Després de 25 anys sense bous, Gandia conquista el cartell de no hi ha bitllets

Després de 25 anys sense bous, Gandia conquista el cartell de no hi ha bitllets

Gandia, després de 25 anys sense donar bous, va tornar a acollir un espectacle taurí. Quasi cinc mil persones —i pagant— es van manifestar pacíficament anant als bous, més els que es van quedar fora sense bitllet. Altres tants van voler aigualir la festa.

No es tracta de comptar majories, que eixa és d'aficionats, sinó de respectar encara que hi haguera hagut 200 en la plaça. El cas és que els anti ja formen part del paisatge i fins donen color. Però algun dia passarà algo gros. Ni l'insult ni l'agressió verbal, que és agressió, són de rebut. Però en algunes places, als que anem als bous ens plouen sintagmes i adjectius per estigmes: fills de puta, assassins, feixistes. Dóna igual que sigues roig o blau: vas —anem— als bous.

La policia acordona i calla. La llibertat d'expressió és dret i garantia democràtica, però cal garantir la llibertat de l'altre, del taurí, que es veu invadida i agredida. A Sevilla, els anti estan en la Torre de l'Or, en la vorera de davant de la Maestranza. A València, es posen en la mateixa plaça, com va succeir a Gandia. Intolerable. És hora, responsables de l'orde, de prendre cartes en l'assumpte. No de recomanar-los versos de Lorca ni llibres de Wolff a estos fanàtics —alguns violents i radicals a ultrança dels animals més que de les persones—, però sí d'ubicar-los lluny dels que anem als bous. Amb tot l'orgull, a més.

En l'estrictament taurí, Gandia va ser la versió festera de la Festa. Sabíem que el cartell era això: aldarull. De toreig, ni un gram. Però vosté col·loca a Urdiales, Fandiño o Mora i no s'ompli la plaça.

José Calvo, de qui déiem el diumenge que hauria de tindre un buit en el cartell d'octubre, va patir dos cornades de 30 i 10 centímetres el dissabte anterior. Ho vam saber però no volíem apuntar el tabasufval com a argument sensibler perquè puga entrar a València. El seu argument és la seua classe. Un dia abans va torejar a Chelva amb els punts frescos en un festeig en què Vicente Barrera va convertir Sergio Ferrer en nou matador de bous.

Dissabte que ve, Requena celebrarà la seua Fira de la Vendimia amb El Cordobés, El Fandi i David Mora, que s'anuncien davant d'un lot de Domingo Hernández.

Morante ha fet història a Bilbao. A veure si ara que estem en Cultura cal crear-li un Ministeri d'Art exclusiu al de la Pobla. Seria l'amo.

Escriu: Salvador Ferrer Bayarri
www.elmundodelastorerias.com

 

25 Setembre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres