Merche Sanchis, en el 9 d'octubre: “Hui és el dia gran de la nostra Comunitat”

Merche Sanchis, en el 9 d'octubre: “Hui és el dia gran de la nostra Comunitat”

Entorn del 9 d'octubre, l'Ajuntament de Puçol realitza tradicionalment una sèrie d'activitats culturals que enguany van concloure, al migdia del mateix dia 9, amb un acte oficial en què l'alcaldessa Merche Sanchis va fer un crida a la defensa de la cultura valenciana. Este és el text íntegre del seu discurs.

Els valencians i valencianes celebrem el 9 d'Octubre.

D'esta manera commemorem la triomfal entrada del Rei Jaume I el Conqueridor en la ciutat de València l'any 1238, i també, des de la transició política dels anys 80, celebrem el Dia de la Comunitat Valenciana tal com es va aprovar en el nostre Estatut d'Autonomia en 1982.

La Comunitat Valenciana és una comunitat model en el polític, en l'econòmic i en el social

Els valencians i valencianes podem dir en veu alta que disfrutem d'una Comunitat que posseïx trets diferencials d'altres regions: el dinamisme empresarial, l'aspiració personal, l'entrega, la tenacitat, la capacitat de treball i, per descomptat, la nostra llengua diferent i diferenciada, la nostra cultura, les nostres tradicions i el nostre patrimoni cultural i musical, que és gran i universal.

Entre tots, valencians i valencianes, puçolencs i puçolenques, hem de ser capaços de conservar, preservar i defendre els nostres senyes d'identitat, objecte d'estes celebracions de hui.

Els valencians i valencianes vam fer una transició modèlica i exemplar a la democràcia. Des dels governs de la Generalitat Valenciana hem anat avançant en la modernització d'amplis sectors de la societat, i hui som referència en els mercats exteriors i el turisme, en la investigació i en els sectors més estratègics per a l'economia valenciana i espanyola.

Hui podem dir que la Comunitat Valenciana és una comunitat model en el polític, en l'econòmic i en el social. Hui, València, les seues comarques i els seus pobles, juguen un paper molt important en el conjunt d'Espanya i d'Europa.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana ha de continuar sent per a tots els valencians i valencianes la norma bàsica de convivència, de vertebració i de conciliació dels nostres pobles i de la nostra gent. Hem de mirar cap al futur, a pesar de les dificultats que estem travessant en estos moments de crisi en què tantes i tantes famílies ho estan passant malament.

Com a alcaldessa de Puçol vos invite que disfrutem d'estes celebracions que, a més de tindre un caràcter lúdic, reconeixen una gran part de la nostra història que tenim obligació de preservar i donar a conéixer a les generacions que vénen.

Volguera per a acabar llegir-vos uns versos de Félix Pizcueta de l'any 1884, entorn de la nostra volguda llengua valenciana:

Jo sempre parlaré la dolça llengua
en que a parlar ma mare m’ensenyá,
i en que contava històries i conselles,
en les nits de l’hivern junt a la llar.

La llengua en que escrigué Jaume sa història,
pensá Lluís Vives i cantá Ausías March,
i en que sàbis consells, en nom del poble,
decretaven en furs la llibertat.

Vos desitge que passeu un bon dia del 9 d'octubre. Fins a l'any que ve

Merche Sanchis, alcaldessa de Puçol

fotos_noticia

688-discurso_9_octubre-4


10 Octubre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres