El 15 d'octubre, la Copa de la RASD… o com els sahrauís reclamen els seus drets en tots els camps

El 15 d'octubre, la Copa de la RASD… o com els sahrauís reclamen els seus drets en tots els camps

Són sahrauís, molts d'ells viuen a Espanya des de fa anys, però no obliden al seu poble i per això organitzen esdeveniments per a recordar als espanyols que el desert no és la seua casa. El dissabte 15 d'octubre, representants d'associacions de tota Espanya clamaran pels seus drets com millor saben: donant puntellons… a un baló.

El dissabte 15 d'octubre, a partir de les 17 hores, el Poliesportiu Municipal de Puçol acull la segona edició de la Copa de la RASD (República Àrab Sahrauí Democràtica), una iniciativa de les distintes associacions sahrauís existents al nostre país encaminada a reclamar un referèndum just i la possibilitat que el el seu poble abandone el desert i torne a sa casa, aquella que van abandonar en 1975 després de la marxa verda protagonitzada per l'exèrcit marroquí.

Seguixen les promeses, les peticions de pau, les cridades a la paciència, però el referèndum perquè el poble sahrauí decidisca el seu futur no arriba. Han passat 36 anys des que van haver de fugir al desert del Sàhara, als campaments de refugiats situats entre Tànger, El Marroc i l'antic Sàhara Occidental.

A més del futbol per la vesprada, el dissabte 15 d'octubre comptarà amb un sopar de germandat i un concert gratuït a l'Espai Jove

Per a recordar-nos a tots que la comunitat internacional encara no ha complit el seu compromís, el passat any es va celebrar a Bilbao la primera Copa de la RASD, un torneig de futbol en què participen equips de les distintes comunitats autonòmiques espanyoles: juguen, disfruten, es coneixen, intercanvien experiències i el resultat dels partits és això de menys, perquè la seua verdadera victòria és recordar la lluita que manté el seu poble.

De fet els equips no adopten el nom de la seua comunitat autònoma, sinó que cada un d'ells s'anomena com un dels campaments de refugiats sahrauís. Així, l'equip valencià s'anomenarà Dajla”, explica Baba Abdalahi Mohammed, coordinador del torneig que se celebra el dia 15 i algú que coneix molt bé el que és viure integrat en la nostra cultura, ja que Baba va arribar a Puçol sent un xiquet i porta més de dos dècades com a veí de la població.

Però ell tampoc oblida al seu poble, d'ací que siga un dels membres més actius d'ASOM, l'Associació per a la Solidaritat amb el Món, una ONG local que porta dèsset anys col·laborant amb les caravanes per la pau i les vacacions en pau, els dos projectes en què participa Puçol per a portar aliments als pobles del desert i per a acollir a l'estiu als xiquets sahrauís en famílies valencianes.

Esta segona copa no sols servirà per a disfrutar de nombrosos partits de futbol, serà a més una jornada de convivència entre els representants d'associacions sahrauís desplaçats a Puçol des de tota Espanya. Per això, la nit del dissabte comptarà amb un sopar de germandat en l'Espai Jove, un sopar solidàri i, a les 23.30 hores, un concert gratuït amb música tradicional sahrauí.

Per a ASOM és un orgull que ens hagen animat a organitzar esta jornada solidària, perquè suposa un reconeixement al treball que portem fent durant molts anys”, assegura Baba. “Però no cal oblidar que és un projecte en què estan involucrats els Jóvens per la Causa Sahrauí, l'Associació d'Immigrants Sahrauís de la Comunitat Valenciana i la Federació de Suport al Poble Sahrauí del País Valencià. És a dir, estem tots junts per una mateixa causa”.

I a tots ells se suma l'Ajuntament de Puçol, amb la cessió del poliesportiu i tota la infraestructura necessària per a la part estrictament futbolística, a més de l'Espai Jove per a la resta d'actes: el sopar i el concert.

Si ja coneixes la seua causa, ara pots conéixer de prop a les persones que lluiten pel Sàhara lliure, i compartir amb ells una jornada esportiva, gastronòmica i musical. Una oportunitat única per a conéixer al poble sahrauí en tots els camps.

Informa: Sabín

672-cartel_copa_rasd-1

06 Octubre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres