectador del segle XXI a la societat dels nostres avantpassats cada vegada que sona la música i els ballarins desfilen pels carrers de la població.

Informa: Susana Fernández Piqueras

fotos_noticia

686-pasacalles_danzas4

 

08 Novembre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres